Ideje za dodatni posao – dodatna zarada od kuće

Ako niste zadovoljni svojim primanjima, a imate višak vremena, najjednostavniji i najbolji način da uvećate kućni budžet jeste dodatni posao. Pomoću novih tehnologija, nikada nije bilo lakše pronaći dodatni posao od kuće, jer su honorarni poslovi brojni.

Dodatni poslovi su odličan izbor za sve one koji su na početku karijere i žele da rade više poslova, da bi se pronašli u onom koji ih zaista zanima, ali su dobra ideja i za one koji žele da dodatna zarada upotpuni njihov mesečni budžet.

Honorarni posao je vrlo pogodan i za studente, koji u pauzama od predavanja mogu da pronađu neki dopunski posao preko interneta i obezbede sebi džeparac.

Nekada se pod honorarnim poslom podrazumevao samo fizički rad, dok se danas na tržištu nude i online poslovi bez iskustva, kao idealni dodatni poslovi za zaposlene ali i studente.

Sa dolaskom modernih tehnologija, povećala se i mogućnost pronalaska dodatnih poslova. Veći izbor je doveo do pojave novih, modernih zanimanja sa fleksibilnim radnim vremenom koji su ubrzo postali idealni kao dodatni poslovi.

U nastavku teksta pročitajte koje sve poslove od kuće možete raditi za dodatni izvor prihoda, koje prednosti ima honorarni posao vikendom, kako naći dodatni posao, kao i kako dodatno zaraditi novac.

Ideje za dodatni posao – kako zaraditi preko interneta

Kada odlučite koliko vremena možete da se posvetite dodatnom poslu, na red dolazi odluka šta raditi kao dodatni posao. Kao i u slučaju izbora primarnog posla, dobra dodatna internet zarada koju donosi honorarni posao iziskuje određena znanja.

Međutim, uz pomoć interneta, veštine je moguće steći vrlo lako i brzo, samo ako se posvetite tome. Postoje brojne ideje za dodatni izvor prihoda, i to baš na internetu. U nastavku teksta smo izdvojili neke ideje za povremeni posao koji danas donosi dobru dodatnu zaradu.

Social Media menadžer

Društvene mreže su stekle veliku popularnost kako u svetu, tako i kod nas, i nema sumnje da ih svako bar koliko toliko poznaje, kao i rad na njima, bar u privatne svrhe.

Ideja za posao koji pruža mogućnost da se zaradi novac putem veština koje se stiču kroz kurseve i praksu, je svakako social media menadžer.

Pored poznavanja društvenih mreža, za rad kao social media menadžer, neophodno je i znanje za rad u programima za obradu slika.

Uz adekvatne kurseve, kojih danas ima mnogo čak i u online verzijama, neophodne veštine za ovu poziciju se vrlo lako mogu savladati. Social media menadžer za zadatak ima da promoviše brend na internetu, kao i da komunicira sa korisnicima.

Kako su se društvene mreže širile i razvijale, tako je i komunikacija sa korisnicima postala dvosmerna, te danas svako može da se obrati svakome putem mreža, očekujući brz i konkretan odgovor.

Iz tih razloga, da bi se izgradilo poverenje između kompanije/brenda i korisnika, ozbiljne kompanije su prisutne na društvenim mrežama, gde promovišu svoje ideje. Posao online komunikacije obavlja social media menadžer, te je njegov glavni posao da komunicira sa korisnicima mreža u ime brenda.

Za samo održavanje društvenih mreža za klijenta, social media menadžer piše postove, organizuje online aktivnosti i komunicira sa ljudima koji podržavaju kompaniju. Kao i svaki dodatni posao, ali i svaki posao uopšte, i ovaj u svom opisu ima i loše strane.

Naime, drugi deo posla koji je mnogo teži, predstavlja komunikaciju i sa onima koji ne vole brend, a koji su po nekom nepisanom pravilu uglavnom mnogo glasniji, pa su odlične komunikacione veštine odličan način da se sve reši.

Grafički dizajner

Kada je u pitanju dodatna zarada ideje za kreativce su razne. Posao koji je primenljiv u svakom delu sveta svakako je grafički dizajn, ali za ovaj posao je potreban talenat, kao i dobra tehnička potkovanost.

Talenat za crtanje, rad u Photoshop-u i drugim programima za obradu slika i prelom teksta, kao i poznavanje likovnih elemenata – neophodna su znanja za posao grafičkog dizajnera.

Veoma je lako razlikovati dobrog i lošeg grafičkog dizajnera, jer je ovo posao gde definitivno nije moguće da se zameni talenat i posvećenost radu i usavršavanju.

