Ovo nećete saznati o Studentskom domu Žarko Marinović iz promo videa

Ustanova studentski centar Beograd objavila je 2014. godine seriju promotivnih video snimaka. Na ovaj način pokušali su da prikažu mogućnosti koje nude studentima. Naučili smo da ne verujemo reklamama. Za vas istražujemo: kako izgleda život u najmanjem studentskom domu Žarko Marinović.

Najmanji studentski dom Žarko Marinović u Beogradu

Ovaj dom spada u četvrtu kategoriju. Cena stanarine za budžetske studente mesečno iznosi 1120 dinara. To je najjeftiniji smeštaj u odnosu na sve studentske domove u Beogradu.

U 46 soba smešteno je 155 studenata. Najviše je četvorokrevetnih soba, čak 31, u kojima su kreveti spratni. Sobe su muške i ženske a spratovi mešoviti.

Studentska soba u domu Žarko Marinović - krevet na sprat

Ukupno je pet kupatila sa sudoperom, tuš kabinama, toaletima i koritom za pranje veša. Toaleti su uniseks. Po jednom toaletu prosečno je blizu 12 studenata, dok po jednoj tuš-kabini dođe oko 9 studenata. Korišćenje tople vode je, u toku zime, ograničeno do 21h. Higijenu u mokrim čvorovima održavaju spremačice i ona je na zadovoljavajućem nivou.

Lokacija studentskog doma Žarko Marinović i gradski prevoz

Studentski dom Žarko Marinović nalazi se u Zemunu. U blizini je Kriminalističko-policijske akademije, Poljoprivrednog fakulteta, a zgradu deli sa Visokom zdravstvenom školom strukovnih studija.

Izvor: Map data Google

Neretko su stanari doma Žarko Marinović studenti Filozofskog, Filološkog, Mašinskog, Medicinskog, Pravnog i drugih fakulteta. Šansa za premeštaj iz jednog u drugi dom postoji, ali se na nju čeka.

17, 73, 84, 704, 705, 706, 707, 708, 706E.

Korisne informacije za snalaženje u Beogradu u odnosu na ovaj dom:

  • Dobro je rešen prevoz do Zelenog venca i Novog Beograda. Brzim autobuskim linijama lako se stiže do centra Zemuna.
  • Do doma zdravlja, nije teško stići. Postoji više opcija kada je reč o gradskom prevozu. Uz presedanje, stići ćete za oko 20 min. Do Studentske poliklinike potrebno je duplo više vremena.

Ako u osnovne potrebe studenata ubrajamo razonodu, ovaj studentski dom to za sada ne pruža. Dom ne poseduje sportske terene, niti salu sa televizorom. Postoje najave da će se na ovome raditi od sledeće godine.

Najbliže pozorište je Madlenianum. Do Narodnog pozorišta kao i do Narodne biblioteke Srbije potrebno je blizu 50 min.

Opcije za kulturni život studenata itekako postoje pre svega zbog dobre povezanosti ovog doma sa centrom Beograda.

Internet u studentskom domu Žarko Marinović

Oslanjajući se na promotivni video Studentskog centra o domu Žarko Marinović, u jednom trenutku steći ćete utisak da u domu postoji jako dobra Internet konekcija. To svakako nije istina. Za oko 1100 dinara mesečno po sobi, dobija se loša Internet veza. Račun za internet je skuplji u odnosu na druge domove.

Izvor: BandwidthPlace.com

Ne postoji mogućnost za WiFi internet konekciju u domu, već je Internet dostupan korišćenjem eternet kabla. Po prijavi interneta na ime stanara sobe, dobijaju se modem i jedan kabl. Kako gotovo svi noviji uređaji koriste bežičnu internet konekciju, postoji problem u pristupanju internetu.


slika

U startu ćete imati dodatne troškove kako biste koristili internet. Kupovinu još jednog modema koji će omogućiti bežičnu konekciju moraju da finansiraju upravo stanari.


Izvor: BandwidthPlace.com

Trenutno, prema istraživanju Global Internet Maps-a, Srbija (Bez Kosova i Metohije) se nalazi na 58. mestu po brzini interneta. Prosečne vrednosti su oko 12 mb/s za preuzimanje i 2,5 mb/s za prenošenje fajlova. Ovo je veoma važno istaći s obzirom na važnost koju Internet danas ima za čovečanstvo.

Rezultat na nivou republike nije sasvim loš, pa ostaje nejasno kako studentima nije omogućena bolja konekcija.

