Kako napisati email profesoru?

Kada ste student, jedna od najneprijatnijih obaveza je slanje mejlova profesorima. Iako to na prvi pogled deluje kao banalan problem, ponekad je teško pronaći ravnotežu između previše opuštenog i previše profesionalnog obraćanja. Ako ste do sada bili u nedoumici kako napisati email profesoru, ovde pročitajte najbolje savete za pisanje adekvatnog mejla profesorima i asistentima.

slanje emaila profesoru

#1 Email podaci

Kako biste poslali mejl profesoru ili asistentu, za početak morate imati njihove tačne i službene mejl adrese. Najsigurniji način da dođete do njih jeste prisustvo prvom predavanju, na kom profesor daje ove informacije. Međutim, ako ste to propustili, drugi način je da posetite sajt fakulteta i tamo nađete sve adrese koje su vam potrebne.

Takođe, dobra ideja je da imate službenu mejl adresu, koja će vam služiti za komuniciranje sa profesorima, asistentima i kolegama. Neka ta adresa sadrži vaše ime i prezime. Izbegavajte nadimnke, žargon ili nazive koji su smešni vama i vašim prijateljima. Ovo je prvi korak u ostavljanju dobrog ustiska pri slanju mejla.

#2 Naslov mejla

Ovaj deo mora biti kratak i jasan, jer opisuje poentu cele vaše poruke koju želite da profesor pročita. Ako postavljate pitanje, neka naslov bude: Pitanje u vezi sa (naziv predmeta), ako šaljete seminarski rad, napišite: Seminarski rad iz (naziv predmeta). Nije poželjno pisati samo jednu reč u naslov mejla, ali nije dobro ni da naslov bude predugačak.

Studentkinja piše email

#3 Obraćanje profesoru putem emaila

Ako imate informacije o titulama koje vaš profesor nosi, to je idealan početak mejla. Dakle, obratićete mu se sa Dr / Mr (prezime profesora). Vodite računa o tome da ne pogrešite titulu, jer neki profesori to smatraju ozbiljnom uvredom. Ako ne znate pouzdano ovu informaciju, najsigurniji način jeste da napišete prosto Profesore (prezime profesora).

Što se mejla za asistenta tiče, najadekvatnije je napisati: Poštovani kolega (prezime asistenta).  

  Važno je persirati profesoru ili asistentu

–   Obavezno vodite računa o pravopisu

   Ne smete koristiti latinicu bez kvačica, zato prebacite tastaturu na latinicu i pišite slova poput š, č, ć, đ, ž

 Neophodno je da iskažete vaspitanje i poštovanje, pa ćete zato napisati: Poštovani Dr/Mr ili Poštovani profesore…

 Nakon obraćanja, stavićete zarez i napraviti novi red, a zatim početi da pišete poentu mejla.

#4 Poenta mejla

Profesori ne žele da pročitaju paragrafe teksta i objašnjenja, zato im učinite uslugu i pišite svoje poruke jednostavno i jasno. Napišite razlog zbog kog šaljete mejl, objasnite problem, postavite pitanje, ali ne dajte previše informacija koje nisu potrebne. Ne brinite, ako su dodatni detalji neophodni, profesor će vam postavititi pitanja i jasno vam dati do znanja šta još želi da zna.

Ako šaljete neki prilog uz tekst poput seminarskog rada, obavezno u tekstu navedite da šaljete i taj podatak, kako se ne bi desilo da ga profesor previdi.

Praktičan primer - kako napisati email profesoru

#5 Pozdrav i potpis emaila

Sada, kada ste najteži deo posla već obavili, ostalo nam je još da zaključimo mejl. Neka vaš mejl ima pozitivan ton i neka iskazuje poštovanje. Zahvalite se profesoru na izdvojenom vremenu za čitanje vaše poruke. Nadamo se da vam je jasno da je zabranjena upotreba emotikona i neformalnog obraćanja.

Dobra ideja je da napišete:

“Hvala na izdvojenom vremenu.”  ili “Unapred zahvalna/zahvalan.”

“S poštovanjem,”  ili  “Srdačan pozdrav,”

Vaše ime i prezime

Lični podaci

#6 Lični podaci koje ćete istaći profesoru

Sigurno već znate da profesori predaju mnoštvu studenata i uglavnom ne znaju njihova imena, kao što su ih znali profesori u sredjoj školi. Zato, napišite jednostavne informacije poput imena, prezimena, godine studija i smera. Dešava se da profesori predaju na nekoliko fakulteta, a imaju jednu mejl adresu, zato je važno da znaju vaše lične informacije. Ako vam isti profesor predaje nekoliko predmeta, naglasite i predmet u vezi kog se obraćate. To možete učiniti ili u naslovu ili na kraju mejla.

Pisanje mejla profesoru#7 Odgovor na email

Kada dobijete odgovor od profesora, obavezno morate odgovoriti na isti. Tako ćete dati do znanja da ste primili poruku, ali i da ste vaspitani i da cenite profesorovo vreme koje je odvojio za vas. Zato napišite: „Hvala na odgovoru“.

Ako ste do sada imali problem sa obraćanjem profesorima putem elektronske pošte, nadamo se da smo vam pomogli da to prevaziđete. Primenite naše savete i vodite računa o detaljima, kako biste ostavili dobar utisak.

Podeli