Ne budi glup, koristi pametni telefon pametno, evo kako!

Pametni telefoni su svuda oko nas, a tehnologija je toliko napredovala da su dostupni skoro svima. Ipak, ni oni „glupi“ idalje nisu isčezli. Ostaje pitanje da li su svima potrebni pametni telefoni? Moj stav je da jesu, ali pod uslovom da ih pametno koriste. Da li će nas zaglupeti u globalu, neće, ali opet se moraju pametno koristiti. Kako ga vi koristite i čemu vam služi?

iphone na stolu

Srbija gotovo u svim oblastima zaostaje mnogo godina za svetom, ali kada su mobilni telefoni u pitanju, neretko se poslednji dinar tek pristigle plate se daje za najnoviji flagship model, koji stiže kod nas sa svega par dana, eventualno meseci zakašnjenja od svetske objave. Pametne telefone danas nose svi, oni koji imaju novac, koji nemaju, deca, penzioneri, poslovni i neposlovni ljudi, zaposleni i nezaposleni.

Kompjuteri od samo deceniju iza bili su slabiji od današnjih telefona. Tu već shvatamo da je vrag odneo šalu i da telefone zaista možemo iskoristiti za nešto.

Prvi problem kod ovih uređaja sa moje tačke gledišta je neracionalnost kupovine, vid upotrebe i odnos korisnika prema telefonu. Pametni telefoni se ne moraju koristiti pametno, ako ste ih kupili kao statusni simbol. To je donekle ok, ali ako ste ga već kupili, a ne želite ni da probate da svoju „mašinu“ iskoristite, onda ste stvarno glupi, izvinjavam se, ali to je to. Sada možete da šetate svoj statusni simbol, samo molim vas nemojte govoriti o kameri o x megapiksela i 3gb rama, već recite imam lep telefon, pravi lepe slike i to je to, kul sam.

Dokaz da je većina kupovina bazirana na ovome o čemu sam pričao iznad je i mts-ova reklama za tada flagship model samsunga, Galaxy S3, koja me je iznervirala kad sam je prvi put video, a već sledeći mi je bila sa marketinške strane gledana, pravi pogodak! „Bićete u centru pažnje“ to je ono što ljudi žele, pa makar to postigli telefonom.

Prelazimo na smart deo, na kraju reklame kaže „a imaćete i svog ličnog asistenta“ što je velika uloga ovog telefona i nešto u šta je kompanija google uložila milione, ako ne milijarde kako bi razvila Android sistem na kojem radi ovaj telefon, isto kada je u pitanju Apple-ov Siri ili Microsoftov-a Cortana.

Vreme kada je osnovna uloga telefona bila telefoniranje i slanje poruka je davno iza nas, zato proed osnovnog seta aplikacija, imate mogućnost da na svoj telefon instalirate neke od stotina hiljada aplikacija koje postoje. Da li vam trebaju sve? Ne! Odaberite set koji vam odgovara. Kod nas na sajtu imate predlog za 10 najkorisnijih aplikacija za Android kao i top 5 muzičkih.

Za šta možete koristiti svoj pametni telefon:

 • telefoniranje
 • SMS
 • e-mail
 • surfovanje Internetom
 • video pozivi
 • časovnik
 • alarm
 • lični asistent
 • praćenje treninga, za šta smo takođe opisali po nama najbolju aplikaciju, Endomondo
 • društvene mreže
 • igranje
 • pregledanje, kreiranje i uređivanje datoteka svih vrsta
 • kreativa (snimanje videa, crtanje, pisanje, kolaži itd.)
 • eBook
 • radio
 • kupovina
 • razne aplikacije koje rešavaju probleme i izveštavaju od dolaska prevoza i naručivanja taksija, do iznajmljivanja stanova i bukiranja smeštaja za odmor.

Ok, previše se odužilo, a složićete se mnogo sam propustio, što namerno, što slučajno. Nekim opcijama ću se posvetiti i u posebnim tekstovima.

Hitno treba da skenirate indeks za neku praksu, posao ili stipendiju? Ne možete da stignete do kopirnice, a nemate skener? Iskoristite svoj pametni telefon, dovoljno dobrom slikom ili skener aplikacijom koja će vam odmah izbaciti potrebni pdf.

Pored instagrama, slike možete obrađivati raznim dodatnim aplikacijama ili ugrađenim delom sistema za to. Nikad lakše, napravite gotovo profi fotke ili ispravite/isecite neželjene kadrove. Pošaljite rodbini razglednice, privatno izrađene, verovatno će im se više svideti od generičkih, a lako je.

Prilagodite sistem sebi, neka vas obaveštava koliko vam je ostalo do ispita, rasporedite obaveze, pratite šta ste postigli, automatizujte sve procese koji će vam olakšati život. Da devojke, postoji i aplikacija koja će praitti vaše cikluse i više nećete imati brige i mnogo razmišljanja.

Ok, pozirate u kafiću sa vašim novim telefonom. Zašto ne odete korak dalje u svojim mogućnostima i konobara ne pozovete u par klikova ili čak naručite piće i klopu na isti način. Kiss menu aplikacija je tu, iz kog god razloga da poželite da je koristite.

Najviše volim da vidim status na fb, izgbuio sam telefon ili slično, brojevi u inbox. Pored toga što si pokazao da si attention whore pokazao si i svoje poznavanje rukovanjem vrhunskim telefonima. Svi tvoji telefoni se već nalaze povezani na tvom gmail akauntu, live ili čime se već vežuješ za iPhone. Samo je potrebno „povući ih“. Sledeći put kad menjaš telefon, zahvali se komentarom ili šerovanjem teksta 🙂

Imaš ekipicu sa kojom stalno organizuješ neke izlaske, nalaženja i slično? Ne koriste svi whatsapp ili sličnu aplikaciju, hmmm. I mnogo pre ovih aplikacija svi sistemi imali su opciju grupisanja podataka. Par klikova u izboru i posle, grupna poruka očas posla i još mnogo toga, recimo u windowsu možete videti za grupu njihove aktivnosti po društvenim mrežama bez da ulazite u aplikacije i mešate ih sa ostalima. Zgodno ako uhodite dečka/devojku npr. ili imate jednostavno drage ljude čiji vas potezi interesuju.

Koliko su sistemi i mašine koje ih pokreću moćni, Ivan Minić koga smo intervjuisali ranije je odlično opisao u svom tekstu o BlackBerry Z10 telefonu gde spominje kupovinu QNX sistema koji se koristi, citiram „na primer, za kontrolu nuklearnih reaktora, gasovoda, Cisco routera, automobila, vojnih satelita i brojnog pametnog naoružanja, u većini automobila visokih performansi, pametnih uređaja koji nas okružuju i tako dalje“. Dovoljno…

Želim vam pametnu upotrebu vaših ljubimaca u slatkim bamperima 🙂

Podeli