Seksualna zrelost – pravo vreme za prvi seksualni odnos

Jedno od najčešćih pitanja mladih jeste kada je pravo vreme za stupanje u seksualni odnos?! Sigurno i tebi to prolazi kroz glavu ukoliko još nije došlo do tog čina, ali odmah treba da znaš da univerzalno “pravo vreme” za prvi seksualni odnos ne postoji. To je individualna stvar i nešto što treba da se desi samo onda kada osetiš potrebu i spremnost da to uradiš. 

 

Mladi par

Najtačnije bi bilo reći da je pravo vreme za prvi seksualni odnos onda kada mlada osoba proceni da je dostignuta seksualna zrelost za tako nešto. Takođe, potrebno je da oba partnera to podjednako žele i da budu svesni svih eventualnih posledica tog čina.

Prvi seks se može smatrati jednim od bitnijih događaja u životu, koji u velikoj meri ima uticaj na kasniji seksualni život i samopouzdanje. Zato, izbor pravog vremena i prave osobe za stupanje u seksualni odnos ne sme biti impulsivno i nasumično odabrano, već je važno da tome odgovorno i pažljivo pristupiš.

Najveća greška koju mladi prave jeste da se poistovećuju sa svojim vršnjacima, pa srljaju u odnose samo zato što su to učinili i drugi (znaj da verovatno i nisu ako previše pričaju o tome). Kada je pravi trenutak za prvi seksualni odnos ODLUČUJEŠ SAMO TI! 

Šta je seksualna zrelost – kada je vreme za prvi put?

Seksualnost je sigurno najznačajnije osećanje kod mladih u periodu adolescencije. Buđenje hormona i seksualizacija tela doživljavaju svoj procvat u tinejdžerskom periodu, od 13. do 19. godine. Pubertetske transformacije ne samo da menjaju izgled tela, već i unutrašnji psihološki svet i predstave o sebi i drugima.

Pojedina istraživanja pokazala su da danas mladi, bilo kog pola, gube nevinost ranije nego što je to bio slučaj pre nekih desetak ili više godina. U proseku, prvi seksualni odnos momci imaju sa 18, a devojke sa 17 godina. 

Da li je to vreme kada možemo da kažemo da je dostignuta seksualna zrelost?

Ovaj pojam je takođe vrlo individualan i zavisi od nekoliko faktora. Seksualna zrelost zapravo predstavlja kombinaciju fizičke i emotivne zrelosti, iako se u prvi plan ipak stavljaju psihička stabilnost i emotivna spremnost za seksualni čin.

Fizička zrelost za stupanje u seksualni odnos

Za stupanje u seksualni odnos neophodno je da telo osobe koja želi seks bude potpuno razvijeno. Posebno je važno da bude dovršen rast i razvoj svih polnih i reproduktivnih organa. Ukoliko se ovaj kriterijum ne ispoštuje, seksualni odnos može biti neizvodljiv, odnosno veoma bolan i traumatičan. 

Traumatično iskustvo zbog bola i povreda uzrokovanih preranim seksualnim odnosom, ili pak zbog nemogućnosti da se seksualni čin desi (usled premalih organa, vaginalnog grča, nepostojanja i/ili slabe erekcije), može negativno uticati na tvoj budući seksualni život.

Prva menstruacija kod devojčica, kao i prve erekcije i ejakulacije kod dečaka, ne moraju biti pokazatelj da je kod te mlade osobe završen rast i razvoj reproduktivnog sistema. Fizička zrelost nije garancija i psihičke zrelosti. Štaviše, u današnje vreme fizička zrelost obično dolazi znatno ranije nego psihička i emotivna zrelost.

Emotivna zrelost za prvi seksualni odnos

mladi par se drzi za ruke

Dostizanje emotivne zrelosti, nakon postizanja fizičke, predstavlja ključ spremnosti za prvi seksualni odnos. Samo osoba koja je emocionalno zrela, bez obzira na godine koje ima, znaće pravilno da proceni sopstvenu, kao i spremnost svog partnera za početak seksualnog života. 

