Ubuntu za početnike #1 – uvod u Linux

Započinjemo seriju tekstova malo drugačiju od ostatka Beleški. Reč je o uvodu u Linux operativne sisteme, a biće obrađeni osnovni problemi i nepoznanice za početnike i predstavljeni osnovni programi za rad na Linuxu.

aplikacija ubuntu

Ovo je prvi u seriji tekstova „Ubuntu za početnike“:

Ovim tekstom počinje jedna serija tekstova koja će se donekle razlikovati od ostatka Beleški. Cela serija će biti jedan uvod u Linux operativne sisteme i biće obrađeni neki osnovni problemi i nepoznanice za početnike, predstavljeni neki osnovni programi kao i rad na Linuxu uopšte. Ono što razlikuje ove tekstove od većine sličnih how-to je što je i sam autor (odnosno ja :)) početnik u Linux svetu i da će problemi biti sagledani iz ugla početnika i objašnjeni na najjednostavniji mogući način.

U ovom konkretnom tekstu će ukratko biti predstavljena sama ideja Linuxa i neke od njegovih prednosti.

Ukratko, Linux je grupa operativnih sistema bazirana na open source ideji. Open source se prevodi kao otvoren kod i znači da je celokupan kod operativnog sistema ili programa na raspolaganju korisniku da ga pregleda i menja po želji. Posledica toga je da je većina programa za Linux potpuno besplatna, stabilnija i bezbednija nego na Windowsu na primer, ali na to ćemo se vratiti nešto kasnije. Opširnije o Linuxu možete da pročitate ovde.

Dugo godina Linux je važio kao operativni sistem za geekove, prvenstveno zbog svoje komplikovanosti i određenog tehničkog predznanja koje je bilo potrebno. Međutim, zadnjih par godina situacija se ubrzano menja. Jedna verzija Linuxa se posebno ističe kao pogodna za prosečne korisnike a to je Ubuntu, ujedno i operativni sistem o kom će se ova serija tekstova bazirati.

Samo neke od brojnih prednosti Ubuntua (kao i drugih verzija Linuxa) nad Windowsom su:

  • Ne samo da je Ubuntu potpuno besplatan nego je i otvorenog koda. To znači da ne morate da plaćate ili da se mučite sa krekovima i generatorima aktivacionih ključeva, i tako će ostati zauvek
  • Ogromna većina programa je takođe besplatna i otvorenog koda. Za gotovo sve potrebe, čak i one zahtevnije, možete naći besplatne i kvalitetne programe.
  • Brzina i manja zahtevnost sistema. I to u svakom aspektu. Kompjuter se neuporedivo brže pali i gasi pod Ubuntuom nego Windowsom. Upotreba RAM memorije je višestruko niža nego kod novih verzija Windowsa. Takođe, zaprepastićete se kad vidite koliko programa može da se otvori istovremeno bez posledica po preformanse.
  • Nema potrebe za anti-virus programom. Ubuntu je gotovo potpuno bezbedan, i to iz dva razloga. Prvi je način na koji se do programa dolazi na Internetu, i koji su uglavnom iz poznatih i proverenih izvora, a zbog otvorenosti koda se lako proveravaju. Drugi razlog je takav dizajn Linuxa da su za menjanje sistemskih i većine programskih fajlova potrebne administratorske privilegije, koje virusi ne mogu da imaju (zaštićeno je šifrom), za razliku od Windowsa. Ovaj koncept će biti nešto detaljnije opisan u jednom od narednih tekstova.
  • Velika online zajednica uvek spremna da pomogne. Broj sajtova na kojima možete postaviti pitanje i dobiti odgovor u vezi nečega što vas zanima ili problema koji imate je veliki, a postoji i aktivna srpska Ubuntu zajednica.

Naravno Ubuntu, kao i sve Linux verzije, ima i neke nedostatke u odnosu na Windows. To se prvenstveno odnosi na nedostatak podrške za DirectX i neki sitniji problemi sa ostalim drajverima koji se u principu uvek reše, ali je nekad potrebno malo vremena. Posledica ovoga je da praktično ne postoje moderne igrice sa 3D grafikom za Linux, kao i nedostatak još ponekih programa.

Ipak, za sve ima leka. Uvek je moguće imati dva ili više instaliranih operativnih sistema na kompjuteru (dual boot) i koristiti ih po potrebi. Takođe, postoji i Wine program za Ubuntu pomoću kog može da se pokrene veliki broj Windows programa i on će detaljno biti obrađen u jednom od tekstova.

Ovaj tekst je samo opšti uvod u Ubuntu i njegovo korišćenje, a već od sledećeg teksta krenućemo sa konkretnim savetima i uputstvima, počevši od same instalacije. Mala napomena je da ne treba da se upuštate samostalno u instalaciju ukoliko ne vladate Windows operativnim sistemom i nekim osnovnim kompjuterskim pojmovima. U tom slučaju je najbolje da nađete nekoga ko je spreman da vam pomaže u početku.

Takođe, tekstovi će biti prilagođeni početnicima koliko god je to moguće, ali neko osnovno znanje sa kompjuterima iznad otvaranja Internet Explorera radi gledanja Facebooka je ipak neophodno.

Podeli