Ubuntu za početnike #6 – programčići

U šestom delu ovog serijala ćemo se baviti instalacijom i korišćenjem nekih programa od kojih možda ne spadaju svi u svakodnevnu upotrebu, ali sigurno mogu da budu korisni. Svi navedeni programi su besplatni. Kada su instalirani, svim ovim programima može da se pristupi kucanjem njihovog naziva u Dash.ubuntu

Ovo je šesti u seriji tekstova „Ubuntu za početnike“:

Počećemo od programa za puštanje muzike. Standardni Ubuntu program je Rhythmbox. On je prilično lagan i može da zadovolji većinu potreba. Nešto bolji, mada komplikovaniji program je Amarok:

sudo apt-get install amarok

On poseduje neke zanimljive funkcije poput automatskog popunjavanja tagova, a takođe prikazuje i lyrics gotovo svake pesme kao i informacije o autoru sa Wikipedije.

Za gledanje filmova i video klipova sa Ubuntuom dolazi Movie Player, koji je sasvim zadovoljavajući. Ukoliko vam treba nešto više funkcija, tu je SMPlayer:

sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer

Ili jednostavno pronađite SMPlayer u Ubuntu Software Center programu i instalirajte ga odatle. Potpuno isti SMPlayer postoji i za Windows operativne sisteme tako da ukoliko koristite oba on može da bude dobro rešenje.

Sledeći na redu je GIMP. Za GIMP ste verovatno već čuli. U pitanju je veoma dobar program za obradu slika otvorenog koda. Nije na Adobe Photoshop nivou ali za prosečnog korisnika radi posao.

sudo apt-get install gimp

Ili, naravno, koristeći Ubuntu Software Center. Kako bi se povećala funkcionalnost GIMP-a moguće je instalirati brojne plug-inove koj se mogu naći ovde.

Naravno, svakom kompjuteru danas je potreban torrent klijent, a jedan od najboljih za Ubuntu je Deluge:

sudo apt-get install deluge

Deluge ima sve standardne opcije na koje ste navikli, i u stanju je da otvara magnet linkove.

Slede tri sitna programa pomoću kojih možete da podešavate određene detalje na vašem operativnom sistemu ili jednostavno da pratite šta vaš kompjuter radi – MyUnity, Ubuntu Tweak i System Load Indicator.

sudo apt-get install myunity
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo add-apt-repository ppa:indicator-multiload/stable-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak
sudo apt-get install indicator-multiload

MyUnity omogućava podešavanje raznih detalja Unity interfejsa. Ubuntu Tweak ima slične mogućnosti, kao i neke druge poput Domara (Janitor) koji može da očisti kompjuter od gomile nepotrebnih fajlova. System Load Indicator je programčić koji se po pokretanju prebaci u Tray i omogućava nam da vidimo u kolikoj su upotrebi resursi kompjutera.

Ubuntu ne dolazi sa podrškom za Javu, tako da to moramo sami da instaliramo. Java je neophodna za pokretanje nekih programa kao i brojnih stvari na Internetu. Kako bi bili spremni za neku situaciju u budućnosti kad će nam Java zatrebati, najbolje je da je instaliramo odmah:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer

Kucanjem „Java“ u Dashu možete da otvorite control panel gde možete da podesite kako će Java da se ponaša, ali u najvećem broju slučajeva sve će funkcionisati i bez toga.

Ukoliko se nekome ne sviđa Ubuntu Software Center, postoji alternativa i za njega, a to je Synaptic Package Manager:

sudo apt-get install synaptic

Synaptic je veoma popularan i nudi nešto bolju kontrolu nad instaliranim programima od USC-a.

Web developerima i/ili ljudima koji imaju svoj website potreban je neki FTP (File Transfer Protocol) klijent. Ukoliko ste navikli da koristite FileZillu na Windowsu, moguće je instalirati je i na Ubuntu:

sudo apt-get instal filezilla

Takođe, ako vam je potreban lokalni server uz pomoću kog možete lakše da radite na razvoju vaših stranica, tu je XAMPP.

Za kraj ćemo pomenuti i UbuntuOne, cloud servis sličan Dropboxu. Ukoliko ga niste izbrisali odatle, on se nalazi na Launcheru.

To bi bilo sve za danas. U sledećem tektsu ćemo instalirati Wine, koji služi za pokretanje Windows programa u Ubuntuu a biće i jedno malo iznenađenje za gejmere. U međuvremenu, ukoliko imate neki program koji želite da preporučite ostalim korisnicima slobodno napišite to u komentarima.

Podeli