Najbolje serije 2019 – serije koje su obeležile prethodnu godinu

Da li ste čuli za termin bindžovanje? U maratonskom gledanju serija uživa veliki broj ljudi, a najbolje serije 2019. su mnoge navele da nastave u istom stilu.

Ako vas zanima koja televizijska ostvarenja su vredna vašeg slobodnog vremena, tu smo da vam olakšamo „muke“! Okupili smo na jednom mestu sve najbolje serije 2019. godine, što povećava vašu šansu da postanete pravi bindž eksperti, a ukoliko to već jeste – vreme je da obnovite gradivo.

Daljinski usmeren prema televizoru

 

Najbolje Netflix serije 2019

Kada su u pitanju nove serije Netflix 2019. godine definitivno nije razočarao svoju publiku. Ponuda je prilagođena različitim ukusima, a evo koje su top serije 2019. koje možete pogledati na Netflixu.

#1 The Witcher

Opis

Iako je proglašena najboljom serijom 2019. godine, izazvala je najviše online polemika. Prva grupa gledalaca je stava da je Witcher nadmašio čak i Game of Thrones, dok druga smatra da je seriji poklonjeno suviše pozitivnih kritika.

Zapravo, i ne treba praviti direktno poređenje izmedju ove dve serije, između ostalog, jer Witcher ima daleko veći broj čudovišta, ali i daleko manji broj glavnih likova. 

Druga polemika vodi se oko toga koliko se Witcher razlikuje od video igara iste tematike, koje su popularne godinama unazad. Posle gledanja, sami ćete proceniti kojoj grupi pripadate.

Radnja

Serija prati Geralta od Rivije u srednjovekovnom kraljevstvu fantazije poznatom pod nazivom Continent. Od prvog kadra serija najavljuje dinamičnost borbom Witchera protiv čudovišta iz močvare.

Serija, ipak, nije fokusirana samo na njega, već i na dve žene koje čine važan deo Witcher konstrukcije. Prva je princeza Ciri koja mora da preživi u neprijateljskom svetu nakon što je zamak njene porodice srušen do temelja. Druga je Dženifer, koja je odbačena od svoje porodice, ali prihvaćena od strane magičnog kruga čarobnica koje će je izbaviti iz života punog nasilja.

Glumci

Henry Cavill, Freya Allan, Eamon Farren, Anya Chalotra, Joey Batey, MyAnna Buring, Royce Pierreson, Mimi Ndiweni

Ocena

Imdb: 8.4/10

RT: Average Tomatoer – 67% ; Average Audience Score – 92%

#2 The Umbrella Academy

Opis

Serija fokusirana na moderno doba sa neizbežnim problemima milenijalaca, u kojoj, zamislite, kriza identiteta nije nužno loša stvar. Naprotiv, sasvim je prirodna imajući u vidu odrastanje u sistemu u kojem se stalno nešto očekuje – prilagoditi se, biti drugačiji a svoj, biti autentičan, a u svemu tome bolji od drugih. 

Razvoj dece je praćen neizbežnom željom roditelja da potomci ostvare sve njihove neostvarene želje.

Radnja

Sve počinje misterijom koja je izazvana time što su se 1. oktobra 1989. godine 43 žene iz raznih delova sveta porodile, a da pre toga nisu ni znale da su trudne. Bilioner Redžinald Hargrives, uveren da su novorođenčad čudo prirode sa natprirodnim moćima, video je u ovom fenomenu priliku za biznis. 

Sedmoro majki prodalo je svoje mališane čoveku koji ih je etiketirao brojevima. Cilj je jedan – iskoristiti potencijale dece, u kojima vidi samo brojeve od 1 do 7 i profitirati. Godinama kasnije, preostala deca se okupljaju kako bi rešili misteriju oko smrti bilionera, kao i da bi sprečili apokalipsu koja se približava.

Glumci

Jeremy Slater, Ellen Page, Tom Hopper, David Castañeda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Aidan Gallagher

Ocena

Imdb: 8.0/10

RT: Average Tomatoer – 75% ; Average Audience Score – 86%

#3 When they see us

Opis

Kada su u pitanju Netflix serije 2019, posebno osveženje predstavlja serija koja govori o važnim problemima društva i koja nikoga nije ostavila ravnodušnim – When they see us.

