Kako najbolje da organizujete putovanje i obilazak juga Srbije

Planirate vikend putovanje ili jednodnevni izlet na jug Srbije, ali niste sigurni koje destinacije su vredne obilaska i za koji prevoz da se odlučite? U ovom delu zemlje očekuju vas prelepa izletišta, klisure, vodopadi i veliki urbani centri poput Niša i Vranja. Da li biste radije uživali u šetnji kroz Nišku tvrđavu i Kazandžijsko sokače ili se pak uputili na planinarsku ekspediciju i osvajanje srpskih Alpa – Suve planine?

Možete izabrati jednu ili više lokacija za vikend, u zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju, kao i prevoza za koji se opredelite. Da li je pametnije putovati automobilom ili autobusom? Kako da iz kratkog odmora izvučete maksimum i posetite što više znamenitosti kulture i prirode juga Srbije?

Pripremili smo kratak vodič koji će vam pomoći da organizujete putovanje i provedete kvalitetan odmor u jednom od najlepših krajeva naše zemlje. Pročitajte.

Pametno izaberite prevoz

Bilo da živite na jugu i želite da se bolje upoznate sa okolinom ili da planirate vikend-beg iz Beograda u Niš, na primer, prevoz je prva stavka u organizaciji. Ako imate svoj automobil, to može biti odlična opcija, pod uslovom da vozite pouzdano vozilo koje ne troši mnogo goriva

Međutim, ako niste sigurni da vaš auto može da izdrži duži put ili vam to predstavlja veliki trošak, morate dobro promisliti o drugim mogućnostima. Dobra vest je da do Niša postoji nekoliko direktnih autobuskih linija iz Beograda i Novog Sada. U ovom delu planiranja putovanja najvažnije je da napravite dobru računicu i procenite isplativiju varijantu.

Prevoz u Nišu – koje su opcije?

U nekim slučajevima se umesto sopstvenog prevoza više isplati da autobusom dođete do Niša, a potom istražujete grad pešice ili koristeći gradski prevoz. Autobusi voze do svih većih znamenitosti u gradu i verovatno nećete čekati duže od desetak minuta na bus. Ipak, nema linija do Spomenika na Čegru i može biti nezgodno ako se odlučite da međugradskim prevozom idete dalje.

Za one koji žele da otkriju okruženje, udobna i povoljna solucija je da potraže rent a car servis iz Niša. Možete iznajmiti automobil i krenuti u obilazak Sićevačke klisure, Kameničkog visa ili produžiti do Kopaonika, Prokuplja i Leskovca. Rentiranjem auta osiguravate komfornije putovanje i možete sasvim sigurno obići za kraće vreme više lokacija no što biste to uradili autobusom.

Izaberite “tip” izleta

Velika pomoć u planiranju putovanja (pa i prevoza) može da bude lista znamenitosti i lokacija koje želite da posetite. Pre svega razmislite da li biste posetili samo jedan ili više gradova. Potom procenite da li ste više za obilazak prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika ili kombinaciju lokaliteta.

City break i zanimljive lokacije na jugu

Ako ste zainteresovani za klasičan city break i obilazak znamenitosti kulture, onda je najbolje da izaberete jedan grad. Niš, Leskovac, Prokuplje ili Vranje na krajnjem jugu su prelepi gradovi u kojima se čuva sećanje na burnu istoriju ovog kraja. 

U Nišu ćete pronaći jedno od najstarijih utvrđenja u Evropi – Nišku tvrđavu, jedinstven spomenik kao što je Ćele-kula, vanvremensku ulicu Kazandžijsko sokače i arheološko nalazište Medijana. U Prokuplju se nalazi jedna od dve najstarije crkve u Srbiji – crkva Svetog Prokopija, kao i utvrđenje na Hisaru iz perioda Osmanlija. U Vranju, s druge strane, posetioce čeka kuća čuvenog pripovedača – najpoznatijeg Vranjanca Bore Stankovića.

