Seks na jednu noć – da li je neobavezan seks ispravna odluka?

Mladi i trendovi su neodvojiva celina, a trendovi se ne vezuju samo za modu, već i za intimne odnose. Jedan od njih svakako je seks na jednu noć, pojam i postupak oko koga su mišljenja prilično podeljena.

Kada je reč o neobaveznom seksu, sa jedne strane imamo poznate filmove i serije koji slave seks na jednu noć i prikazuju ga kao nešto sasvim kul, ležerno i uobičajeno. Sa druge strane, stvarnost je malo drugačija. Devojke koje su pristalice ovog trenda obično se smatraju osobama lakog morala, dok nasuprot njima stoje muškarci kojima se beleži kao uspeh svaki neobavezan seks.

Postoje i svi oni momci i devojke koji su negde između ove dve grupe. Čini se da se dobija puno pomešanih signala o ovom trendu, pa hajde da zajedno vidimo šta se pod ovim trendom podrazumeva i o čemu posebno treba voditi računa.

Seks na jedno veče – Popularna fraza i njeno značenje

Seks na jednu noć ili neobavezan seks neki zovu avantura, zabava ili izlazak iz zone komfore, dok je za druge to crvena zona, tabu tema i nešto nedopustivo. Kakvog god da ste stava, neka opšta definicija je ista.

Seks na jedno veče je intimni odnos između dvoje partnera čija je karakteristika njegova kratkotrajnost. Dakle, odnos prestaje nakon što su partneri zadovoljili svoje seksualne potrebe. 

Suština je površnost. Bez deljenja ličnih informacija, emocija i planiranja nekakvog budućeg odnosa. Ovo nisu zahtevi koje jedna strana postavlja drugoj, već se više podrazumevaju ukoliko se ulazi u ovu vrstu odnosa.

Poznate su i fraze na engleskom jeziku koje definišu seks na jedno veče, među kojima su najpopularnije “one night stand” i “no strings attached”, a postoji i istoimeni film na ovu temu. Još popularniji je “Friends with benefits” zbog koga je većina i “podivljala” za ovim trendom.

Seks na jednu noć obično se vezuje za puno alkohola i propratnu nepromišljenost. Iako to uglavnom jeste slučaj, ne mora biti uvek. Šta god da je do neobaveznog seksa dovelo, verovatno ujutru ni jednoj ni drugoj strani neće biti prijatno, osim ako se u pola noći niste otreznili i iskrali od svoje pogrešne odluke.

Ukoliko ste ipak dočekali jutro zajedno, ne treba očekivati jutarnje nežnosti i doručak u krevetu. Suština neobaveznosti jeste upravo da se izbegne sve ono što inače dolazi nakon intimnog odnosa.

Neobavezan seks – Obavezno informisanje

Isključivo je na vama da odlučite da li ćete se upustiti u neobavezan sex. Ipak, treba da znate da i neobaveznost nekada iza sebe ume ostaviti puno obaveza. Takođe, sama zabava ponekada može postati gruba. Kada je vaš telesni i mentalni integritet u pitanju, znajte da imate puno pravo na poštovanje istog.

Zaštitite se 

Zaštita je prva i osnovna stvar na koju treba da obratite pažnju. Da li ste upoznati sa svim vrstama kontracepcije koje postoje? A da li ste znali da čak ni kondom nije 100% pouzdan, čak i ako se do sada pokazao kao najbolji metod zaštite? 

Zapravo, nijedan metod kontracepcije nije 100% efikasan. Nemojte da vas ovo obeshrabri. Naravno da su vaše šanse za zaštitu neuporedivo veće od onih koji ne koriste nijednu vrste kontracepcije.

Sada, kada smo razrešili osnovne nedoumice, hajde da razrešimo još neke. Pilule i spirala ne omogućavaju nikakvu zaštitu od polnih bolesti. Od toga vas može zaštiti jedino kondom, ali i on tokom odnosa može spasti ili pući, tako da i o tome treba voditi računa.

Sex na jedno veče nije jedini trend kada su mladi i sex u pitanju. Postoji još jedan trend na ovu temu, ali je on sve suprotno od kul i zabavnog. Radi se o skidanju kondoma u toku odnosa, bez znanja partnera. Poznatiji je pod nazivom stealthing.

Devojka koja leži u krevetu

Informišite se o polno prenosivim bolestima

Najpre, treba da znate šta sve spada u polno prenosive bolesti. Simptomi su različiti od jedne do druge, a kod mnogih bolesti simptoma čak i nema. Može se vrlo lako desiti da ste nesvesni bolesti koja se u vama razvija.

