Kako da vas ne bole leđa dok učite?

Bol u leđima tokom učenja je mnogo češća pojava nego što bi profesori možda pomislili. Mnogi nam govore da treba da uživamo dok studiramo, jer nam je to najlakša obaveza u životu. Međutim, bolovi u leđima mogu da dovedu do ozbiljnih zdravtsvenih komplikacija, zato saznajte kako da to sprečite. Evo kako da vas ne bole leđa dok učite.

lego kancelarija

Ispitni rokovi su veoma stresni, jer se od nas očekuje da naučimo mnogo podataka u veoma kratkom roku, pa često učimo i po 5-6 sati bez pauze. Često čujemo kako u vreme ispitnih rokova treba da se zdravo hranimo i održavamo fizičku aktivnost, ali retko čujemo da moramo da vodimo računa o položaju tela u kom učimo. U nastavku teksta otkrijte par korisnih saveta koji vam mogu pomoći da očuvate kičmu čak i usled dugog sedenja u toku pripreme ispita.

Ako vas leđa previše bole možda je vreme za fizikalnu terapiju

Ukoliko vas leđa tokom dugih ispitnih rokova mnogo bole, posetite lekara kako bi utvrdio u čemu je problem, i da li je kifoza (pogrbljenost) u naprednoj fazi. Na sajtu Lumbago.rs pronađite odgovarajuću fizikalnu terapiju za vas, ili ih pozovite na telefon i konsultujte sa terapeutom o poseti ordinacije i pregledu kod lekara.

Genetika igra veliku ulogu kada je kičma u pitanju, tako da ukoliko neko od vaših roditelja ima problem sa kičmom, vodite računa o svojoj i redovno posećujete lekara.

Ne zaboravite da radite vežbe za kičmu nakon fizikalne terapije. Veoma je važno da se mišići na leđima ojačaju kako ne bi ponovo došlo do krivljenja kičme.

Postanite svesniji svog držanja

Studenti dok uče provode mnogo vremena za stolom sedeći nagnuti napred. To dovodi do veoma lošeg položaja gornjeg dela leđa, jer se dugo nalazite u položaju za pisanje ili kucanje na tastaturi.

Upravo ovaj nepravilan način sedenja je najčešći uzrok bola u leđima. Kada osvestite kako sedite i tokom učenja vodite računa o tome, bol u leđima će biti manji, jer ćete se truditi da sedite pravilnije.

Udobna stolica je zlata vredna

Potrudite se da kičmu držite u što ravnijem položaju, i da se ne grbite. U tome vam mnogo može pomoći udobna stolica koja će podržavati vaša leđa, i terati vas da sedite pravilnije. Udobna stolica će vas osloboditi bola u donjim leđima i omogućiti vam da sedite za stolom duži vrmenski period, a da to ne šteti vašim leđima.

Uložite novac u udobnu stolicu, jer će vam se on defintivno isplatiti. Ne samo što ćete imatu dugotrajnu i kvalitetnu stolicu, već će i vaša leđa biti mnogo stabilnija i jača.

Desktop računar je uvek bolji izbor od laptopa

Rad na desktop računaru je mnogo bolji za vaša leđa, jer će monitor biti udaljeniji od vas, pa samim tim nećete se grbiti kako biste videli ono što želite. Monitor treba postaviti u visini očiju, što će samo telo naterati da se postavi u pravilniji ispravljen položaj kičme.

rad u kancelariji

Iako je laptop često draža opcija mnogim studentima zbog toga što je prenosan, a možete i da se namestite da gledate filmove baš onako kako hoćete, desktop računar će pomoći vašoj kičmi, a vi ćete mu biti zahvalni kada ostarite.

Pravite češće pauze

Svakih pola sata pokušajte da napravite kratku pauzu, prošetajte, protegnite se i ispravite telo. Prošetajte po stanu ili u objektu gde učite, uzmite svež vazduh, rastegnite svoje mišiće i prodrmajte svoje telo uz par vežbica istezanja.

Pauza će koristiti i vašem umu, znanje će se sleći, a vi ćete se osećati rasterećenije, jer ćete se oslobađati stresa, umesto da se on nakuplja.

Masirajte sebe rolerima za masažu

Kupite rolere za masažu i oslobodite svoja ramena tenzije. Roleri su odlični jer možete sami da ih koristite, a povećavaju cirkulaciju i opuštaju vas od napetosti u telu.

S obzirom na to da često nemate vremena za pauze, jer počnete kasno da učite, predlažemo da napravite raspored za celu nedelju, kako biste mogli sebi da obezbedite učenje sa što manje stresa.

U pauzama uživajte u svom omiljenom piću, pozovite prijatelja na telefon, ili uživajte u Suncu koje je uvek tu kada vi imate mnogo da učite.

Podeli