Ishrana u domu

U okviru studentskog doma Žarko Marinović podzoji menza. Prednost je što je stanarima blizu a cene su pristupačne. Vodi se računa o postu, gde je obavezno izjašnjavanje da biste došli do posnog obroka. Manje izmene obroka moguće su uz dogovor.

Aparat za kupovinu bonova ne postoji. Ograničenje predstavlja radno vreme blagajne do 14h.

Ručak u menzi Žarko Marinović u Zemunu

Kuvanje u sobama po važećim pravilima nije izvodivo. Ovo je veliki problem u toku letnje pauze kada ne rade menze. Studenti bez kuvanog obroka ostaju više od mesec dana.

Iz bezbednosnih razloga, zabranjeno je čuvanje hrane na simsu prozora.

slika

„U studentskim sobama nije dozvoljeno koristiti rešoe kao ni druge električne potrošače koji mogu oštetiti elektro instalaciju i izazvati požar“, piše na obaveštenju, na oglasnoj tabli studentskog doma.


Ne samo pripremanje, već i čuvanje hrane u domu nije moguće. Po ovom pitanju kontrola je stroga. Svakog ponedeljka upravnik sa spremačicama obilazi svaku sobu. Ukoliko je neko od pravila prekršeno, piše se poziv na razgovor. Uprava takve uređaje oduzima.

Kuvanje viršli u kuvalu

Bez frižidera i rešoa, stanari su osuđeni na brzu i po pravilu nezdravu ishranu.

U neposrednoj blizini doma nalaze se dve prodavnice mešovite robe, mesara, dva kioska brze hrane i dve pekare od kojih jedna radi 24h.

Unošenje alkohola u dom najstrože je zabranjeno, dok zbog kršenja zabrane pušenja u sobama nećete imati previše problema.

Bezbednost

Od stanara, prilikom ulaska u dom može biti tražena studentska kartica radi identifikacije. Posete u domu su moguće do 23h, uz obavezno prijavljivanje na portirnici. Za prenoćište gostiju potrebno je obratiti se Upravi doma radi dogovora.

evakuacija u slučaju opasnosti u domu

Zgrada je opremljena protivpožarnim aparatima. Na zidovima se mogu naći uputstva za evakuaciju u slučaju požara.

Svaka soba poseduje fiksni telefon, čija je pretplata uračunata u stanarinu. U slučaju da nastane problem, prijavljuje se recepciji.

slika

Postoji video nadzor. Ulazna vrata zaključavaju se posle 1h. Stanari doma i tada mogu da uđu u dom ili da ga napuste.


Kreveti su spratni. Po rečima uprave, teži se tome da se nebezbedni metalni kreveti zamene. Nebezbedni kreveti na sprat su prilično visoki, a nikakva zaštitna barijera ne postoji. Iako nije poznato da li se do sada neko povredio padom sa ovakvog kreveta, dodatan oprez je obavezan.

kreveti na sprat u domu - bezbednost

Ormari u sobama se ne zaključavaju, a odgovornost ukoliko dođe do krađe ne snosi niko osim vlasnika.

Higijena u sobama doma

Stanari su sami zaduženi za održavanje čistoće sobe. Svaka soba poseduje metlu i đubravnik. Usisivač i sredstvo za ribanje laminata je moguće uzeti četvrtkom.
Higijena u studentskom domu - čiščenje laminata

Strogo se kontroliše izbacivanje smeća. To ne bi bio problem da kante koje se nalaze u sobama nisu premale u odnosu na broj stanara. Tako je potrebno svakodnevno izbacivati smeće, nekad i po više puta.

Peškiri čestića

Zamena posteljine obavlja se svake srede. Stanari mogu uzeti jastuk, jastučnicu, čaršave i ćebad ili doneti svoju posteljinu. Ćebad je dobrog kvaliteta i što je najvažnije nova i čista.

Dom poseduje svoju perionicu. Na blagajni prilikom uplate, rezerviše se dostupan termin za pranje veša. Cena za pranje i sušenje veša je blizu 300 dinara. Uz to, svako kupatilo poseduje deo za ručno pranje i žicu za sušenje veša.

Moramo da verujemo u to da je glavni prioritet Studentskog centra kvalitet života studenata. Sve drugo bilo bi pogrešno. Ni jedan studentski dom ne može da zameni život u svom stanu ili kući. Pa ipak, uslovi u Studentskom domu Žarko Marinović, čine se dovoljno pristojnim. Mesta za napredak apsolutno ima.

Pišite nam svoja iskustva i komentare o studentskom domu Žarko Marinović.

Podeli