City break je takođe odličan način da otkrijete i “dušu” jednog grada. Između obilazaka spomenika obavezno prekratite duge šetnje kafom u nekom od brojnih kafića. Savetujemo da ne propustite burek u Nišu, kao ni roštilj u Leskovcu!

Prirodne lepote juga

Dok ljubitelji city break izleta mogu da kombinuju autobus i šetnju, oni koji bi radije da se upoznaju sa prirodnim spomenicima juga Srbije, treba da planiraju put drugačije. Bilo da ste zainteresovani za uspon na Trem ili laganu šetnju kroz polje lavande u Tamnjanici nedaleko od Niša, moraćete da se izvezete iz grada.

Prema tome, na ovakvim putovanjima automobil je i te kako vredno prevozno sredstvo. Na izlet krenite sopstvenim prevozom ili iznajmite u Nišu rent a car vozilo. Neka od najlepših mesta na jugu koje vredi posetiti su izletišta oko Niša – Kamenički vis i Dabilo, zatim Sićevačka i Jelašnička klisura, Cerjanska pećina, kao i Niška banja i šume Koritnjaka. 

Na pola puta Niš-Prokuplje nalazi se skretanje za Oblačinsko i Krajkovačko jezero, koja se poslednjih godina ističu kao posebno posećene prirodne atrakcije u ovom regionu. Ukoliko imate više od dva dana za izlet, Nacionalni park Kopaonik je odlična destinacija za posetu u svako doba godine, takođe.

U Topličkom kraju svakako ne treba propustiti jedinstveno čudo prirode Đavolju varoš, planinu Jastrebac, kao ni banje – Ribarsku, Lukovsku i Prolom.

Vlasinsko jezero je još jedna od destinacija koje zaljubljenici u prirodu moraju videti. Kao planine sa posebnim turističkim potencijalom u okolini Leskovca i Vranja – Dukat, Besna Kobila i Kukavica su odličan izbor za planinare.

Izaberite najbolju trasu putovanja

Da biste maksimalno iskoristili produženi vikend, odaberite lokacije koje želite posetiti i otvorite mapu. Dobra organizacija puta podrazumeva i planiranje trase, odnosno najbolje rute putovanja. Istražite i predvidite najkraće i najadekvatnije relacije, naročito ako planirate da posetite više od jednog grada ili nekoliko udaljenih znamenitosti. 

Vožnja automobilom svakako daje više slobode i mogućnosti, uvek možete da napravite pauzu ili promenite smer puta. Iskoristite tu prednost i isplanirajte do detalja koliko vam, na primer, treba vremena da stignete od Niša do izletišta Bojanine vode na Suvoj planini, odakle kreću staze za planinare do Trema, Sokolovog kamena i Mosora. 

Na isti način procenite da li je bolje da na putu do arheo-parka Pločnik kod Prokuplja svratite do Oblačinskog jezera ili umesto toga produžite na Kopaonik.

Ako se odlučite za putovanje autobusom, biće potrebno malo više “manevrisanja” gradskim prevozom. Primera radi, ako izaberete da na ovaj način obilazite Niš, dobro će vam doći informacije o redu vožnje i učestalosti prevoza do Bubanj parka ili Ćele-kule od centra. 

Potražite smeštaj unapred

Da biste obezbedili uživanje bez stresa na kratkom odmoru, unapred rezervišite smeštaj. Istražite online ponudu hotela, hostela i privatnih apartmana i izaberite onaj koji vam se najviše dopada a uklapa se u vaš budžet. Na primer, ako želite da obiđete dva ili tri grada, možete da zakažete jeftiniji smeštaj u manjem mestu. Ušteđen novac uložite u ulaznice za muzej ili ukusan ručak u nekoj od čuvenih južnjačkih kafana.

Retki su putnici koji ostaju ravnodušni na lepote i živopisnost juga. Nakon uspešno organizovanog putovanja, vrlo je moguće da ćete poželeti da se vratite u Niš, Toplicu ili regiju Jablanice. Stoga, pažljivo isplanirajte obilaske, uživajte u odmoru i otkrijte koje su za vas najbolje rute do prelepih destinacija.

Podeli