Kada je u pitanju grafički dizajn i dodatni posao Beograd krije mnogo kreativaca koji su izuzetno traženi na svetskom tržištu. Ako posedujete talenat za crtanje, svakako da nikako nije loše da razmislite o karijeri grafičkog dizajnera, u kojoj se možete oprobati ako grafički dizajn izaberete kao svoj dopunski posao.

Za sve one koji žele da se oprobaju u ovom poslu, postoje razni kursevi i programi koji su kreirani upravo za kreativce koji žele da unaprede svoje talente i obezbede sebi finu dodatnu zaradu.

Web dizajner

Ako se pitate kako do dodatne zarade – web dizajn je jedan od prvih odgovora koji će vam svako iz digitalnog sveta reći. Ovaj posao je danas veoma tražen i odlično plaćen, ali zahteva neophodno znanje kao što je poznavanje osnova HTML jezika, JavaScripta, CSS stilova…

Svaka ozbiljna kompanija ima web sajt. On je vrlo često prvo mesto koje neko poseti kada želi da se upozna sa firmom, njenom uslugom i proizvodima. Iz tih razloga, izgled sajta, funkcionalnost i brzina su ključni elementi svakog sajta o kojima brine upravo web dizajner.

Sve elemente sajta je potrebno uklopiti na najbolji način, te je to glavni opis posla web dizajnera. Web dizajn je idealna profesija za dodatni posao, jer omogućava rad od kuće iz udobnosti svog doma, ali i veliku dozu samostalnosti, koja je poželjna za dodatni posao.

Oglasi za dodatni posao za web dizajenere su sve češći, pa nema sumnje da ćete pronaći nešto za vas.

Content Writer

Za sve one koji imaju talenat za pisanje čime se baviti za dodatnu zaradu ne predstavlja nikakav problem. Ako imate slobodnog vremena i volite da pišete, uz posao content writer-a, dodatna zarada vam je zagarantovana.

Pored toga što možete drugima da ponudite svoje usluge, kreiranje sopstvenog bloga je odličan način da skrenete pažnju na sebe, svoj talenat, a da ujedno dodatno zaradite i uvećate svoj budžet.

Dodatna zarada od pisanja će nesumnjivo biti bolja ukoliko se dobro služite engleskim jezikom. Stoga, dugoročno ulaganje u znanje stranog jezika se izuzetno isplati, jer content writer koji odlično vlada engleskim jezikom ima velike mogućnosti za dodatnim poslom i zaradom.

Takođe, i za content writer-a postoje brojni kursevi putem kojih se možete upoznati sa radom u WordPressu koji je potreban za posao content writer-a.

Virtuelni asistent

Za posao virtuelnog asistenta neophodno je da imate solidne organizacione i komunikacione veštine. Naime, za one koji tek počinju sa online poslom, dodatni posao virtuelnog asistenta je idealna opcija.

Zapravo je reč o profesiji gde se mogu nuditi brojne usluge klijentima širom sveta, kao što je vođenje administracije, vođenje društvenih mreža, PPC marketing i slično. Glavna prednost ovog posla je to što je idealan za rad od kuce bez iskustva.

Učenjem i iskustvom, otvaraće se brojne pozicije za plaćenije poslove. Kolika će biti dodatna zarada na poziciji virtuelnog asistenta, isključivo zavisi od toga koliko se posveti poslu. U zavisnosti u čemu virtuelni asistent želi da se specijalizuje, postoje online kursevi koji pružaju neophodno znanje kako bi se postao pravi internet stručnjak.

HR menadžer

Kada govorimo o plodnim sferama za dopunski posao, ljudski resursi predstavljaju atraktivan sektor, i to sa veoma dobrim razlogom.

Budući da se sektor ljudskih resursa fokusira na brigu o zaposlenima, regrutacijom i procenom kandidata za različit profil radnog mesta. Imajući u vidu da je pozicija jednog HR menadžera jako kompleksna, velike kompanije angažuju agencije čiji je fokus upravo na regrutaciji i profilisanju.

HR menadžeri se angažuju za obavljanje preliminarnih razgovora sa kandidatima, dok finalne intervjue obično obavljaju čelnici kompanije lično.

Razlog zašto pozicija HR mendažera može biti odličan dodatni izvor zarade je što se može raditi u vidu savetnika ili ispomoći za neku kompaniju, ili kao regruter koji intervjue sa potencijalnim kandidatima obavlja online. Ovo je odlična prilika za saradnju sa internacionalnim kompanijama!

Poslovni administrator

Poslovni administratori imaju odličnu priliku za zaradu, jer su neophodni mnogim kompanijama, naročito onim koje imaju veliki obim posla, zbog čega se neretko okreću angažovanju spoljnih saradnika koji im mogu pomoći oko nagomilanih administrativnih procedura.

