Kako se dobijaju polne bolesti – na koji način se sve mogu preneti

Seksualna aktivnost uz sebe donosi mnogo uživanja ali i odgovornosti. Pre nego što se uopšte stupi u seksualni odnos sa nekom osobom potrebno je biti informisan i znati kakve rizike sa sobom nosi seks, odnosno kako se dobijaju polne bolesti. 

Kada se kaže zaštićen seks, pre svega se misli na seks uz upotrebu kondoma, koji predstavlja najbolju zaštitu protiv polnih bolesti. Međutim, da li nas kondom može zaštiti od svake vrste oboljenja, i koja je to najpouzdanija zaštita od polnih bolesti? U  tekstu ćemo ti odgovriti na ova, i slična pitanja.

Kako se dobijaju polne bolesti – da li se svaka prenosi na isti način? 

Polne bolesti mogu biti bakterijske, virusne,i gljivične što je vrlo važna karakteristika po kojoj ih diferenciramo. Važno je znati šta izaziva određenu polnu bolest kako bi se znalo na koji način da se tretira i leči, odnosno na koji način se može preneti. 

Dezinformacije na ovu temu često kao uzrok imaju stvaranje različitih mitova i strahova o tome kako se dobijaju polne bolesti, dok je druga krajnost potpuna neinformisanost koja može biti podjednako opasna.

Neke polne bolesti se mogu dobiti isključivo tokom seksualnog odnosa, neke čak i putem poljupca ili oralnog seksa, zato ćemo razvrstati one najčešće i napisati koji su to načini za prenošenje polnih bolesti.

Kako se prenose kondilomi – polna bolest koju izaziva HPV virus 

Momak i devojka se ljube

Kondilomi su visoko zarazna polna bolest koju izazivaju određeni tipovi HPV virusa. Ova polna bolest se izuzetno brzo prenosi, a njeni simptomi su tačkice i plikovi koji podsećaju na male bradavice i nalaze se na genitalijama. 

Kako bismo objasnili kako se prenose kondilomi potrebno je da objasnimo kako se prenosi HPV odnosno Humani Papiloma Virus. Ovaj virus prenosi regularnim seksualnim odnosom, uključujući i oralni i analni seks. Ono što je važno znati je da se HPV prenosi i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. 

Upravo zbog načina na koji se HPV prenosi, i na to kako se dobijaju kondilomi, jasno je da su prilično zarazni. Zato su redovni pregledi izuzetno važni. Kondilomi se leče na različite načine, ali virus može ostati dugo u telu dok se sam ne iščisti, oni uglavnom ne izazivaju veće komplikacije. 

Kako se prenosi herpes – virus koji mnogi imaju u organizmu

Herpes je virusna infekcija koja može da se pojavi u predelu usta ili na genitalijama. Na pitanje kako se prenosi herpes, odgovor je isključivo direktnim kontaktom, odnosno poljupcem ili seksualnim odnosom sa osobom koja je zaražena. 

Virus koji izaziva herpes ima gotovo 70% stanovništva. Ono što je važno znati je da se ovaj virus ne ispoljava često, već uglavnom nakon pada imuniteta, tada se najčešće i pojavljuje u vidu ranice na usni. Ne mora da znači da će osoba koja ima virus u sebi automatiski preneti i svom partneru, osim ako herpes nije izazvao vidne ranice na već pomenutim površinama tela.

Kako se prenosi hlamidija – tiha polna bolest 

Hlamidija je jedna od najčešćih oboljenja koji se prenose polnim putem, a razlog zašto je tako česta je je činjenica da u velikom broju slučajeva minimalno ispoljava simptome pa ju je zbog teško dijagnostifikovati. Zato se preporučuju  kontrola jednom godišnje za sve seksualno aktivne osobe. 

Kako se dobija hlamidija?

Hlamidija spada u polne bolesti koje izazivaju bakterije, i prenosi se isključivo sekualnim odnosom, uključujući i analni i oralni seks. Dakle, na pitanje kako se prenosi hlamidija, odgovor je isključivo seksualnim putem, ne prenosi se poljupcem, ili dodirom sa osobom koja je inficirana ovom bakterijom. 