Ova serija je dokaz da rasna diskriminacija živi, nažalost, i u 2019. Autorka Ava Duvernaj je u samo četiri epizode uspela da pokaže koliko je društveno-politički sistem prljav i čini se, suptilno pozove na čišćenje istog. Serija je snimljena po istinim događajima, što dodatno doprinosi celokupnom doživljaju.

Radnja

Serija prati pet dečaka uzrasta od 14 do 16 godina iz Njujorka 1989. godine. i nesrećan događaj silovanja Triše Mejli, uspešne poslovne žene, koja se kao i svake druge večeri uputila prema Central parku kako bi obavila rutinu večernjeg džogiranja.

Gradske vlasti, suočene sa poražavajućom statistikom broja silovanih žena u Njujorku morale su da nađu krivca po svaku cenu. A ko će drugi biti kriv no grupa dečaka koji su poreklom Afroamerikanci, Muslimani i Meksikanci i koji su se nesrećnim spletom okolnosti našli u blizini mesta zločina, iako nisu imali nikakve veze sa njim. 

Ipak, čini se da je njihovo poreklo dovoljan izgovor za diskriminaciju, fizičko i psihičko maltretiranje i kršenje zakona, a sve u cilju priznavanja zločina koji nisu učinili.

Glumci

Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse, Jharrel Jerome, Marquis Rodriguez, Jovan Adepo, Chris Chalk

Ocena

Imdb: 9.0/10

RT: Average Tomatoer – 96% ; Average Audience Score – 90%

#4 Love, Death & Robots

Opis

U moru serija koje liče jedna na drugu, Love, Death & Robots se definitivno može pohvaliti autentičnošću jer spada među najbolje serije 2019. godine. Ovo je idealna serija koja se gleda po ustajanju, uz prvu jutarnju kafu, jer svaka mini epizoda traje od 5 do 18 minuta

Pri tome, svaka epizoda je priča za sebe te nema opsesivnog gledanja jedne epizode za drugom. Neobična, nesvakidašnja i izuzetno dopadljiva, uvodi nas ne u jedan novi svet, već u nekoliko dijametralno suprotnih svetova.

Izdigla se iznad trendova i uspela je da ekranizuje modernu konceptualnu digitalnu umetnost na vrhunskom nivou.

Radnja

Radnja nije jedinstvena i to je upravo ono što ovu seriju izdvaja od ostalih. Satkana je od  paralelnih svetova, tumačenja smrti i satire savremenog doba.

Kreće se od epizode o jogurtu koji vlada svetom, do epizode zvezde S&M kluba koja je ubeđena da je juri psihopata koja želi da je zakolje.

Glumci

Scott Whyte, Nolan North, Matthew Yang King, Michael Benyaer, Josh Brener

Ocena

Imdb: 8.6/10

RT: Average Tomatoer – 77% ; Average Audience Score – 89%

#5 Sex education

Opis

Serija koja bi pre samo 10 godina bila zabranjena. Nebrojeno tabu tema i masa eksplicitnog sadržaja glavni su razlozi za to. Razume se, ispod svih tih na prvi pogled površnosti, ekranizovane su važne teme; nasilje, neželjena trudnoća, nedoumice oko kontracepcije i drugi problemi sa kojima se bore gotovo svi tinejdžeri. 

Vreme je bilo da se bar neki od tabua razbiju, pa je zbog svega “zabranjenog” serija pokupila bezbroj pozitivnih kritika. Nepobedivi britanski humor samo je “šlag na torti”.

Radnja

U prvom planu je odnos majke slobodnog duha i nesigurnog sina. Džin je seksualni tarapeut, te podstiče otvoreni odnos sa sinom, između ostalog, i na temu seksualnosti. Njihova kuća puna je slika koje slave telo i intimnost. Srednjoškolac Otis se suočava se sa najvećom traumom tog doba – on je devica.

Kada upozna buntovnu Maeve, dolazi na ludu ideju da otvori seks kliniku i svojim vršanjacima kojima su misli usmerene samo na jednu misiju, a to je telesno zadovoljstvo to i omogući.

Glumci

Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Emma Mackey, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood

Ocena

Imdb: 8.3/10

RT: Average Tomatoer – 94% ; Average Audience Score – 94%

#6 Russian doll

Opis

Kada su u pitanju Netflix serije 2019. godine, može se reći da je ova godina bila izuzetno važna za predstavljanje problema o kojima se do sada manje govorilo. Serija Russian dool u fokus stavlja usamljenost čoveka u 21. veku. Komičan početak serije nastavlja se tragično. Elementi fantazije i naučne-fantastike dodatno doprinose mind blown momentu. 

