Top 5 filmova za studente

Gledanje filmova tokom studija može biti prozor u drugi svet za studente koji su primorani da svoje dane svedu na fakultetske obaveze. Postoje filmovi koji, osim dobre zabave prenose i velike životne mudrosti. Ima onih koji nas nateraju da realnost sagledamo drugim očima, a tu su i oni koji nas motivišu da budemo bolji. Ovo su savršeni filmovi za studente, u kojima ćete uživati dok učite korisne lekcije o životu.

Kokice iz bioskopa

Možda ovo nisu filmovi koji su zaradili više od milijardu dolara, ali pouke koje ćete izvući iz ovih ostvarenja, svakako mogu biti vrednije od tog iznosa. Ako još uvek niste sigurni kako možete pronaći ove filmove i gledati ih besplatno, naučite kako da ih bezbedno skinete sa Torrenta, napravite kokice i uživajte u doživljaju.

#1 Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting)

Dobitnici Oskara Met Dejmon, Robin Vilijams i Ben Aflek dočarali su gledaocima ovog fantastičnog dramskog ostvarenja da se radom i trudom sve može postići u životu. Pokazali su i koliko je loša ideja suditi knjizi na osnovu korica.

Ovo je priča o dvadesetgodišnjem, buntovnom siročetu, Vilu Hantingu, mladiću sa veoma visokim koeficijentom inteligencije, fotografskim pamćenjem i posebnim talentom za prirodne nauke. Kada je njegov talenat otkriven, neobrazovani mladić upisuje privatno učenje matematike. Ipak, kako je Vil  buntovni genije, po ko zna koji put biva uhapšen i osuđen na psihoterapiju. Upravo ovo je momenat kada je Hanting primoran da se suoči sa svojom prošlošću i da shvati da odrastanje ne znači da glumimo odrasle osobe, nego da kreiramo sopstvenu ličnost u odnosu na snove koje želimo da ostvarimo u budućnosti.

Kritičari smatraju da ovo delo ne prikazuje realnu borbu sa psihičkim problemima, koja u stvarnosti obično traje mnogo duže nego što je Hantingu bilo potrebno da pobedi. Ipak, ako na trenutak odstranimo kritički način razmišljanja, uzimajući u obzir fascinantne mentalne sposobnosti glavnog lika, ovo je film koji postavlja sjajna pitanja o životu i daje još bolje odgovore, koji mogu motivisati svaku mladu osobu da prevaziđe sopstvene izazove.

#2 Osmeh Mona Lize (Mona Lisa Smile)

Džulija Roberts u ovom filmu glumi profesorku istorije, Katarinu Votson, koja se zapošljava na prestižnom koledžu, Velsliju,  1953. godine. U nameri da promeni zastarela shvatanja i društvene norme, Katarina inspiriše svoje studentinje da preispitaju svoje planove za budućnost i da steknu veću kontrolu nad životom koji vode. Pre susreta sa Katarinom, ove učenice imale su samo jednu nameru: da se dobro udaju. Ipak, saznavši za postojanje drugačijih pogleda na svet, njihova svest se menja.

Iako ovu dramu kritičari smatraju feminističkim ostvarenjem, ovo delo zapravo može uticati na pripadnike oba pola da sopstveno mišljenje i želje stave iznad normi koje nam propisuje društvo.

#3 U divljini (Into the Wild)

Ovo delo zasnovano je na istinitoj priči o Kristoferu Mek Kendelsu, studentu odličnih ocena i sportskih uspeha, koji nakon stečene diplome odlučuje da svu svoju ušteđevinu pokloni u dobrotvorne stvrhe, uništi svoja dokumenta, odbaci civilizaciju i okuša sreću živeći u divljinama Aljaske.  Kristofer je mladić željan avanture i rizika koji pronalazi ravnotežu između čoveka i prirode.

Ovo je priča o potrazi za duhovnim prosvetljenjem, za sopstvenom svrhom, za istinskim željama i za poentom života van materijalnih okolnosti. Zar nije upravo to zajedničko studentima i glavnom liku ovog filma? Možda studenti ne odbacuju materijalni svet, ali zasigurno pokušavaju da pronađu sebe i sopstvenu svrhu života.

Ovaj film  nas uči da u životu nije jedino važno biti jak, nego i osećati se snažno. Pokazuje nam da ćemo svoju snagu spoznati tek u iskustvima koji će nas naterati da je koristimo i da je najbolji način za to da koristimo i svoj um.

#4 Miroljubivi ratnik (Peaceful Warrior)

Den Milman je talentovani gimnastičar koji sanja o Olimpijadi. On ima sve što poželi: trofeje, prijatelje, devojke, motore, divlje zabave, ali ipak, nešto mu  nedostaje da bi bio srećan. Iznenada, njegov život se menja kada sretne tajanstvenog, mudrog stranca, koji mu omogućava da dostigne nove nivoe mentalne i fizičke snage, kao i da bolje razume sopstvenu svrhu.

Ovo je film koji će vas motivisati, inspirisati i naterati da mislite o životu dugo nakon gledanja. „Miroljubivi ratnik“ nam na briljantan način pokazuje šta je strah i kako nas može paralisati, šta je misao i koliko nas ona zapravo (ne)definiše, šta je vreme i kako živeti u sadašnjem trenutku.

Gledajući ovaj film, bićete izazvani da život shvatite kao filozofiju koju želite da istražujete i verujte nam, dopašće vam se ta ideja.

#5 Ti ga jednostavno ne zanimaš (He’s Just Not That Into You)

Ako ste mislili da smo zaboravili da studenti neretko imaju i ljubavne probleme, nismo. Ovo je film posvećen takvim izazovima.

Ova romantična komedija nalazi se na vrhu liste najgledanijih filmova na ovu temu. Glumačka ekipa sačinjena od poznatih imena, sjajno je dočarala večitu misteriju muško-ženskih odnosa: Zašto vam se On/Ona ne javlja nakon sastanka? Ovaj film se ne bavi svim mogućim izgovorima na ovo pitanje, već nam jasno pokazuje kada jeste ili kada nije nekome stalo do nas. Možda mislite da je to već jasno, ali priznaćete da oba pola često žive u ljubavnim iluzijama.

Ovo je film koji će vas nasmejati i opustiti. Nećete biti primorani da razmišljate o poenti života i dubokoumnim pitanjima, ali ipak ćete se zapitati o sopstvenim ljubavnim stavovima i dosadašnjim vezama.

Da li ste i vi skloni analiziranju svake poruke koju ste dobili od potencijalnog partnera? Da li gajite lažnu nadu? Da li ste u ubačeni u prijateljsku zonu? Da li će vas On ikada oženiti? Da li će vas Ona nekad primetiti? Saznajte gledajući ovaj film.

Studentski život može biti težak ili lak, u zavisnosti od vašeg mišljenja i zalaganja u njemu. Ipak, ako radite na sebi, čitate knjige, razgovarate sa drugim studentima, gledate poučne filmove i svako iskustvo doživivte kao lekciju koju treba da naučite, ubrzo ćete shvatiti da je lepo biti odrasla osoba, ali da je još bolje uživati u procesu odrastanja.

Podeli