Budući da je sad moguće ovaj posao obavljati digitalnim putem, to je olakšalo sam proces angažovanja spoljnih saradnika, jer je kompanijama postalo lakše da pronađu pravu osobu koja će se isključivo baviti njhovom dokumentacijom i evidencijom.

Imajte u vidu da, pored odličnog znanja engleskog jezika, u pojedinim slučajevima morate poznavati i lokalne zakone i poslovne prakse za bavljenje ovim poslom.

Menadžer prodaje

Neretko se među najtraženije i najbolje honorarne poslove ubraja i menadžer prodaje.

Ako vam je marketing strast, a uz to posedujete i znanja iz finansija, ova pozicija može biti odličan izbor honorarnog posla. Razvoj internet kupovine je transformisao ceo svet u globalno tržište, zbog čega je dobar menadžer prodaje, sa svojom ulogom u direktnoj komunikaciji sa klijentom i razvijanja odnosa sa kupcima, postao nezamenljiv.

Ova pozicija može biti odličan način da dodatno razvijete veštine koje već posedujete, a možda odlučite i da počnete time da se bavite full-time.

Kako god da odlučite, pozicija menadžera prodaje donosi dobru zaradu, i vrlo često sami možete odlučiti koliko ćete zarađivati, u zavisnosti od visine fiksnog honorara ili dogovorenog procenta.

Šta još morate znati ako se odlučite da radite dopunski posao sa strane?

Za slučaj da vam se sviđaju ovi kreativni načini zarade a imate stalan posao i razmišljate da počnete da radite još nešto pored toga, ili vas interesuje kako da vam vaš honorarni posao postane stalni izvor prihoda, ili vas zanimaju samo prednosti takve vrste posla, kad ga je najbolje raditi i kako zakon gleda na to, u nastavku ćete saznati sve što vas interesuje.

Kada dodatni posao preuzima primat i postaje glavni izvor prihoda?

Kada dođe vreme za prvo zaposlenje, mnogi imaju strah od toga da li su napravili pravi izbor i da li možda ipak postoji bolji posao za njih. Upravo zato su dodatni poslovi odličan način da se oprobate u nečemu drugom, u čemu možda niste još uvek ekspert, nemate završenu školu ili fakultet za tu profesiju, ali prosto imate želju za usavršavanjem.

Ne samo da donosi dodatne prihode, dodatni posao otvara mnoge mogućnost, pa ne čudi što neretko vremenom može da postane glavni izvor prihoda. Naime, dešava se da se ljudi u dodatnom poslu više pronađu nego u glavnom koji donosi osnovne prihode.

I to ne treba da vas plaši. Honorarni posao treba shvatiti kao priliku za dodatnu zaradu, ali i dodatno usavršavanje i rad onoga što zaista volite i što možda niste bili u prilici da radite. Onda kada postane stručnjak u dodatnom poslu, vrlo lako se može desiti da date otkaz na primarnom poslu, i posvetite se dodatnom kao onom koji donosi osnovne prihode.

Treba razlikovati part time poslove i dodatne poslove koji neretko uopšte nemaju tačno određeno radno vreme, već vrlo često pružaju slobodu i fleksibilnost. Dodatne poslove je vrlo često lakše pronaći, a ima ih za svakoga ko ima jasno postavljene ciljeve, nema strah od neuspeha, ne boji se rada i ima volju za konstantim usavršavanjem!

Dodatni posao vikendom – dobar izbor ili ne?

Sve se može kad se hoće – pa ukoliko se dobro organizujete, dodatna zarada vikendom uz dodatni posao ne bi trebalo da predstavlja problem. Mnogi se tada odlučuju za odmor od obaveza, pa se otvara odlična mogućnost za honorarni online posao od kuće.

Kada je u pitanju dodatna zarada ideje su brojne. Pored toga što postoje mnogi klasični poslovi, ako zaista želite da zaradite, onda su dodatni poslovi od kuće, odnosno preko interneta, odličan izbor za vas.

Kako oni koji rade na internetu full time posao vole da odmaraju vikendom, otvaraju se veće mogućnosti za sve one koji žele da njihova dodatna zarada od kuće vikendom dostigne željeni nivo. Kada je reč o tome kako dodatno zaraditi novac od kuće, kratkoročni projekti su pravi odgovor na to pitanje.

Naime, projekti koji se mogu uraditi na internetu za dan, dva, odličan su način da se obezbedi dodatna zarada preko vikend. Ipak, imajte na umu da je za efikasan rad potreban i odmor, pa je možda najbolja ideja pronaći povremeni posao od kuće i uvoditi vikende s vremena na vreme, kako bi se napravio balans između posla i odmora.