Serija je pohvaljena zbog savršenog tempa, što je retka pozitivna kritika, kako se serijama često zamera upravo prebrz ili prespor tempo odvijanja radnje. Serija na svojevrstan način otelotvoruje ruske babuške ponavljanjem Nađinog života.

Radnja

Nađin 26. rođendan zavšava se žurkom u stanu prepunom ljudi i njenom usamljenom smrću. Ipak, to nije kraj njenog života, jer se on restartuje svaki put na istom mestu i u isto vreme – u kupatilu, gde je njen život najpre bio okončan. Stihovi “Gotta get up” neumorno se provlače kroz epizode terajući Nađu da iznova ustaje i nastavlja sa svojim životima. 

Vrhunac ironije je što se glavna glumica bavi programiranjem video igrica, a život joj se u momentu smrti pretvara u jednu od njih. Serija nipošto nije monotona, jer se svaki novi ciklus života ponavlja prema drugačijem scenariju. 

Glumci

Natasha Lyonne, Greta Lee, Yul Vazquez, Charlie Barnett, Elizabeth Ashley

Ocena

Imdb: 7.9/10

RT: Average Tomatoer – 97% ; Average Audience Score – 87%

Scena iz serije Černobilj

Najbolje HBO serije 2019

Iako Netflix prednjači kao kompanija koja pruža usluge strimovanja, HBO serije 2019 nimalo ne zaostaju. Stoga, predstavljamo još predloga najboljih serija, ovoga puta u HBO produkciji.

#1 Chernobyl

Opis

Među najbolje HBO serije 2019 svakako moramo svrstati „Černobilj“, koja se generalno smatra jednom od najboljih serija godine, a na IMDB listi najboljih serija svih vremena dugo se zadržala na 1. mestu. Jedna od najvećih tragedija ljudskog roda konačno je ekranizovana i sve nas opominje na posledice ljudske sujete, zataškivanja i moći koja manipuliše širokim narodnim masama.

Černobiljska katastrofa је nuklearna nesreća koja se dogodila 26. aprila 1986. u nuklearnoj elektrani Lenjin u blizini grada Pripjat u Ukrajini.

Radnja

Černobilj prati istinitu priču o istoimenoj tragediji, opisanoj kao jednoj od najvećih kojoj je svedočio ljudski rod. Govori o hrabrim naučnicima i običnim ljudima koji su se žrtvovali da bi spasili Evropu od nezamislive katastrofe. 

Mini serija se fokusira upravo na obim te nuklearne katastrofe koja se dogodila u Ukrajinskoj SSR u aprilu 1986. godine otkrivajući do sada neotkrivenu pozadinu tog događaja i šta je sve prethodilo ovoj jezivoj tragediji. 

Glumci

Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adam Nagaitis, Con O’Neill, Adrian Rawlins

Ocena

Imdb: 9.4/10

RT: Average Tomatoer – 96% ; Average Audience Score – 98%

#2 Euphoria

Opis

“Od kolevke pa do groba najlepše ja đačko doba” ili ipak nije? Od kada je pristup internetu i narkoticima neograničen đačko doba postalo je anksiozno, kompetitivno i ispod svih filtera, prilično grozno. 

Ova serija bez ulepšavanja prikazuje stanja kroz koja prolaze mladi ljudi. Od onih koji diluju, do onih koji konzumiraju. Od onih koji u svemu preteruju do onih koji se pretvaraju da rade isto, ne bi li i oni bili kul kao i ostali.

Od borbi nevinih tinejdžera do borbi onih čiji je broj partnera, i sami su svesni, premašio standard optimalnog. Definitivno nešto drugačije i malo surovije od ostalih serija ovog tipa, pa se s razlogom može svrstati među najbolje HBO serije 2019, ali i generalno najbolje serije u 2019. godini.

Prikazane su veze pune nasilje, odnosi bez ljubavi, hladne porodične kuće sagrađene na lažima. I posle se pitamo kako to da je dete krenulo pogrešnim putem?

Radnja

Deca alkoholičara, pedofila, prosečnih roditelja, bogatih roditelja… svako ima svoju borbu.
Ru se bori sa zavisnošću, dok njen najbolji prijatelj strahuje da ga policija ne uhvati jer on snabdeva svoju generaciju narkoticima. Njena najbolja prijateljica, Džul, opsednuta je starijim muškarcima. 

