Selidbe studenata – kako pomiriti selidbu i semestar?

Da li ste ikada promenili više adresa nego kada ste bili student? Verovatno niste, a selidbe slobodno možemo nazvati trećim semestrom. Pored brojnih obaveza koje svaki student ispunjava na fakultetu, selidbe su gratis zaduženje kome se niko ne raduje. 

Bilo da se radi o prelasku iz jednog studentskog doma u drugi ili iz stana u stan, studentima kojima je slobodno vreme idealna prilika za kafu sa prijateljima, odmor i rekreaciju, preseljenje stvara dodatnu nervozu i stres. Kako je potraga za stanovima obično na početku akademske godine, a raspodela domova obično u novembru u nedelji kolokvijuma, važno je pronaći balans između obaveza i energiju koja će na obe strane izvući potrebno strpljenje i volju. 

Na svu sreću, selidbe ne moraju biti tako iscrpljujuće, a ovi saveti vam mogu pomoći da preseljenje bude lakše. Pročitajte!

Odvojite knjige i sve što vam je potrebno za fakultet

Neka svaka skripta, beleška i knjiga budu posebno pripremljene tako da kad dođe red za prepakivanje možete da ih uzmete prvo, ako je slučajno nedelja kolokvijuma ili imate domaći zadatak koji je neodložan. Kada ste student ukoliko ne znate gde vam se nalazi neka knjiga, to može biti veoma frustrirajuće i situacija  u kojoj se poptuno bespotrebno izažete stresu. Zato kutije sa knjigama pakujte poslednje. Kada budete svrstavali stvari, one će biti prve na redu. Pritom, pametno je započeti sa teškim stvarima, sve posle biće lako. 

Uštedite novac

Krenite od toga šta je najpovoljnije za vaš budžet. Istražite sve moguće varijante transporta i razmislite dobro koji će od njih obezbediti na najbolji mogući način vaše stvari. Izbor prevoznog sredstva možete načiniti u skladu sa finansijama i detaljno pregledati sve agencije za selidbe. Takođe, razmislite koji kolega vozi auto i želi da vam pomogne. 

Studenti najvećeg univerzitetskog centra znaju koliko selidbe u Beogradu znaju da budu spore zbog gužve u saobraćaju i beskonačnog pakovanja stvari. Kada su u pitanju selidbe Beograd preko agencije, nema brige o gorivu, parkingu, gužvi u saobraćaju i prebacivanju stvari. Neko drugi uradiće to za vas. 

Iako agencija za selidbe ne zvuči kao najprivlačnija opcija i takva opcija vam se može učiniti skuplja nego organizacija u sopstvenoj režiji, takav izbor se često ispostavlja kao najekonomičnija zbog kompletne usluge. Možete izabrati i opciju pakovanja stvari, ali s obzirom da vaše predmete i dragocenosti najbolje poznajete vi, možda ćete kroz male smernice kako da najlakše obavite selidbu, ovo bolje završiti sami. U svakom slučaju, sopstveni prevoz može vam umanjiti troškove, iznamljen prevoz uštedeće vam vreme, a izbor je samo na vama. 

Rešite se svega što vam nije potrebno

Bilo da se radi o studentskoj sobi ili stanu, prostor jednog mladog čoveka deluje kao zbir minimalnih stvari potrebnih za život. Istina je potpuno drugačija. Verovatno nismo ni svesni koliko stvari može stati u petnaest kvadrata, a to ne znaju ni studenti do trenutka kada sve te stvari treba preseliti u novi stambeni prostor. 

Među svim tim stvarima, često se gomilaju nepotrebni predmeti kojih biste se verovatno rešili na vreme da ste znali da će samo skupljati prašinu na polici i u ormanu. Ako postoji mogućnost za recikliranje otpada koji se našao u vašem domu, ne ustručavajte se da to i učinite. Pored toga što ćete smanjiti sebi posao raspakivanja, pokazaćete ekološku osvešćenost koja će učiniti da se osećate bolje.

Pažljivo spakujte sve 

Kada je pakovanje u pitanju, pre svega je važno započeti na vreme. Kada ima dovoljno vremena, moguće je postupno organizovati stvari i učiniti selidbu veoma uspešnom. Pripremite papir i olovku i napravite spisak stvari koje selite. Stvari možete podeliti u grupe, odvojite lomljive stvari, one koje su dragocenije, odeću, knjige i sve ostalo. 

Svaka grupa stvari neka bude obeležena nakon sortiranja u kutije i torbe. Ovo će raspakivanje učiniti lakšim jer će svaka kutija prikazati šta se u njoj nalazi. Kutije možete sortirati prema grupama koje ste prethodno napravili, a mogu biti i raspoređene prema prostorijama ili nameni. Sve što će vam olakšati selidbu, dobrodošlo je. Što više detalja unesete u plan pakovanja, lakše ćete naći svaki predmet koji prenosite, pa i onaj najsitniji.

Pomozite cimeru 

Ako imate druga sa kojim živite, budite dobar prijatelj i pomozite vašem cimeru kada je selidba u pitanju. Osim što ćete učiniti dobro delo, znaćete tačno koje kutije su njegove, a koje vaše i neće doći do mešanja kada dođe na red raspakivanje stvari u novom prostoru. Ovo možete učiniti tako što ćete flomasterom nacrtati određeni oblik na kutije od vašeg ciimera, kao i na svoje. Obeležje može biti i vaše lično ime. Ova klasifikacija može biti putokaz i za momke iz agencije za selidbe koji će znati kako da odvoje kutije. 

Opustite se

Za kraj, nemojte smetnuti sa uma da vam je potreban odmor. Selidbe traže plan i organizaciju, ali i relaksaciju pa je uvek dobrodošlo napraviti pauzu za najdražu hranu, kafu i omiljeno osveženje. Ovo će preseljenje učiniti lakše podnošljivim, pružiti vam fizički odmor, ali i osmeh i zabavu koja je uvek potrebna. Uz dobru ekipu semestri, predavanja, ali i selidba kao treći semestar, biće lakši i ne tako intenzivni u svom trajanju. Ovaj događaj ne mora da bude naporan, već pravi zabavan projekat, samo ne zaboravite da ispratite sve ove savete koje će selidbu takvom i učiniti!

Podeli