Hlamidija se takođe može preneti i u trudnoći, i to ukoliko je trudnica ima može je preneti na svoje novorođenče tokom vaginalnog porođaja. Kada se otrkije na vreme, hlamidija se relativno brzo leči, ali ukoliko se ne leči na vreme može ostaviti trajne posledice po naše genitalije, a kod žena može izazvati i sterilitet.

Kako se prenosi HIV – virus koji izaziva sidu 

Prenošenje polnih bolesti obično nema fatalne posledice, s obizirom da se većina njih ako je otkrivena na vreme može relativno brzo i izlečiti, bez ostavljanja trajnih posledica po zdravlje čoveka. Međutim, kada je reč o virusu HIV sitacija je malo drugačija. Naime, ovaj virus može aktivirati bolest sidu (AIDS) koja uglavnom ima letalne posledice. 

Zato je pitanje kako se prenosi HIV izuzetno značajno, a odgovor je krvlju, spermom, presemnom tečnošću i vaginalnim sekretom, odnosno izlučevinama tokom seksualnog odnosa. 

Glavni način zaštite je kondom, i to prilikom klasičnog, ali i oralnog i analnog seksa.  Na pitanje kako se dobija HIV, poljubac i dodir nisu tačni odgovri, što je važno da znaš kako ne bi bilo zablude na ovu temu. 

Kako se prenose polne bradavice – izuzetno lako prenosive

Zaštita od polnih bolesti najmanje pomaže kada su u pitanju polne bradavice. Čak iako koristite kondom postoji mogućnost da ih dobijete. Polne bradavice su virusne, pa je dovoljan samo dodir sa zaraženom osobom, odnosno kontakt preko telesnih tečnosti tokom seksa kko biste se zarazili. 

Takođe, osoba sa kojom ulaziš u seksualni odnos uopšte ne mora imati vidiljive znake bolesti, odnosno ne mora imati polne bradavice na koži u predelu genitalija i butina, ali i dalje može biti nosilac virusa koji ih izaziva. Ovo i jeste razlog zašto se tako lako prenose. 

Smatra se da je 80% seksulano aktivne populacije zaraženo nekom od vrstom ovog virusa, ali dobra vest je da se on ne ispoljava uvek bradavicama, a i da kad se to desi njihovo uklanjanje je prilično jednostavno i ne ostavlja trajne posledice na zdravlje

Kako se prenosi gonoreja, triper ili kapavac – bakterijsko polno oboljenje 

Gonoreju izaziva bakterija poznata kao gonokok, koja nastanjuje telesne tečnosti u penisu i vagini. Zato se gonoreja prenosi isključivo seksualnim putem. Gonoreja se ne može dobiti putem poljupca ili kontakta sa zaraženom osobom, kao ni na moru ili bazenu prilikom deljenja istog peškira, jer bakterija koja je izaziva ne opstaje dugo van ljudskog organizma. 

Dakle, najsigurniji vid zaštite od ove polno prenosive bolesti je svakako kondom. Važno je znati da su veće šanse da žena dobije ovu polnu bolest prilikom kontakta sa zaraženim muškarcem, nego da muškarac dobije od zaražene žene. 

Zaštita od polnih bolesti – prevencija kao ključ uspeha

Pakovanje crvenih kondoma

Prenošenje polnih bolesti najčešćenje se dešava na isti način – nezaštićenim polnim odnosom. Iako određene bolesti mogu da se prenesu i putem poljupca i dodira, najveće su šanse da se inficiranje dogodi upravo putem seksa bez kondoma. Zato je kondom neophodan kada je zaštita od polnih bolesti u pitanju. 

Takođe, uvek imaš prednost ako dobro upoznaš partnera s kojim stupaš u seksualni odnos, tako da možete da razgovarate o zaštiti i o njenoj važnosti. Baš kao što bismo se sačuvali od bilo koje druge bolesti, tako treba da budemo oprezni i kada su u pitanju one koje se prenose putem seksa, a  prvi korak činimo upravo informisanjem o tome kako se dobijaju polne bolesti.

Sada kada znaš odgovor kako se dobijaju neke od najčešćih polnih bolesti, i kada znaš na koji način možeš ugroziti svoje zdravlje, jasno je da brigu o sekualnom zdravlju ne treba dovoditi u pitanje, i stavljate je u drugi plan. Siguran seks će upravo biti onaj u kome ćeš najviše uživati jer uživati na pravi način.

Podeli