Naratorka i glavna glumica, iako pati od bipolarnog, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anksioznosti i depresije, prestaje sa upotrebom preporučene dnevene doze lekova i menja ih za narkotike. Kada dejstvo udari u glavu, ona konačno ne oseća ono što je konstantno pritiska. 

Oslobođena pritiska, plutala je u tom oslobađajućem stanju, sve dok jednog dana više nije mogla da se probudi, kada je pronalazi njena mlađa sestra. Nakon rehabilitacije, ona se vraća starim navikama uz izreku koja je obeležila seriju: “Nisam se vratila da ostanem trezna”.

Glumci

Zendaya, Maude Apatow, Angus Cloud, Eric Dane, Alexa Demie, Jacob Elordi, Barbie Ferreira

Ocena

Imdb: 8.4/10

RT: Average Tomatoer – 82% ; Average Audience Score – 84%

#3 Watchmen

Opis

Najiščekivanije izdanje 2019. Dejmona Lindelofa, tvorca serije “Lost”, zasnovano na istoimenom kultnom stripu Alana Mura i Djeva Gibsona iz 1986. godine. Radnja je u odnosu na original pomerena 30 godina unapred.

Ipak, ni prošlost ni budućnost ne odgovaraju na pitanja kome verovati, ko je dobar, a ko zao, niti na čijoj je ko strani. Manjak vere u sebe, u druge i u institucije postojao je i u prošlosti kao što postoji i danas.

Radnja

Od prve, izuzetno potresne scene, pratimo dečaka kojeg roditelji 1921. pokušavaju da spasu tokom rasnih nereda u Tulsi, koji se smatraju najvećim rasističkim incidentom u američkoj istoriji. Jedan vek kasnije, u alternativnom svetu, gradić se i dalje bori sa izraženom rasnom segregacijom. U trenutku kada se napravi vremenski skok i nađemo se u 2019. jasno je da su ti događaji samo veza sa našom realnošću. 

Odluka šerifa da se poreza oslobode žrtve pomenutog nemilog događaja i njihove porodice formira grupu pod nazivom “Seventh Cavalry” koja nosi imitaciju Rošahove maske i likvidira policijske službenike. U cilju zaštite identieta policajaca koji su ubijani u civilu zbog svog posla, svi čuvari reda nose žute maske. 

Ovde priči nije kraj, ali ostavljamo vam da misterije koje prate ovu seriju dokučite sami.

Glumci

Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Yahya Abdul-Mateen II, Andrew Howard

Ocena

Imdb: 8.1/10

RT: Average Tomatoer – 95% ; Average Audience Score – 54%

#4 Jett

Opis

Ova serija prikazuje život posle izasla iz zatvora i tanku granicu izmedju slobode i neslobode. Glavna junakinja doživljava blagi šok kada se posle pet godina vrati na slobodu i ponovo treba da se uhvati u koštac sa svakodnevnicom. 

Resocijalizacija, dovoljna teška sama po sebi, uz odgajanje deteta čine ovu misiju teškom skoro kao boravak u zatvoru.

Radnja

Gospođa Kovalski, iako sada bivša zatvorenica, i dalje neodoljivo podseća na lopova i nosi epitet sumnjivog lica. Ona noći provodi radeći u baru, a po danu čuva svoje dete.
U tome joj pomaže izvesna Marija za koju svi pretpostavljaju da je njena kućna pomoćnica, ali će se, kako epizode odmiču, pokazati da ona igra mnogo veću ulogu. 

Gospođi Kovalski mutne i nedozvoljene radnje kao da su u krvi, pa čak i po izlasku iz zatvora, nastavlja da hoda na ivici slobode.

Glumci

Carla Gugino, Giancarlo Esposito, Elena Anaya, Michael Aronov, Gaite Jansen

Ocena

Imdb: 7.3/10

RT: Average Tomatoer – 94% ; Average Audience Score – 91%

#5 Mrs Fletcher

Opis

Savremeno društvo nameće nam razne uloge. Jedna od najizazovnijih nesumnjivo je biti dobra žena, šta god dobra značilo. Ako to znači biti dobra majka, spremati ručak na vreme, nakon toga prati sudove, biti ljubazan i nasmejan čak i kad ti nije do života, glavna junakinja je definitivno jedna dobra žena.

Serija prikazuje proces odbacivanja društvenih stigmi i priznavanja sebi i drugima ko si.

Radnja

Kada gospođa Flečer ostane sama u ogromnoj kući, nakon što njen sin odlazi na fakultet, ona konačno ima vremena da umesto čišćenja i spremanja kuće, obavi jedno unutrašnju generalku.

