Najplaćeniji poslovi u Srbiji u 2021. godini

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji je u junu 2021. godine iznosila 65.070 dinara. U odnosu na isti mesec prošle godine, neto zarada je porasla za 8,7%, što pokazuje da se zemlja polako ali sigurno oporavlja od posledica koje je pandemija koronavirusa prvobitno izazvala. 

Podaci takođe govore da je u poslednjih 30 dana u Srbiji otvoreno više firmi nego što je zatvoreno – 3.185 naspram 1.725. Koje su to struke unosne u Srbiji i koliko zaposleni mogu da zarade?

Fotografija preuzeta sa sajta CompanyWall

Programeri

Programeri i ostali IT stručnjaci su daleko ispred svih što se tiče plate u 2021. godini. Njihova primanja su iznad republičkog proseka i mogu da zarade više od 800€ mesečno. Dok firme traže fakultetski obrazovane radnike, neće odbiti ni one koji se razumeju u posao. 

Osim što mogu pronaći radno mesto u domaćim kompanijama, IT stručnjaci mogu da rade i za strane firme i razvijaju samostalne projekte. Kako se ovaj posao često može raditi od kuće, ne čudi činjenica da je bio veoma unosan u doba korone.

Komercijalisti

Sa početnom platom od oko 500€ koja raste kako se realizuju prodaje, komercijalisti su takođe dobro plaćeni u Srbiji. Ako radnik ima dobre komunikacione i pregovaračke veštine i sposoban je za rad sa ljudima, 

lako može pronaći posao i ovoj struci pošto oglasa za posao komercijaliste ima raznih, od predstavnika prodaje do menadžera prodaje i izvoza. Vozačka dozvola je veliki plus ovde pošto komercijalisti često moraju da putuju od grada do grada.

Kuvari

Ekonomske škole kao i specijalizovane ugostiteljsko-turističke škole odavno nude kuvarske smerove. Međutim, može iznenaditi činjenica da kuvari u kvalitetnim hotelima i restoranima imaju platu od 80.000 dinara mesečno. Štaviše, šefovi kuhinje mogu da zarade i do 100.000 dinara.

Maseri

Kako smo sve više vremena počeli da provodimo sedeći ispred računara, nije ni čudo da nas sve više boli telo. Maseri su zbog toga sve traženiji. Dok postoje stručnjaci koji su ceo život posvetili ovoj profesiji, sada postoje i kraće obuke za koje se možemo opredeliti kako bismo postali maseri. U zavisnosti od vrste masaže, za sat vremena se može zaraditi od 1.000 do preko 3.500 dinara.

Lični treneri

Još jedan posao na kojem se dobro može zaraditi bez fakulteta ili više škole je lični trener. Sada postoje razne obuke kroz koje se može proći kako bi se dobio sertifikat. 

Obuke, koje koštaju 240€ i naviše, nisu tako skupe ako se uzme u obzir činjenica da lični treneri jedan sat vežbanja mogu da naplate 1.000 dinara. Za mesec dana individualnih treninga sa samo jednom osobom se može uzeti oko 12.000 dinara, a lični treneri uvek imaju vremena za nekoliko klijenata u danu.

Frizeri

Dok srednje škole nude frizerski smer, sve je više onih koji se odluče da prođu kraću obuku i dobiju sertifikat. Ako znaju dobro da se izreklamiraju i znaju šta rade, frizeri lako mogu imati redovne mušterije i zagarantovan prihod do 1.000€ mesečno. Šišanje može da košta i do 2.500 dinara dok drugi tretmani kao farbanje i ispravljanje kose keratinom koštaju mnogo više.

Zidari, keramičari, vodoinstalateri

Vrsni majstori kao što su zidari, keramičari i vodoinstalateri takođe mogu da zarade do 1.000€ mesečno, možda i više. Na primer, kvalitetan zidar može da zaradi 30€ dnevno dok keramičari uzimaju i do 10€ po kvadratu postavljenih pločica. Vodoinstalateri zarade oko 250€ za kompletno osposobljavanje kupatila.

Piloti i kontrolori leta

Zaposleni u vazdušnom saobraćaju takođe su u vrhu po primanjima u Srbiji. Piloti, stjuardi i stjuardese, kontrolori i avio-tehničari leta imaju prosečnu platu od 141.589 dinara.

Naučnici i farmaceuti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rad na naučno-istraživačkim projektima može doneti mesečnu zaradu od 135.318 dinara. S druge strane, diplomirani farmaceuti zarađuju nešto manje ali svakako iznad republičkog proseka – 120.874 dinara. 

Od programera do frizera, unosni poslovi u Srbiji se mogu raditi i sa fakultetskom diplomom i sa sertifikatom. Dobra reklama i kvalitetna usluga mnogo znače.

Podeli