Kako odabrati nakit za maturu

Pronalaženje savršene maturske haljine definitivno je već dovoljno težak zadatak, ali zahvaljujući šarenolikoj ponudi iz Aduti kolekcije, on je vrlo olakšan. Ipak, i dalje je ostalo dosta toga o čemu treba da misliš kada je reč o osmišljavanju savršenog stajlinga za ovo posebno veče – veče kada slaviš svoju veliku maturu.

Od pronalaska cipela koje treba da se slažu sa ostatkom kombinacije za maturu, pa i torbice, kao i pronalaska nakita i ostalog aksesoara, puno je stvari koje tek treba uraditi. Nakit ima tu moć da svaku odevnu kombinaciju može da učini potpuno drugačijom, pa će on zaokružiti stil koji si izabrala.

Nakit za maturu može ti pomoći da ostvariš originalan efekat i odišeš sasvim posebnim šarmom tokom ove važne svečanosti. U nastavku teksta savetima ćemo ti olakšati spremanje za maturu i pokušati da odgovorimo na pitanje “kako odabrati nakit za maturu?”.

Devojka nosi dijamantnu ogrlicu oko vrata

Nakit za maturu treba da uklopite sa ostatkom kombinacije

Prvi korak pronalaska idealnog nakita za maturu, dešava se mnogo pre nego što si krenula u potragu za njim. On se odigrava za vreme početnog planiranja celog stila kojim ove večeri želiš da odišeš.

Nakit treba uklopiti za stilom haljine za veliku maturu, ili drugog odevnog komada za za koji si se odlučila. Isto pravilo odnosi se na sve asesoare koje ćete nositi, kao i na cipele, šminku i frizuru za maturu.

Kako bi zaista sijala tokom velike mature, fokusiraj se na kompletan izgled maturske kombinacije, pa shodno tome odaberi vrstu sjaja kojim želiš da oplemeniš stajling.

Zavisno od maturske haljine za koju si se odlučila, možeš da odabereš  klasični, sofisticirani nakit jednostavnog dizajna, a možeš i fanki bižuteriju u boji – sve zavisno od ostatka odevne kombinacije za maturu i izgleda koji želiš da postigneš.

Nakit za maturu treba da pravi kontrast sa maturskom haljinom

Ako ste odabrali jednostavnu haljinu za maturu mat boje, uparite je sa sjajnim nakitom, koji će praviti izvrsan kontrast. Takođe, možeš odabrati i kontrasnu boju, a ne samo sjaj nakita, ali vodite računa da onda i ostale asesoare upariš sa njim. Uz ljubičastu haljinu, na primer, divno će se slagati nakit žute boje, dok će uz plavu crvena boja nakita postići najbolji efekat.

Ako si odabrala haljinu od sjajnog materijala, bolje je da odabereš komplementarni nego kontrasni nakit. Ovo znači da na srebrni, ili druge odsjaje hladnih boja na maturskoj haljini, odaberete srebrni nakit. Isto tako, uz tople sjajeve, kao što je zlatni, odaberite istu nijansu nakita. Vodite računa da ne preterate sa sjajem, da biste izbegli kič.

Dijamanti mali i veliki

Minđuše za maturu odaberite u skladu sa frizurom

Minđuše za koje se odlučite treba da budu odabrane skladno sa planom koji imaš kada je reč o frizuri za maturu, kao i sa maturskom haljinom i celim stilom za koji si se odlučila. Ako tvoja haljina ima puno ukrasa na sebi, posebno u gornjem delu, male i svedene minđuše sasvim su dobro rešenje.

S druge strane, jednostavna jednobojna haljina dozvoljava da se poigrate sa nakitom, pa tako i sa minđušama. Velike i upadljive “statement” minđuše možda su najbolji izbor kada je reč o jednostavnoj haljini.