Malo po malo otkriva slojeve sopstvene ličnosti, od kojih nisu sve premazane ružičastom bojom kako bi društvo prilepilo etiketu “dobar”, a gledaoci se poistovećuju i sami shvatajući da smo mi ono što ostane kada prestanemo da se ponašamo na izvestan način isključivo da bismo udovoljili drugima. 

Glumci

Kathryn Hahn, Jackson White, Owen Teague, Cameron Boyce, Domenick Lombardozzi

Ocena

Imdb: 7.00/10

RT: Average Tomatoer – 83% ; Average Audience Score – 75%

#6 Gentleman Jack

Opis

Britanska serija motivisana dnevnikom En Lister, napisanom u više od četiri miliona reči. I to nije sve, jer deo koji se ticao njenog privatnog života bio je napisan u šiframa.

En je bila najistaknutija lezbejka svog doba, ali i mnogo više od toga. Neustrašiva, samosvesna i borbena žena spremna da kroji život po svojoj meri.

Radnja

Godine 1832. nakon egzotičnih putovanja i uspona na društvenoj lestvici, En Lister, nakon što je ljubavnica ostavlja, vraća se u Englesku, odlučna u nameri da promeni sudbinu oronule roditeljske kuće. Kako bi ostvarila svoju nameru, ona mora ponovo otvoriti rudnike uglja i kako to društvo nalaže, dobro se udati. 

Ipak, En ne planira da za supružnika izabere muškarca. Ona nailazi na nerazumevanje okruženja, te su epizode prošarane njenim unutrašnjim borbama, ali isto tako i njenom neustrašivošću, emotivnim vezama i nadmudrivanjem sa bogatim konkurentima. 

Glumci

Suranne Jones, Sophie Rundle

Ocena

Imdb: 8.2/10

RT: Average Tomatoer – 90% ; Average Audience Score – 94%

Devojka jede kokice

Najbolje serije 2019. drugih produkcija

Iako su Netflix i HBO produkcije na glasu, ne možemo reći da su sve najbolje serije 2019. godine potekle od ovih kuća. Evo koji su se projekti drugih produkcijskih kuća svrstali u top serije 2019.

#1 Why women kill (CBS)

Opis

„Why Women Kill“ kreacija je Marc Cherry-a, tvorca poznatih “Očajnih domaćica”. U pitanju je pitko delo sa velikom dozom crnog humora, koje vrlo ozbiljnim temama daje zabavan pristup. Ovu seriju zovu i “sočna, ali smrtonosna”.

Radnja

Prepliću se tri priče koje se odvijaju u istoj kući, u bogatom američkom predgrađu u različitim vremenskim periodima. Od preljube do smrti nije dug put, a posle gledanja ove serije biće vam jasnije zašto.

Glumci

Lucy Liu, Ginnifer Goodwin, Kirby Howell-Baptiste, Alexandra Daddario, Sam Jaeger, Sadie Calvano

Ocena

Imdb: 8.3/10

RT: Average Tomatoer – 63% ; Average Audience Score – 94%

#2 Morning show (Apple TV)

Opis

Iako je priča izmišljena, serija se oslanja na knjigu „Top of the Morning“ novinara Brajana Stetlera koja se bavi nemilosrdnim svetom jutarnjih emisija. Ispred kamere svi smo nasmejani i lepo obučeni, ali šta se desava iza kamere? Ova serija savršeno prikazuje put od sjaja do očaja.

Radnja

Radnja prati ekipu popularnog jutarnjeg programa, Miča Keslera i Aleks Levi. Njihova hemija ispred kamera je ono što je održavalo Jutarnji šou, međutim, i pre haosa koji će uslediti, Aleks nije svesna da joj se sprema otkaz.

Nepopravljivo razočarana nakon što je njen kolega optužen za seksualno zlostavljanje, ona počinje da preispituje sve što je žrtvovala zarad karijere. Bredli Džekson, konzervativna voditeljka, konačno dobija svojih pet minuta slave nauštrb Aleks, dok čelnik televizije odlučuje da je idealno rešenje situacije da njih dve program vode zajedno. 

