Sedi ispravno! Predugo sedenje ubija!

Sedimo na faksu, sedimo za kompom, sedimo nad knjigom, sedimo na poslu, i ne, ne mislimo na beljenje kose. „Akcenat” ide na količinu vremena koju provodimo sedeći, i to najčešće nepravilno. Saznajte koje su to posledice sedenja dužeg od 8h dnevno kao i nepravilnog držanja, ali i nekoliko saveta da ove posledice izbegnete.devojka sedi

U osnovnim školama su nam ispirali glavu oko pravilnog sedenja u klupama i držanja leđa dok hodamo, kao i bitnosti bavljenja fizičkom aktivnošću. Danas garantujemo da ništa od toga nije bilo uzalud, a poslednja istraživanja otkrivaju potpuno novu dimenziju problema, koje nepravilno i dugo sedenje mogu izazvati. Ukratko, sedenje ubija!

Problemi koji mogu nastati predugim i nepravilnim sedenjem

 1. Oštećenje organa – Prvi zdravstveni problemi koje naučnici pominju kada se govori o prekomernom sedenju, odnosno nedovoljnom kretanju, jesu bolesti srca. Šta se zapravo događa? Usled premalo kretanja, mišići ne sagorevaju dovoljno masti pri čemu tokom sedenja krv protiče znatno teže, omogućavajući masnim kiselinama da zapuše krvotok, a samim tim i srce. Uz to, prekomerno sedenje je povezano i sa visokom krvnim pritiskom i povišenim holesterolom, a dokazano je da ljudi, koji svoje vreme pretežno provode sedeći, imaju duplo više šanse za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Pored pomenute, moguća su i manje očekivana oboljenja, poput poremećenog rada pankreasa, odnosno lučenja insulina koji može dovesti do dijabetesa, kao i pojave raka određenih delova tela. Kakve sad veze ima rak sa predugim sedenjem? Jedna od teorija je da sedenje, odnosno nedovoljno kretanje automatski znači i smanjeno stvaranje prirodnih antioksidanasa, koji igraju ključnu ulogu u odstranjivanju ćelija koje su potencijalni uzročnici raka.
 2. Problemi ramena i vrata – između ostalih tu možemo svrstati i “ošamućenost”, koja nakon prekomernog sedenja, nastaje kao posledica slabog protoka sveže krvi u mozak (sa svim svojim hemikalijama koje direktno utiču na raspoloženje) što izaziva osećaj usporenosti i donekle opijenosti. Kada govorimo o predugom kancelarijskom sedenju, koje zahteva konstantno kuckanje po tastaturi i duge razgovore telefonom, često dolazi do kombinovanog obavljanja obe radnje, a time iskrivljenosti vrata kako ne bi bilo potrebe za držanjem slušalice. Kada se uzme u obzir da je ovakvo obavljanje posla svakodnevica ogromnog broja ljudi, učestalost takvog držanja telefona, može dovesti do istezanja vrata, pa i trajnog poremećaja vratnih pršljenova.
 3. Problemi leđa – Nećemo mnogo dubiti o medicinskoj strani toga kako sedenje može uticati na bolove u leđima, već vas upozoravamo da se problem ne mora javiti samo u obliku učestalog bola. U pitanju je činjenica da preduga ukrućenost leđa, utiče na buduću fleksibilnost pršljenova kičme koji više nemaju funkciju potpore gornjeg dela tela, već se ono oslanja na kosti koje nam služe za sedenje, što može biti fatalno pri najjednostavnijim, svakodnevnim aktivnostima, posebno kod osoba starijih od 30-40 godina. Ali studenti, i ostali koji se ne nalazite u gore pomenutoj skupini, nemojte misliti da ste bezbedni. Naprotiv, telo pamti, što znači da trenutno zanemarivanje pravilnog i umerenog sedenja, može baš vas svrstati u osetljivu grupu. Nemojte reći da vas nismo upozorili!
 4. Problemi sa nogama – kada pomenemo probleme sa nogama, akcenat stavljamo na vene i cirkulaciju krvi kroz njih, koja je znatno sporija i otežana tokom dugog sedenja. Posledice su brojne, a ono što najviše brine jeste što se sve češće javljaju kod izrazito mladih osoba. Sve to, ponovo povezujemo sa prekomernim sedenjem što dovodi često do loše cirkulacije, zadebljalih vena i možda najopasnije posledice – pojave tromba, koji može zapušiti krvotok i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Naučnici povezuju i pojavu osteoporoze sa prekomernim sedenjem.
 5. Degeneracija mišića – Udar se odražava najviše na stomačne mišiće, mišiće kukova i mišiće udova. Stomačni mišići su verovatno najznačajniji mišići tela, a činjenica da nepravilno sedimo, im ne ide u korist. Tokom ispravnog sedenja, stomačni mišići iako ne izgleda tako, konstantno rade. Kada se dovedemo u situaciju da sedimo pogrbljeno ili previše zavaljeno u stolici, dug vremenski period, to čini ove mišiće neaktivnim i oni se previše opuštaju, što za posledicu ima iskrivljenost kičme. Mišići kuka, tokom predugog sedenja počinju da se nabijaju (bolje reći skraćuju) što izaziva poremećaje u stabilnosti tokom stajanja, i što je, prema naučnim istraživanjima, glavni uzročnik padanja kod starijih osoba.

Ono što naravno svi znaju, ali svakako bitno pomenuti, jeste da predugo sedenje i nedovoljna pokretljivost vode u gojaznost, iz svima poznatih razloga, pa prema tome razmislite i o svom fizičkom izgledu, ako sami zdravstveni problemi nisu dovoljni! Veliki korak je već odlučiti se na redovno šetanje, a zatim i trčanje, a kako najbolje pratiti svoj trening učinak i napredak putem Endomondo aplikacije, saznajte upravo na Beleškama. Znamo da mršavljenje može biti težak i dug proces, ali dokazano je da je upravo sporo, najčešće i teško, u isto vreme i najefikasniji način mršavljenja!

Šta uraditi po pitanju nepravilnog sedenja?

Odgovor je jednostavan. Sedite ispravno! A evo i nekoliko saveta za pravilno sedenje koji vam u bukvalnom smislu mogu produžiti zdravlje, i „bezbolan“ život:

 1. Ne naginjite se ka stolu (gornji deo tela stoji normalno u odnosu na pod)
 2. Opustite ramena (neka stoje prirodno)
 3. Laktovi pod 90 stepeni (ukoliko kucate na tastaturi ili držite ruke na stolu, ovo je optimalan ugao držanja)
 4. Ruke držite približene vašem uspravljenom telu
 5. Donji deo leđa bi trebalo uvek da ima potporu
 6. Stopala bi trebalo da stoje ravno na podu.

Činjenica je da svi previše vremena provodimo sedeći. Neki od nas to čine opravdano, međutim naše telo ne poznaje opravdanja. Zato, ukoliko vam je stalo do sopstvenog zdravlja, primenite metode za pravilno sedenje ma koliko izgledale neprirodno i nepraktično, jer verujte, svom telu činite uslugu a samim tim i sebi.

Podeli