Ubuntu za početnike #3 – rad u novom okruženju

Kroz ovaj tekst opisaćemo neke stvari koje bi svaki Ubuntu korisnik trebao da zna. Proćićemo kroz neke osnovne programe i komande, neke razlike sa Windowsom, kao i alate koji mogu da olakšaju korišćenje i tako se upoznati sa ovim operativnim sistemom.

Unity desktop

Ovo je treći u seriji tekstova „Ubuntu za početnike“:

Nakon što smo u prethodnom tekstu uspešno instalirali Ubuntu, vreme je da nešto i uradimo sa njim. Počećemo od grafičkog interfejsa koji se zove Unity. Njega možete promeniti na neko drugo grafičko okruženje koje vam se više sviđa kad postanete malo napredniji korisnik. Unity izgleda kao na slici iznad.

Nešto slično Windowsovom Task Baru gde se nalaze trenutno otvoreni programi ovde se nalazi sa leve strane i zove se Launcher. Tu se nalaze osim otvorenih programama nalaze i oni čije prečice postavite sami. Prečicu možete da postavite tako što kad je program otvoren kliknete desnim mišem na ikonicu na Launcheru a zatim na opciju „Lock To Launcher“.

Drugi deo Windows Task Bara se u Ubuntu zove Tray i nalazi se u gornjem desnom uglu. Tu se nalaze sat, stanje Internet konekcije, baterije i slično.

Prva ikonica na Launcheru vas vodi u takozvani Dash, gde možete na brzinu da pretražujete sve instalirane programe, fajlove i još neke stvari koje sami podesite. To izgleda ovako:

U Dash takođe možete da uđete pritiskom na dugme na tastaturi koje se nalazi između crtl i alt, uglavnom sa Windows znakom na sebi. To dugme se među Ubuntu korisnicima naziva Super dugme. Takođe je zanimljiva i poslednja ikonica na Launcheru pomoću koje možemo da rotiramo četiri Radna prostora (Workspaces). Oni omogućavaju otvaranje programa na četiri zasebna desktopa kako bi vam rad bio pregledniji.

Neki osnovni programi koji su svima potrebni a nalaze se unapred instalirani na Ubuntuu su Nautilus (fajl menadžer poput Windows Explorera), Firefox i LibreOffice. Svi oni se nalaze na Launcheru, a odatle ih naravno možete skloniti u svakom trenutku. Za početak će vam biti dosta za surfovanje po Internetu i rad sa fajlovima i dokumentima, a kasnije ćemo da pogledamo neke alternative. Takođe postoje neki osnovni programi koji se nalaze na kompjuteru ali ne i na Launcheru. Do njih dolazite kucanjem naziva programa u Dashu. Na primer Gedit (lagani tekst editor poput Notepada), Calculator i igrice kao što su Sudoku ili Mines.

Od zanimljivih ikonica na Launcheru tu je još i Ubuntu Software Center, koji je nešto poput Google Store-a za Android telefone. Preko njega možete da pretražujete instalirane programe, da ih izbrišete, skinete noviju verziju ili nove programe sa Interneta. Takođe, imamo i ikonicu System Settings gde može da podešava veliki broj detalja na kompjuteru. Ukoliko ste pri prvom pokretanju Ubuntua bili povezani na Internet, na Launcheru će se nalaziti još jedna korisna ikonica, Update Manager, preko koje se automatski downloaduju i instaliraju nove verzije svih programa. Ukoliko se ne nalazi na Launcheru, samo ukucajte Update Manager u Dashu.

Za kraj današnjeg teksta pomenućemo još jedan aspekt Ubuntua na koji niste imali prilike da naiđete u Windowsu. To je terminal:

Terminal je prozor u kom se tekstualno unose komande operativnom sistemu i ne treba da vas uplaši iako može da izgleda kao nešto komplikovano za korisnike koji su navikli na grafičke operativne sisteme 🙂 Do njega se dolazi kucanjem „Terminal“ u Dashu ili kombinacijom tastera Ctrl+Alt+T. Najvažnije komande i saveti za korišćenje terminala će biti obrađeni u jednom od kasnijih tekstova, ono šta je sad važno je da znate da postoji i kako da ga otvorite ukoliko negde na Internetu naiđete na rešenje problema koji imate a za koji je potrebno korišćenje terminala. Nakon kucanja, ili kopiranja komande sa nekog sajta, pritisnite taster Enter i ona će biti izvršena.

Za kraj, par korisnih sajtova. Na ovom linku možete naći 25 saveta od kojih će vam neki sigurno biti korisni. Srpska Ubuntu zajednica ima forum na kom možete da pitate šta vam nije jasno i nađete brojne savete. Postoji i Ask Ubuntu gde takođe možete postaviti pitanja i uglavnom dobiti brze odgovore.

Toliko za sada, a u narednom tekstu će biti opisan najlakši način kako da instalirate Windows na vaš kompjuter koji već ima instaliran Ubuntu, ukoliko imate potrebu za dual boot-om.

Podeli