Glumci

Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Billy Crudup, Mark Duplass, Gugu Mbatha-Raw

Ocena

Imdb: 8.4/10

RT: Average Tomatoer – 61% ; Average Audience Score – 93%

#3 The Act (HULU)

Opis

Neke horore gledamo uživo, a da toga nismo svesni. Kako i sam naziv serije najavljuje, radi se o izvrsnoj predstavi, ekranizovanoj na osnovu istinitih događaja. Priča je toliko bizarna, da je teško poverovati da je zaista istinita.

Radnja

Možda zvuči čudno, ali postoji majka koja svom detetu želi sve moguće bolesti sveta. Di di je manipulator, narcis i sociopata. Džipsi je njena petnaestogodišnja ćerka, silom zarobljena u garderobi devojčice od pet godina, ispranog mozga da je teško bolesna.

Glumci

Patricia Arquette, Joey King, AnnaSophia Robb, Chloë Sevigny, Calum Worthy

Ocena

Imdb: 8.0/10

RT: Average Tomatoer – 89% ; Average Audience Score – 92%

Momak sedi ispred televizora

Najbolje domaće serije 2019 

Kada su u pitanju najbolje domaće serije 2019. godine, jedan žanr je svakako domirao. Za razliku od prethodnih godina kada se domaća produkcija najviše bavila romantičnim ostvarenjima, u top serije 2019 godine svrstale su se serije čija je tema uglavnom kriminal. Evo koje su to najbolje krimi serije 2019. godine sa našeg područja.

#1 Državni službenik 

Opis

Po prvi put se na našim prostorima pojavila serija o tajnim službama. Radi se o kriminalističkoj seriji koja je zasnovana je na izmišljenim događajima i likovima. 

Iako fiktivna, ona oslikava stvarnost svih onih koji su položili sopstvene živote za svoju državu, a o čijim se žrtvama neće saznati jer su bili zavetovani na tajnost, bez mogućnosti dobijanja spomenika narodnih heroja, iako su ih zaslužili.

Radnja

Priča prati agente BIA-e koji daleko od očiju stvarnosti uklajanju opasne pretnje po državu i vode borbe kako sa domaćim tako i inostranim eminentnim pojedincima i grupacijama. Agenti imaju velika ovlašćenja, ali ista za sobom povlače i veliku odgovornost. 

U središtu priče je Lazar, mladi agent, koji vodu neprestanu borbu traženja balansa izmedju privatnog i poslovnog života. Kada zapreti do tada najveća opasnost po Srbiju, Lazar shvata da se igra nekad mora igrati i van pravila, a sve zarad spasenja višeg dobra. 

Glumci

Milan Marić, Nebojša Dugalić, Žarko Laušević, Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Marta Bjelica

Ocena

Imdb: 8.1/10

#2 Grupa

Opis

Još jedno kriminalističko ostvarenje 2019. na srpskoj sceni. Serija za sve generacije prati probleme mladih koji su istvoremeno i problemi roditelja. Svako živi na svoj način, svako pronalazi sopstvene izlaze iz naizgled bezizlaznih situacija, a društvo u čitavom tom procesu može biti ili provalija ili ruka spasa.

U Grupi se upoznajemo sa mladim dilerima, klincima koji postavljaju bombe, “holivudskim” inspektorima, undergroundom koji više nije undergound, već gotovo svaki ćošak u Beogradu. Od kraja do kraja, od škole do škole, od igrališta do igrališta.

Radnja

Dragan Maletić, iskusni inspektor ima specifične metode rada koje se mnogima ne sviđaju. Izuzetno temeljan i uporan, ne odustaje dok ne reši svaki slučaj.

Kada poznati beogradski kriminalac, koji je njegova opsesija, bude ubijen, on tek dobija poriv da kopa dublje ne bi li došao do istine. Na tom putu, shvata da su sitni beogradski dileri zapravo maloletnici koji su upali u mnogo opasniju igru.

Glumci

Igor Benčina, Vojin Ćetković, Marko Milivojev, Denis Murić, Filip Đurić, Ivana Zečević

Ocena

Imdb: 7.2/10

#3 Dug moru 

Opis

Još jedna kriminalistička serija sa elementima porodične drame. Prožeta je mitskim elementima, udruženih sa fantastikom. U srži je topla ljudska priča o beskrajnoj ljubavi oca prema kćerci i sestre prema bratu kao i žrtvama koje su oni spremni da podnesu.

Pravo je osveženje na domaćoj sceni i zasigurno ne pripada mejnstrim tipovima serija. 

