Kako postati ranoranilac – saveti za ustajanje ranije

S obzirom na to da uskoro počinje septembar, to znači i početak nove školske godine za đake, a zatim i oktobarski rok i novi semestar za studente. Svi ovi novi počeci znače isto – rano ustajanje i završavanje obaveza od ujutru. Ako baš i niste jutarnji tip osobe, ne brinite, to se može promeniti. Evo nekoliko saveta kako kako ustajati ranije i postati ranoranilac.

devojka se budi

 

#1 Odredite vreme za spavanje

Verovatno ste mislili da je određeno vreme za spavanje davna prošlost. Međutim, ova ideja nije samo metod roditeljske discipline prema maloj deci, već i trik da svoje telo dovedete u balans.

Kada odredite okvirno vreme u koje ćete ići na spavanje, a zatim to poštujete više od mesec dana, vaše telo će steći pravilan ritam. To će vam omogućiti bolji san i lakše buđenje.

Nakon nekog vremena možda više nećete morati da navijate sat, već ćete se navići na ritam koji ste prethodno sebi odredili.

#2 Ne držite budilnik blizu sebe

Budilnik i posteljina

Iako je u moderno vreme mobilni telefon zamenio klasičan budilnik, bilo bi praktično da pre spavanja telefon stavite na drugi kraj sobe. Ujutru, kada alarm bude zvonio, moraćete da ustanete da ga isključite. Ovo će vas sprečiti da odlažete alarm satima, te ćete tako ustati na vreme.

#3 Postavite muziku kao ton alarma

Niko ne želi da ustane kada čuje dosadan zvuk budilnika. Možda nije pametno da svoju omiljenu pesmu koristite kako bi vas probudila ujutru, jer će vam ubrzo dosaditi, ali možete staviti neku veselu, bučnu muziku, koja će vas naterati da raspoloženi ustanete iz kreveta. Svi imamo onu jednu pesmu koja nas tera da igramo i pevamo, vi pronađite svoju i neka vam baš ona bude ton alarma.

#4 Ustanite čim se prvi put probudite

Pokušajte da prestanete da koristite opciju odlaganja alarma i da nastavljate da dremate u krevetu nakon zvona. Pametnije je da ustanete čim alarm zazvoni, jer svaki san nakon prvog buđenja nije kvalitetan, naprotiv, potpuno vam obara raspoloženje i čini vas lenjim.

Ovo na početku može biti teško, ali nakon što se naviknete da ustajete posle prvog zvona, shvatićete doborbiti koje donosi ovaj trik. Osim što ćete se lakše razbuditi, osećaćete se bolje i bićete raspoloženiji nego kad se izležavate do poslednjeg momenta.

#5 Otvorite zavese i roletne

Ako volite da spavate u mraku i uveče navlačite sve zavese i roletne, neka puštanje svetlosti u sobu bude prva stvar koju ćete uraditi kad otvorite oči. Prirodno svetlo pomaže mozgu da shvati da je vreme za buđenje. Ako ima dovoljno prirodnog svetla, lakše ćete se rasaniti, nego ako i dalje imate osećaj da je noć.

#6 Osmislite jutarnju rutinu

Jutarnja rutina sat i šolja

Ponekad se probudite ranije nego što je neophodno. Osmislte aktivnosti koje volite da radite i odvojite malo vremena za to. Nije važno šta ćete raditi, važno je da to bude vaše vreme. Pustite muziku, meditirajte, napravite kafu, proverite društvene mreže ili vežbajte, istegnite se, istuširajte se, doručkujte i tek onda krenite u školu, na predavanje ili na ispit. Jednom kada jutro počnete da volite zbog aktivnosti koje vam prijaju, zavolećete i rano ustajanje.

Iznenadićete se koliko će vam dan biti lepši kada imate vremena da radite nešto što vam prija ujutru i kada ne žurite sa spremanjem.

#7 Postepeno se navikavajte

Drastični koraci u buđenju nisu pravi izbor. Ako ste do sada ustajali taman za ručak, nije pametno da od sada navijate alarm u 8 sati. Ništa nećete postići ako ustanete nervozni i frustrirani. Pravi način je da postepeno postanete ranoranilac. Dakle, prvo navijte sat u 12, zatim u 11 sati i tako dalje, dok ne dođete do sata koji ste sebi odredili kao idealno vreme za buđenje rano.

#8 Doručkujte pametno

Nakon cele noći spavanja, vaš šećer u krvi je nizak, zato kafa na prazan stomak nije pravi izbor. Potreban vam je zdrav doručak koji će podstaći vaš metabolizam da se probudi, a samim tim ćete se osećati spremnije za početak dana. Najbolji izbor za jutro su proteini, žitarice, povrće i voće.

#9 Uveče spremite odeću i torbu

Odeća na ofingerima

Ovaj trik vam može smanjiti jutarnju tenziju. Osim što uveče imate više vremena da osmisilte šta ćete obući i da detaljno spakujete knjige i torbu, smanjićete rizika da ujutru zaboravite nešto jer žurite.

#10 Razmislite o dobrobitima jutra

Iako sada možda mislite da jutro nije vaše omiljeno doba dana, kada počnete da ustajete ranije, shvatićete koliko je jutro produktivno i koliko vam dan lepše izgleda kada ga započnete po planu. Sigurno vam se već dešavalo da ustanete kasno, neispavani i neraspoloženi, razvlačite se po kući i niste baš korisni. Kada shvatite koliko dobrobiti donosi rano buđenje, vaš život će izgledati potpuno drugačije.

Zašto je dobro da studenti i đaci budu ranoranioci?

Razlozi su prilično logični. Osim što su predavanja i časovi uglavnom organizovani ujutru, dobro je ustati ranije i kada obaveze ne počinju rano. U jutarnjim satima, telo i mozak su odmorni, sveži i opušteniji. Nakon sna, sva napetost od prethodnog dana je smanjena i mozak je spreman da pamti mnogo lakše nego kada učenje započinje tek kasnije u toku dana. Jutarnje učenje ne ometaju dnevni događaji, kao što je to slučaj sa noćnim učenjem, kada vam sva nedavna dešavanja mogu remetiti koncentraciju. Ako se naviknete da učite ujutru, bićete produktivniji i nivo stresa će biti znatno smanjen.

Činjenica je da većina studenata, ali i većina odraslih ljudi ne voli rano buđenje. Ipak, prilagođavanje ideji da budete jutarnja osoba neće pomoći samo vašem akademskom životu, već će oplementiti i vaš privatan život. Jednom, kada se naviknete da dan zaista počinje od ujutru, shvatićete koliko aktivnosti možete da obavite u toku dana i prosto ćete obožavati odluku da postanete ranoranilac.

Naučno je dokazano da je 21 dan potreban da neka aktivnost postane navika, zato ne očajavajte ako ne postanete oduševljeni ranoranilac odmah.

 

Podeli