Štikle za malu maturu – dobar izbor ili ipak ne?

Kako odabrati štikle za malu maturu? Da li uopšte birati velike štikle za ovaj događaj? Ova pitanja se postavljaju svake godine pred događaj koji za tek svršene osnovce ima ogroman značaj. Kao i uvek kada je reč o oblačenju i spremanju za maturu, dečake možemo staviti u drugi plan jer je kod njih sve mnogo jednostavnije, ali kod lepšeg pola je nešto komplikovanije, barem kada su u pitanju cipele za devojčice na štiklu.

Haljine i štikle za malu maturu stvaraju glavobolje mnogim majkama, a to je naročito slučaj sa cipelama, jer smatraju da su potpetice neprimerene za ovaj događaj. Ipak, male maturantkinje često osećaju dovoljno zrelo da ih nose. Evo kako mi posmatramo problem zvani “štikle za malu maturu”.

Sandale za malu maturu

Da li su štikle za malu maturu neophodne?

Štikle za malu maturu nisu neophodne, ali svi znamo da figura mnogo lepše izgleda u njima. Ipak, da bi visoka štikla naglasila svu lepotu ženske figure, ta figura mora da se formira, što najčešće nije slučaj kod devojčica koje imaju 13 ili 14 godina. Dakle, ovo nije uzrast u kome akcenat treba da bude na glamuroznom izgledu upotpunjenom visokom potpeticom, već na drugim lepim osobinama koje imaš sa 14 godina.

Ukoliko si imala priliku da posmatraš stariju sestru koja se sprema za veliku maturu, verovatno si primetila da je njen hod na štiklama izuzetno lep, elegantan i uvežban. Ipak, kada si krišom probala njene potpetice, verovatno si primetila da nemaš stabilnu ravnotežu, teško ti je da postigneš prirodan hod i ono najvažnije – nije ti udobno. Ako si prepoznala sebe u prethodnim redovima, to je sasvim dovoljan znak da nisi sasvim dorasla štiklama i da bi trebalo da ih sačuvaš za veliku maturu.

Za lep izgled na potpeticama nije dovoljno da lepo izgledaš u ogledalu – mnogo važnije je da se osećaš prirodno i udobno. U suprotnom, sva lepota tvoje haljine, šminke, pa i cipele na štiklu gubi draž, jer bolan izraz na licu izazvan visokim petama može da pokvari kompletnu sliku oko koje si se toliko trudila.

Da li štikle za malu maturu imaju bolju alternativu?

Uvek postoji odlična alternativa za štikle, naročito kada su u pitanju štikle za malu maturu. Ovaj događaj je čak vrlo zahvalan u odnosu na sve svečanosti na kojima ćeš u budućnosti prisustvovati, jer možeš da se odlučiš za ravne sandale, starke, baletanke ili bilo koji drugi model koji preferiraš, a da pri tom budeš sasvim adekvatno sređena za maturu.

Obuća za malu maturu ostavlja mnogo više prostora nego što ti se to čini na prvi pogled, pa je idealan trenutak da konačno kupiš ravne sandale sa perlicama koje si već videla u izlogu butika, ili čak baletanke sa cvetnim dezenom i satenskim trakicama koje savršeno pristaju tvom izgledu i uzrastu. Za one hrabrije i drugačije, tu su i svima omiljene starke u raznim bojama!

Koje cipele za devojčice sa štiklom jesu primerene?

Ne, nismo želeli po svaku cenu da izbacimo štikle iz opticaja. Zahvaljujući maštovitim kreatorima cipela, danas je moguće pronaći brojne modele sa potepticama koje nisu naročito velike i upadljive, ali na pravi način unose primesu elegancije i ženstvenosti kojoj verovatno i ti težiš.

U pitanju su sandale na štiklu čija visina ne prelazi 7 cm, koja je obično puna i vrlo stabilna, zahvaljujući čemu je hod u njima vrlo udoban i prirodan. Ovakav model sandala je uvek u modi, budući da je hodanje u njima vrlo ugodno, a izgled lep, moderan i ženstven.

Raznovrsni su modeli ovakvih sandala, pa možeš birati između onih sa dezenom i zatvorenim prstima, ili onih otvorenih, minimalističkih koje imaju dva diskretna kaiščića. Ovaj poslednji model je preporučljiv za male maturantkinje koje planiraju da nose šarene haljinice sa upadljivim detaljima. Ono što se pokazalo kao najbolje rešenje, jesu otvorene sandale na štiklu do nekoliko centimetara, sa kaiščićima sa dezenom – cvetićima, tufnicama ili nekim drugim detaljima koji su izuzetno efektni kada je ovaj model u pitanju.

Štiklice za malu maturu

Kako iskombinovati štikle za malu maturu sa ostatkom izgleda?

Ukoliko si se odlučila za male potpetice koje smo predložili, ostaje da ih na pravi način uklopiš sa haljinom. Pojedinačno lepi komadi ne znače ništa ukoliko nisu lepo iskombinovani, pa je ovo segment o kome takođe treba da porazgovaraš sa drugaricama, sestrom ili mamom. Ukoliko si izabrala haljinu za malu maturu, prema njoj biraj sve ostale delove maturske kombinacije.

Jendobojna haljinica uvek zahteva cipelice u jačoj boji, efektnu torbicu koja se slaže sa njima, ili kaiščić koji možeš ukombinovati sa bojom trake u kosi. Ako si pregledala haljine i štikle za malu maturu i odobrala model sa više boja, cvetića ili bilo kakvih detalja, to znači da ostali detalji treba da budu umereni. Štikle za malu maturu, barem ove koje smo prethodno predložili, ne treba da budu glamurozne, pa uvek možeš izabrati neke jednobojne. Ako su detalji na plavoj haljinici u roze boji, bilo bi sjajno da nosiš i cipele na malu štiklu u toj boji.

U svakom sučaju, budi hrabra da razbiješ monotniju i poneseš dve ili tri boje na sebi, jer svaka mala maturantkinja treba da izgleda veselo, lepršavo i lepo u svojoj maturskom kombinaciji. Ukoliko potražiš pomoć starijih, možeš iskombinovati i nekoliko boja, a da to izgleda vrlo efektno i moćno. Ukoliko po svaku cenu želiš da nosiš štikle za maturu, biraj ih prema svom uzrastu, a to podrazumeva male pete i potpunu udobnost. Srećno sa pripremom!

Podeli