Poslednjih dana nekoliko asteroida proletelo „tik“ pored Zemlje

Ne želimo da Vas plašimo, ne brinite, neće biti apokalipse još uvek. Ipak, zanimljiva stvar se dogodila u Kosmosu u blizini planete Zemlje. Od početka godine, a pogotovo početkom februara, pored Zemlje je protelelo nekoliko asteroida ne tako zanemarive veličine. Evo koliko su asteroidi bili udaljeni, kako se desilo da ih astronomi nisu opazili i zašto ih je toliko u poslednje vreme.

asteroid

U današnjem svetu reklo bi se da je gotovo nemoguće propustiti bilo kakvu sitnicu. Non stop smo na Internetu, primamo neverovatnu količinu informacija i stvaramo nove, dinamika svakodnevice se ubrzala za nekoliko stotina puta u odnosu život pre 20, 30, a kamoli 100 godina unazad. Ipak, dešava se da nam neke stvari i promaknu. Doduše ne tako „krupne“ kao što su dva asteroida koja su proletela pored Zemlje a koja naučnici nisu videli na vreme.

Asteroidi veličine autobusa

Od početka godine pored Zemlje je proletelo tačno 4 asteroida, različitih veličina od kojih je jedan imao prečnik 25 metara. Upravo taj, najveći asteroid, nazvan 2017 BS32 je ove nedelje proleteo između Zemlje i Meseca na oko 160.000 km udaljenosti od nas.

Ovo zaista jeste neobičan fenomen, i naučnici su zbunjeni otkud ove skupine asteroida. Naravno, prvo pitanje jeste bilo da li su ovi asteroidi deo većeg klastera sa velikim brojem asteroida koji bi se mogao kretati ka nama?

Ipak, naučnici potvrđuju da asteroidi nisu „povezani“

slika

Poznato je da „manji“ asteroidi mogu leteti uz, odnosno pratiti veću skupinu astronomskih tela usled međusobnog delovanja gravitacije nakon sudara više većih objekata, ali ovog puta to nije slučaj.


Zemlji ne preti kiša „meteora“ koja će uništiti sav život na našoj planeti, zato nemojte previše da se nadate, nema te sile prirode koja će Vas spasiti od februarskog roka. Predlažemo da se vratite za knjige i zagrejete stolicu.

Možda baš izučavate astronomiju na Matematičkom fakultetu? Ako je to slučaj, pišite nam šta mislite o ovoj neuobičajenoj pojavi velikog broja asteorida u poslednjih mesec dana.

Podeli