Ono što želiš je da uklopiš minđuše sa frizurom, a ne da učiniš to da se međusobno takmiče za pažnju. Upravo zato, ako planiraš elegantnu, ravnu frizuru ili jednostavni zalizani rep ili punđu – on će se savršeno uklapati sa velikim, sjajnim minđušama. S druge strane, ako želiš lokne, zanimljivu punđu ili sličnu, komplikovaniju i upadljivu frizuru – jednostave minđuše sa ovakvim frizurama će se odlično slagati.

Elegantne ogrlice za maturu uklopite sa stajlingom

Dve vrste ogrlica, koje su najpopularniji izbor za maturski glamur su moderni čokeri i statement ogrlice. Ipak, duge, kratke, ukrašene, biserne, srebrne, zlatne.. Opcija za ogrlice za maturu je bezbroj.

Pravilo za uklapanje ogrlice prilično je jednostavno: razmišljaj o balansu svega, uključujući veličinu i dužinu ogrlice. Okovratnik haljine koju nosite jako je bitan prilikom ukpalanja ogrlice.

Ako je okrugao okovratnik, želite ogrlicu istog oblika. Takođe, ako je izrez V, uz njega će najbolje ići takva i ogrlica – viseća i V oblika. Naravno, kao i sve ostale elemente nakita, važno je uklopiti ogrlicu sa celokupnim stajlingom i ostalim asesoarom.

Narukvice za maturu birajte prema dužini rukava haljine

Mnogo je modela, boja i tekstura narukvica koje možete ukombinovati sa celim maturskim stajlingom. Preporučujemo da se opredelite za sofisticirani stil narukvice, koja se divno može ukombinovati sa vašim celokupnim maturskim izgledom.

Svedena narukvica posebno se preporučuje ako ćeš nositi i druge komade nakita, sa kojim bi naravno morala da se slaže. Ako si se odlučila da samo narukvicu izneseš kao nakit na maturi, slobodno eksperimentiši sa upadljivom narukvicom, ili sa više njih. Naravno, prateći pravila uklapanja nakita koja smo naveli na samom početku.

Posebno pravilo za uklapanje narukvice odnosi se na dužinu rukava koji ćeš imati ove posebne večeri. Ako si se odlučila za matursku haljinu dugih rukava – ostavi narukvicu kod kuće. S druge strane, ako nemaš rukave na haljini, već samo bretele ili isečeni top bez bretela – velika narukvica odlično će dodatno istaći tvoje ruke.

Prstenje za maturu – obavezan asesoar za elegantne devojke

Kada je reč o diskretnim i svedenim devojkama, koje obožavaju da eleganciju kombinuju sa šikom – prstenje je obavezan asesoar na velikoj maturi. Prstenje se izuzetno lako kombinuje, a nije preterano upadljivo što ga čini savršenim detaljem za maturu!

Kao i kod ostalog nakita, i ovde važe ista pravila: balansiraj harmoniju među bojama, veličinama, detaljima i ukrasima na celom stajlingu. Elegantni nakit u vidu zaglađenog prstena odaberi za ženstveni izgled, a velliko prstenje izvrsno je za one devojke koje žele dramatičniji izgled.

Zanimljiv nakit na maturu za hrabre devojke

Sem ogrlica, narukvica, minđuša i prstenja, postoje i mnogi drugi vidovi nakita, kao što su: rajfovi, narukvice za noge, šnale i nakit za telo. Ovakav nakit rezervisan je za hrabre devojke koje obožavaju da se igraju sa modnim detaljima i znaju da ih uklapaju.

Vodite računa o tome da ne preterate sa nakitom. Ovo je veče kada treba da sijate, ali ne kao novogodišnja jelka! Ako već nisi izabrala haljinu za maturu, pogledaj Aduti ponudu, a zatim u skladu sa najlepšom haljinom, koju ćemo skrojiti po tvojim merima, odaberi i nakit!

Ako se spremaš za malu, a ne veliku maturu, i o toj temi imamo savete za odabir nakita! Ne zaboravi da je široki osmeh, uz sjaj u očima, najlepši asesoar sa kojim sigurno nećeš pogrešiti, pa ga obavezno ponesi sa sobom na maturu!

Podeli