Group Account Director – Moj (budući) Posao – Nataša Bojanić

Pogledajte kako izgleda posao Group Account Director-a, koji predstavlja Nataša Bojanić – Group Account Direktor marketinške agencije Leo Burnett Belgrade.

Transkripcija

Moje ime je Nataša Bojanić i ja sam Group Account Direktor u marketinškoj agenciji Leo Burnett Belgrade. Potrudiću se da vam pružim uvid u ovo zanimanje tj. kako izgleda posao Group Account Direktora, šta podrazumeva i kako može izgledati baš tvoj budući posao.

Šta radi Group Account Director?

Ova funkcija se takođe zove tim lider. Moje glavno zaduženje je da organizujem rad jednog tima. Ono čime se ja bavim jeste da pratim i da razumem šta je ljudima potrebno. Zaduženje tim lidera jeste da radi sa ljudima. Da li su oni u okviru agencije ili na strani klijenta, komunikacija je jako bitna.

slika

Posao akaunta suštinski znači da je to odrasla osoba koja vodi dvoje dece za ruku dok oba deteta plaču.


Pratim karijejere ljudi, da li je neko možda prezasićen radom sa nekim klijentom. Da li nekom afiniteti i senzbilitet nalažu da radi sa nekim drugim klijentom. Sprovodimo promene, jer moja želja je da kolege budu motivisane i da što duže radimo zajedno.

Kod nas su rokovi većinom za juče. Vrlo smo kratki sa vremenom. Posao akaunta je često nemoguća misija, gde moramo da raspodeljujemo goruće projekte. Dosta razgovaram i mislim da je suština u balansiranju aktivnosti; i što nalazim jako bitnim za svaku funkciju, je da se ljudima da sloboda.

Kako se dolazi do pozicije Group Account Director-a?

Početna pozicija jeste pozicjija account asistenta, ovde počinjete kada dolazite u agenciju. Tu se podrazumeva da nemate nikakvo radno iskustvo. Bitno je da volite advertajzing. Kada dođete na razgovor u jednu reklamnu agenciju, ako nemate odgovor koja vam je super kampanja i ako vas ne interesuje ova oblast, onda nema poente da dolazite. Ako ne volite reklame, ako vas ne interesuje tržište brendova, kako se vrši komunikacija…

To je početna pozicija i mi tu polako uvodimo naše kolege, dajemo im manje zadatke. Kampanju čine veliki spotovi, grandiozne reklame, ali isto tako čine i posteri na mestu prodaje koji su klijentima podjednako bitni kao što je i sama kampanja. Počinje se sa manjim brifovima, učite koji su sektori u okviru kompanije, sarađujete sa Audio/Video produkcijom.

Sarađujete sa produkcijom koja se bavi izradom štampanih materijala, upoznajete se sa dimenzijama, različitim formatima oglasa. U suštini, posao akaunta se ne razikuje mnogo od pozicije akaunt asistenta, pa sve do Group Account Direktora.

Koji god posao da radite u okviru akaunt sektora, 80% posla čine stvari koje se ponavljaju i koje su visoko administrativne. Ne u smislu papirologije, nego su prosto ustaljeni po svojoj formi, a 20% čini ono za šta živite i radite. Kada radimo novu brend strategiju ili super kampanju koja će obeležiti ovu godinu. Prosto negde uvek ta proporcija postoji. Za akaunt sektor je bitno da ste odgovorni, organizovani, da umete dobro da slušate, da aktivno slušate i da razumete klijenta. Jedino tako možete dobro da prenesete kreativcima, kada treba da izrade ono što klijent želi.

Group Account direktor moj budući posao Nataša Bojanić

Ja sam došla sam iz korporativnog sektora, 13 godina sam radila u korporativnom sektoru, u kompaniji Delta Holding, na različitim pozicijama u različitim sektorima.

Kad sam došla u agenciju, ispričali su mi da posao akaunta suštinski znači da je to odrasla osoba koja vodi dvoje dece za ruku dok oba deteta plaču. Jedno dete je klijent, a drugo kreativci. Odjednom je došlo do upliva različitih ljudi, koji se uglavnom bave kreativnim stvarima – pišu, slikaju, crtaju. Prosto se izražavaju kreativno, tu su i različite kampanje i deo našeg rada u svakom slučaju jeste viđen kao kreativan.

Akaunt je zadužen za organizaciju poslovnih aktivnosti. Akaunt sektor kontaktira sa klijentima, komunicira, dobija od klijenata zadatke šta je to što mi treba da uradimo u toku radne nedelje i stara se da se sve to završi i isporuči na vreme.

Drugi sektor je kreativan sektor. Čine ga kolege različitih profila, šarenolike strukture, a jednim delom su kopirajteri. Njihov glavni zadatak je da smisle ideju i sve što izađe u pisanom obliku iz naše agencije je njihovih ruku delo. Drugi deo kreativnog sektora čini dizajn, kolege koji su po vokaciji grafički dizajneri. Oni su takođe konceptualisti, stvaraju ideje.

Imamo i strateško planiranje. Strateški planer pomaže da koncipiramo strategiju brenda, komunikativnu strategiju, kreativnu strategiju i da sve to uvežemo.

Kako izgleda radni dan Group Account Direktora

Moj radni dan nikada nije isti. Zvuči kao šablonski odgovor, ali u mom timu ima 45 ljudi. Mi radimo za veliki broj klijenata na domaćem i regionalnom tržištu. Na godišnjem nivou izbacimo nekoliko desetina kampanja, onda vam je jasno da nijedan dan ne može biti isti.

Dolaze nam različiti zadaci. Lakše mi je da pričam o radnoj nedelji kada pričamo o organizaciji posla. Poslovnu nedelju počinjemo radnim sastankom sa kolegama iz akaunt sektora, akaunt direktorima i prolazimo kroz zaduženja za ovu nedelju. Dakle, da li imamo snimanja i kada, na kojim projektima trenutno radimo i odlučujemo oko rasporeda kako ćemo sve organizovati, ko će na čemu raditi i utvrđujemo kako će se aktivnosti realizovati.

Klijenta zanima da li su ostvareni zahtevi iz brifa, da li mi vidimo brend na pravi način, a kreativce muči zašto kampanje nisu toliko kreativne koliko bi suštinski mogle da budu. Vaš posao je da balansirate želje i potrebe svih različitih zadataka i različitih ljudi.

Skoro svakodnevno komuniciram sa nekim od klijenata. Kolege su egzekutivno zadužene za komunikaciju sa klijentom, ali vi u toku cele godine pregovarate, dogovoarate i nešto novo radite. Tako da imamo aktivnu komunikaciju sa klijentima. Takođe se trudimo da na svim većim projektima i seniori budu uključeni.

Pogledajte / pročitajte korisne informacije o drugim poslovima:

Podeli