Radnja

U primorskom selu, u Crnoj Gori, živi Periša, gde drži svoj ugostiteljski objekat pun burne prošlosti. Njegova žena nestala je pod misterioznim okolnostima, a njegova ćerka Olga odbija da se vrati na studije u Beograd upravo da bi razrešila misteriju nestanka svoje majke.
Uz to se zaljubljuje u seoskog mladića što njen otac nipošto ne odobrava. 

Kulminacija zapleta nastaje kada Milutin, lokalac poznatiji kao Zver, zahteva da mu Periša prevremeno vrati dug. U istom primorskom mestu sa njihovom pričom se prepliće niz drugih likova i njihovih tajni, priviđenja i slovenskih bogova. Legenda koja prožima čitavu priču kaže da more svake godine uzima svoj dug – sedam ljudi, sedam žrtava onome što je početak i kraj svega.

Glumci

Dragan Mićanović, Nada Šargin, Ana Lečić, Vule Marković, Sergej Trifunović, Leon Lučev

Ocena

Imdb: 7.6/10

#4 Delirijum tremens

Opis

Nakon velikog uspeha pozorišne predstave i filma, usledila je i mini serija. „Delirijum tremens“ na tragikomičan način predstavlja posvetu glumačkoj umetnosti i svojevrstan omaž autora Gorana Markovića glumcu Predragu Ejdusu koji je godinama glumio ulogu Dagija u pozorišnoj predstavi „Delirijum tremens“.

Posebne pohvale poklonjene su glumačkoj ekipi koja je na izvrstan način dočarala takozvano ludilo pijanca.

Radnja

Kroz samo četiri epizode, serija je uspela da prikaže dubinu jednog iako prolaznog, izuzetno teškog stanja. Naime, u središtu priče je glumac Dagi koji u poznim danima svoje velike glumačke karijere i nakon pozamašnog alkoholičarskog staža, biva primoran da napravi pauzu od jedine stvari koja mu je pored alkohola bliska, a to je gluma

Nakon prvobitnog otpora, Dagi kreće put oporavka na kom će mu pomoći, ni manje ni više, no upravo njegov glumački talenat, ali i grupa rekonvalescenata u bolnici. Kroz grupnu terapiju Dagi će upoznati sebe baš onakvog kakav jeste kada izađe iz uloge glumca.

Glumci

Tihomir Stanić, Gorica Popović, Anita Mančić

Ocena

Imdb: 5.2/10

#5 Švindleri 

Opis

Onima kojima prvi izbor nije krimi žanr, Švindleri predstavljaju humorističku televizijsku seriju. Smeštena je u tridesete godine dvadesetog veka, a svojim crnim humorom na sjajan način opisuje život u Palanci

Miran, jednostavan, pa čak i dosadan. Ipak, stvari će se na iznenađenje svih građana itekako uzburkati, a sve će početi od jedne na prvi pogled obične lutrije, koja će pokazati da u Palanci gotovo nikad nije onako kako na prvu izgleda.

Radnja

Palanka je jedno sasvim obično mesto u Kraljevini Jugoslaviji u kom se živi mirno i fino, sve dok Državna klasna lutrija Kraljevine Jugoslavije ne objavi da je izvučena srećka sa glavnom novčanom nagradom i to u iznosu od neverovatnih milion dinara, a koji odlaze srećnom dobitniku baš u Palanku. Pitanje je samo – ko je dobitnik?

Ova misterija do korena uzdrmaće palanačku svakodnevicu. Doskora su njeni građani razmišljali samo o predstojećim izborima za gradonačelnika, na kojima će birati između dvojice kandidata koji su jednu privatnu svađu pretvorili u političko nadmetanje. Na sve to, u Palanku stižu dva stranca koja će dodatno zakuvati stvari.

Glumci

Pavle Mensur, Filip Hajduković, Dragan Jovanović, Branka Pujić, Strahinja Blažić, Anđela Jovanović, Aleksandar Đurica

Ocena

Imdb: 7.4/10

#6 Junaci našeg doba

Opis

Siniša Pavić potpisuje scenario nove serije o problemima sa kojima se porodice svakodnevno susreću. Imamo priliku da i na TV-u vidimo likove iz svakodnevnog života. Dakle, ljude koji takođe potpadaju pod uticaj moći, koji se bore za položaj u društvu, ugled i uticaj. Sve to vrlo često može biti pogubno i to je upravo ono što likovi ove seriju dočaravaju.

Kroz komediju “Junaci našeg doba” vodi nas lokalni političar izrazitih sklonosti za manipulacijama, jedan je od glavnih likova serije, a tumači ga Nenad Jezdić.