Vreme je da naučimo da zdravlje zaista nema cenu. Vaš užitak je svakako vaša stvar, ali je posebno vaše zdravlje vaša stvar. Pored zaštite, ne zaboravite na redovne lekarske preglede. Uvrstite, pored ostalih navika, posetu doktoru makar jednom godišnje. Ne zaboravite da je zdravlje uvek u trendu.

Možda ćete se zapitati gde je uopšte zabava ako se o raznim pojedinostima mora voditi računa. Ima smisla i u vašem pitanju se krije i odgovor. Ako se vodi računa, nema razloga za brigu, jer se automatski više pažnje posvećuje uživanju. To i jeste cilj, zar ne?

U suprotnom, ako se ne vodi računa, nema ni uživanja. U svakom trenutku vam razne nuspojave mogu padati na pamet, a to će nepovoljno delovati na vaš užitak. Uživajte pametno.

A šta ako dođe do nepredviđenih okolnosti?

Partner nije reagovao na vreme, kondom je spao ili nešto treće? Izgleda da je pilula za dan posle jedino rešenje. I to je u redu, samo treba imati na umu da ova pilula ima dejstvo ukoliko se popije u narednih 72h od nepredviđene okolnosti.

Još jednu stvar treba imati na umu. Pilule za dan posle i pilule za kontracepciju nisu ista stvar. Naime, pilula za dan posle spada u urgentno kontraceptivno sredstvo, dakle uzima se u hitnim slučajevima. 

Pilule za kontracepciju, poznatije kao antibebi pilule se piju u kontinuitetu, sve dok se ne donese odluka da se sa tim prestane. Ipak, svrha i jedne i druge pilule je ista – sprečavanje neželjene trudnoće

Ne uzimajte pilule za dan posle zdravo za gotovo. One se mogu konzumirati svega dva puta godišnje. Doktori ove pilule zovu “hormonske bombe” a sigurno je da nijednom mladom organizmu iste nisu potrebne, ukoliko to nije neophodno.

Sasvim je normalno da se dogodi neka nepredviđena okolnost i da dođe do zanosa. Ali, ukoliko dopustite sebi da se više puta dese okolnosti koje posle prvog puta više ne možete nazivati nepredviđenim, postajete neodgovorni. 

U redu je biti (ne)spreman

U redu je biti ili ne biti pristalica neobaveznog seksa. Kada su u pitanju mladi i seks, sigurno postoji mnoštvo različitih mišljenja i kreativnih argumenata za svako od njih. Važno je da u gomili informacija ipak najpre čujete sebe.

Ako ste se opredelili za seks na jednu noć, zaštitite se i uživajte. Ukoliko niste sigurni šta da mislite o ovom trendu, i to je okej. Ako se istom protivite, neka tako i bude. Ne dopustite da postanete rob bilo kog trenda suprotno svojoj volji.

Posebno vodite računa o trendovima koji su direktno povezani sa vašim zdravljem. Nekada u želji da budemo u trendu zaboravljamo šta sve može doći kada trend prođe; kajanje, mentalne poteškoće, neželjena trudnoća, nerazumevanje okoline, polno prenosive bolesti

Šta još treba znati kada je u pitanju neobavezni seks?

Vrlo lako se može desiti da se zaljubite u vašeg “neobaveznog partnera”. Isto tako se može desiti da to bude ili ne bude obostrano. Možemo izaći povređeni i iz površnih odnosa. Zato, ako niste sigurni da možete da prebrodite sve što potencijalno dolazi nakon seksa na jedno veče, možda je bolje da preskočite ovaj trend.

Za one koji su pristalice ovog trenda, seks na jedno veče može biti dobar “stress relief”. Ako je užitak i zabava jedino što vam je u nekom trenutku potrebno, seks na jednu noć je izbor za vas. 

Njegova svrha je uživanje bez puno ulaganja. Nema prethodnog upoznavanja, stotine poruka i za mnoge najvažnije – nema obaveze. Samo ako ste sasvim sigurni u svoj izbor, sex na jednu noć ispuniće svoju svrhu. 

Nadamo se da smo razrešili sve nedoumice koje ste imali oko ovog trenda i pomešanih signala koji stižu sa svih strana. Bilo da se opredelite ili ne opredelite za neobavezan seks ili pak za neki drugi trend, ne zaboravite da je najvažnija stvar da to bude isključivo vaša odluka!

Spavaći krevet za dvoje sa posteljinom

Podeli