Dodatni posao od kuće donosi brojne prednosti

Rad iz fotelje za mnoge predstavlja posao snova, pa uz odgovarajuća znanja, mnogi dodatni poslovi i dodatna online zarada su na raspolaganju svakome ko želi da se malo više potrudi. Ne čudi što se mnogi odluče posle nekog vremena da svoj povremeni posao koji rade preko internera, pretvore u puno radno vreme.

Ukoliko želite da dopunski posao radite od kuće, procenite svoje mogućnosti. Naime, kada je u pitanju rad od kuće, postoji mnogo ponuda i ideja za dodatne poslove, pa je vrlo često presudno koliko vremena je moguće da izdvojite za njega.

Pored znanja i neophodnih veština, dodatni poslovi iziskuju ipak i određeno vreme. Ako želite da vam se omogući dodatna zarada rad od kuće podrazumeva neka odricanja.

Neretko je vikend jedino vreme kada kompletno možete da se posvetite svom dodatnom poslu, što neminovno znači da gubite svoje slobodno vreme za odmor ili druge aktivnosti.

Takođe, u zavisnosti za koji dodatni posao se odlučite, vrlo često se može desiti da radite preko noći, te da skratite svoje vreme spavanja. U svakom slučaju, izbor je isključivo na vama.

Ono što povremeni posao omogućava je rad u okruženju koje vam je prijatno, bez gubljenja vremena u prevozu. Pa uprkos odricanjima, na ovaj način, i pored dodatnih obaveza, imaćete dovoljno slobodnog vremena, ako se dobro organizujete.

Jedna od najboljih prednosti dodatnog rada je ta što vi sami birate sa kim ćete sarađivati. Isključivo od vaših ambicija, želja i interesovanja zavisi šta ćete raditi, kada i kako. U isto vreme, dodatna zarada koju možete obezbediti sebi radom preko interneta je uglavnom vrlo zadovoljavajuća, neretko i veća nego kod mnogih poslova.

Dodatni posao bez potpisivanja ugovora o radu

Dodatni poslovi podrazumevaju rad van izvan radnog odnosa, bez potpisivanja ugovora o radu. Naime, postoje ugovori koji se potpisuju kada je u pitanju dodatni posao – Ugovor o delu i Ugovor o dopunskom radu.

Ugovor o delu za predmet ima samo delo, a ne rad. To znači da se njime uređuje jednokratno obavljanje nekog posla, a Zakon predviđa da to mora biti izvan delatnosti poslodavca.

Za samo ispunjenje ugovora o delu, uglavnom je potrebna neka veština, kao što je recimo izrada web sajta ili znanje stranog jezika radi prevođenja dokumentacije i slično. Ovu vrstu ugovora mogu da potpišu i nezaposleni i zaposleni, kao i zaposleni sa nepunim radnim vremenom.

Kada je reč o ugovoru o dopunskom radu, ova vrsta ugovora je namenjena onim licima koja već imaju ostvaren radni odnos sa punim radnim vremenom. Ovim ugovorom se već zaposleno lice može angažovati za dopunski rad koji nije duži od ⅓ punog radnog vremena na nedeljnom nivou.

Ovako ugovoren posao znači da možete raditi posao kod jednog poslodavca, ukoliko ste već zaposleni kod drugog poslodavca kod kojeg radite puno radno vreme.

Kako odabrati najbolji dodatni posao?

Za početak, ono što je potrebno svakome je dobar plan i malo sreće za pronalazak dodatnog posla koji je najbolji za vas i koji vas interesuje.

Takođe, ono što ide u prednost odabira posla koji će doneti dodatnu zaradu, svakako je činjenica da vam honorarni posao ne predstavlja glavni izvor prihoda, već dodatni kako mu i samo ime kaže, pa pritisak u radu gotovo da ne postoji.

Iz tih razloga je moguće da budete izbirljivi kada birate šta ćete raditi pre ili posle posla ili učenja, jer je uloga koju ima honorarni posao da donese dodatnu zaradu, stoga bi trebalo ugoditi sebi koliko god je to moguće.

Za dodatne poslove je idealno izabrati ono što volite da radite zaista, ali niste imali prilike za to. Vrlo često se dešava da se iz dodatnih poslova izrodi uspešna karijera i odličan biznis. Da biste odabrali najbolji honorarni posao, potrebno je da krenete u istraživanje.

Moderni honorarni angažmani se danas najviše nalaze na internetu, a ujedno i donese odličnu dodatnu zaradu. Kao što smo napomenuli ranije za poslove od kuće neophodno je da se fokusirate na sajtove koji povezuju poslodavce i freelancere.

Za rad preko interneta postoje određeni sajtovi (kao što su na primer Freelancer i Upwork) na kojima vrlo brzo možete pronaći svog prvog poslovnog partnera, ukoliko imate adekvatne veštine i znanje. Uz dobru pripremu, neophodno je strpljenje, želja i samopouzdanje.

Podeli