Radnja

Miroslav Čičanović zvani Čičko glava je jedne porodice. Oženio se Majom na četvrtoj godini studija, a sa njom dobija ćerku i sina. Nakon studentskih dana izgubio je samopouzdanje, pa ne uživa veliki ugled ni kod svoje dece ni kod supruge. 

Svi oni žive u stanu njegovog oca Arsenija, profesora matematike u penziji. U Čičkovom monotonom životu konačno se ukazuje jedna šansa koja će biti ili prilika života ili najveća propast. Radnja serije fokusira se na dve porodice. Jedna je naizgled stabilna, a druga neformirana. Ipak, njihove sudbine spojiće se zahvaljujući mlađim generacijama.

Glumci

Igor Đorđević, Mina Lazarević, Branko Cvejić

Ocena

Imdb: 4.9/10

Momak gleda televizor

Nove sezone serija u 2019.

Nove serije u 2019. godini nisu jedino čemu su se gledaoci radovali – ne treba zaboraviti ni na nove epizode televizijskih ostvarenja koje su s nestrpljenjem iščekivali. Evo koje su to nove sezone serija u 2019. godini koje su nas obradovale!

#1 Game of Thrones 

Opis

Ima li uopšte potrebe prepričavati planetarno popularnu seriju poznatiju pod skraćenicom GOT? Uspeh koji je ostvarila zaslužila je svakim kadrom. U novoj i ujedno poslednjoj sezoni rekli smo zbogom jednoj od omiljenih serija svih vremena. Ipak, mnogi su ostali razočarani krajem.  A šta vi kažete?

Radnja

Borba se nastavlja i u poslednjoj sezoni. Ostaje samo pitanje; sila kojeg kraljevstva je najjača?

Ocena

Imdb: 9.3/10

RT: Average Tomatoer – 89% ; Average Audience Score – 86%

#2 La casa de papel (Netflix)

Opis

Ovo je najgledanija Netflix serija koja nije na engleskom jeziku! Radi se o španskoj seriji koja prikazuje najpametniju pljačku koja se dogodila u njihovoj istoriji. Ono što je gledaocima posebno interesantno je što se u jednoj od glavnih uloga nalazi upravo naš glumac Darko Perić. Kroz ovu seriju zaljubili smo se i u pesmu “Bella Ciao”.

Radnja

U 3. sezoni junaci su razbacani u egzotičnim zemljama širom sveta, posle uspešno obavljenog posla. Rio i Tokio uživaju u egzotičnoj idili sve dok divljoj Tokio ne dosadi pasivna rutina. Odlučivši videti što još svet nudi, ona odlazi s ostrva na kojem ostavlja Ria, a sa kojim komunicira preko iskrijumčarenog telefona. Ipak, Interpol uspeva da ih pronađe i oni su prinuđeni da napuste svoja skloništa.

Ocena

Imdb: 8.5/10

RT: Average Tomatoer – 100% ; Average Audience Score – 87%

#3 Big Little Lies (HBO)

Opis

Zasnovana na istoimenom bestseleru serija „Nevine laži“ je mračna komična drama čija se radnja odvija u Montereju u Kaliforniji, a počinje sumnjivim ubistvom na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi.

Radnja

U novoj sezoni, u fokusu nisu šokantni zaokreti, već unutrašnji životi žena koje su se pokazale ekstremno jake.

Ocena

Imdb: 8.5/10

RT: Average Tomatoer – 89% ; Average Audience Score – 88%

#4 Fleabag (BBC)

Opis

Da li ste ikada pravili loše odluke i imali osećaj da vas prati maler?
Naravno. Kao i glavna junakinja ove priče. Da stvar bude još gora, njenoj sestri (naravno) sve ide od ruke. 

Radnja

U svojim tridesetima, ona se suočava s gubitkom majke i prijateljice. Karijera ni seksualni život takođe ne blistaju. Pa šta joj onda ostaje? Upravo to se i ona pita, a do odgovora dolazimo kroz britanski crni humor, sarkazam i bizarne situacije. Ne može bolje!

Ocena

Imdb: 8.7/10

RT: Average Tomatoer – 100% ; Average Audience Score – 93%

Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći da manje vremena potrošite na traženje serije, a više na uživanje uz iste. Najbolje serije 2019. godine su pred vama, a ukoliko se još uvek ne snalazite sa skidanjem serija, evo kako i to da učinite.

Podeli