Emocionalno zrela osoba je ona osoba koja, kada oseća da nije spremna da ima seksualni odnos, svom partneru, bez obzira na sve potencijalne pritiske, ume da kaže “NE”. Svako ima pravo da ne pristane na seksualni odnos i niko ne treba da se oseća krivim zbog te odluke.  

Potrebno je da dobro razmisliš šta želiš, a šta ne, kao i da uzmeš u obzir potrebe i želje osobe sa kojom planiraš da stupiš u seksualni odnos, jer je to znak poštovanja i ljubavi. Ukoliko se ispunjenje tuđih želja kosi sa tvojim interesovanjima, nije sramota da odbiješ, štaviše preporučljivo je da tako nešto uradiš. 

Ukoliko se pojavi sumnja da bi prvi, ali i bilo koji sledeći seksualni odnos bio bolan ili neprijatan, najbolje je da ga i ne započinješ. Komplikovanije je da objasniš partneru/ki da želiš da prestaneš sa seksom nakon njegovog početka, nego da odmah kažeš kako ne osećaš spremnost za taj čin.

Sa koliko godina je normalno imati prvi seks?

Kada je pravo vreme za stupanje u seksulani odnos u pitanju teško je generalizovati i postaviti starosnu odrednicu, jer svaku osobu prati drugačiji razvoj tela i svesti. Kao što ne postoji gornja starosna granica za prvi seksualni odnos, tako ne postoji ni donja, ali svakako je da se pre završenog puberteta ne bi trebalo upuštati u seksualne odnose. 

Godine ne moraju da budu odrednica, već ono što se tokom njih naučilo i/ili propustilo da nauči. Neophodno je da budeš dvoljno zreo ili zrela i kada je u pitanju informisanost o samom seksu

Važno je da poznaješ osnovne činjenice o trudnoći, polno prenosivim bolestima, o načinima zaštite, kao i gde i kome se možeš obratiti ukoliko dođe do neke neželjene posledice. 

Kod prvog seksualnog odnosa neophodan je pažljiv izbor partnera

Iako sa odabirom partnera vrlo često problem imaju i mnogo starije osobe, za prvi seksulani odnos je od posebne važnosti da se takva greška svede na minimum. Ne mora da znači da će tvoj prvi partner/ka biti neko sa kime ćeš provesti ceo život, ali je važno da to bude osoba u koju u tom trenutku imaš poverenja i sa kojom želiš da podeliš jedan tako važan segment, kao što je gubljenje nevinosti. 

To svakako mora da bude neko koga poznaješ i sa kime već imaš određenu interakciju, a nikako osoba koja je potpuni stranac ili se znate samo preko društvenih mreža. 

Pre upuštanja u seksualne odnose, neophodno je da veruješ da te partner neće izneveriti kada su u pitanju poštovanje i zadovoljstvo, ali i da se zajednički pobrinete o svim onim stvarima koje će rizik od neželjenih posledica svesti na minimum. Idealna osoba za prvi seksulani odnos je ona koja gaji ista osećanja i ima ista shvatanja kao i ti.

Obavezno koristi zaštitu!

Upotreba zaštite je obavezna ne samo prilikom prvog seksulanog odnosa, već i kod svakog narednog. Zaštita je obavezna za oba partnera, jer kontracepcijom i sredstvima zaštite od polno prenosivih bolesti štitiš sebe, svoju voljenu osobu i vašu međusobnu ljubav i poverenje.

Nadamo se da ti je ovaj tekst razrešio sva pitanja koja imaš o tome kada je pravo vreme za prvi seksulani odnos. Nakon što dostigneš fizičku, a onda i emotivnu i psihičku zrelost, spreman si na taj korak, a na tebi je odluka kada ćeš ga preduzeti! Važno je da ne žuriš, da se ne upoređuješ sa drugima, već da pronađeš pravu osobu sa kojom ćeš zajedno uživati i otkrivati tajne seksualnosti!

Podeli