Zašto mladi sve ranije stupaju u rizična seksualna iskustva

U poslednjih nekoliko decenija, sve je više mladih koji svoje lično nezadovoljstvo izražavaju na mnogo načina. Učestala konzumacija alkohola i psihoaktivnih supstanci, izazivanje tuča, krađe, prerana seksualna iskustva, agresivni nastup… sve to spada u kategoriju rizičnog ponašanja i sve je češća pojava u našem društvu.

Ovaj termin se, uglavnom, koristi za poremećeno i društveno neprihvatljivo ponašanje pojedinca koje može da bude i veoma opasno po okolinu. Takvi poremećaji su najčešće posledica osećaja bespomoćnosti pojedinca u suočavanju sa konfliktima i problemima u svakodnevnom životu.

Kod mladih je zapaženo sve učestalije rizično seksualno ponašanje koje može da ostavi velike psihičke, ali i fizičke posledice  za ceo život. Seks je sve češći i kod mlađih od 12 godina, dok su rizična seksualna iskustva postala potpuno normalna stvar. 

Ukoliko se suočavaš sa takvim problemom, bilo da je on lični ili se odnosi na neku tvoju blisku osobu, evo šta je sve potrebno da znaš na tu temu. 

Šta je rizično seksualno ponašanje?   

Muškarac i žena zagrljeni bez odeće

Rizično seksualno ponašanje je termin koji se odnosi na sve one koji prerano stupaju u nezaštićene seksualne odnose, kao i na one koji preterano konzumiraju nebezbedan seks, čime se izlažu neželjenim bolestima i potencijalnoj trudnoći.

Mnogi mladi svoja prva seksualna iskustva ne shvataju dovoljno ozbiljno. Zbog nemarnosti  ovakav vid ponašanja može da im donese mnogo štete u budućnosti, pogotovo kada je u pitanju prvi seks.

Iako su neinformisanost o seksu i odsustvo brige o svom zdravlju svojstvene mladim ljudima, rizično seksualno ponašanje je sve zastupljenije i kod onih malo starijih koji se često, suočavaju sa velikim zdravstvenim, ali i životnim problemima zbog toga.

Svaki vid bludnog ponašanja kod onih koji ne mare s kim imaju seksualna iskustva, takođe se odnosi na rizično seksualno ponašanje.

Prvi seks i rizična seksualna iskustva 

U životu mnogih adolescenata, postoji mnogo razloga zašto se ponašaju na određeni način. Pravi uzrok može biti dugo potiskivan u osobi koja izražava ovakvo ponašanje. 

Zašto mladi sve ranije imaju seks je pitanje kojim su se pozabavili mnogi psiholozi, koji su došli do zaključka da može biti više uzroka rizičnog seksualnog ponašanja. 

Zbog čega dolazi do ovakvog vida ponašanja kod mladih i kakve posledice može da ostavi u njihovoj budućnosti?

Revolt roditeljima – čest uzrok za rizična seksualna iskustva mladih 

Kada je u pitanju revolt roditeljima, mladi često iskazuju rizično seksualno ponašanje kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nekog određenog problema koji nisu rešili sa njima. 

To može da bude teranje inata zbog roditeljevih neslaganja sa njihovim izborom partnera. Deca, koja su kivna na svoje roditelje zbog neraščišćenih problema u prošlosti, takođe mogu na ovaj način da pokazuju svoj bunt.

Međutim, prema nekim istraživanjima, mladi često teraju inat sami sebi zbog nekog osećaja krivice koji potiskuju duboko u sebi i sa kojim se, još uvek, nisu suočili. 

Dokazivanje vršnjacima – zastupljeno kod nesigurnih adolescenata

Kako bi u društvu ispali kul, mnogi mladi se odlučuju na prvi seks u jako mladim godinama. Mnogo je onih koji svoja seksualna iskustva rado dele sa vršnjacima, kako bi bili što popularniji i prihvaćeniji u društvu.

Pogrešna percepcija i shvatanje društva dovode do toga da je rizično seksualno ponašanje sve zastupljenije čak i u starijim razredima osnovnih škola. Iz tog razloga, neke tinejdžerke ostaju i u drugom stanju i često su primorane na abortus koji može da im upropasti celokupno zdravlje na duže staze. 

Potreba za bliskošću – kompenzacija nedostatka ljubavi prema sebi

Još jedan od potencijalnih razloga zašto se mladi prerano odlučuju na svoj prvi seks, jeste nedostatak ljubavi prema sebi i nisko samopouzdanje. Mnogi adolescenti su nesigurni u sebe i smatraju da nisu dovoljno vredni ljubavi i zato često daju sve od sebe kako bi se nekome dopali.

Mladi seks vide kao način kako bi ih neko zavoleo i prihvatio. Ne razmišljajući o ozbiljnim posledicama, oni su, po svaku cenu, spremni da se upuste u razna seksualna iskustva i to često čine bez korišćenja zaštite tokom odnosa.

Njihova ogromna želja da budu voljeni ih zaslepljuje do te mere da uopšte ne vode računa o svom fizičkom i psihičkom zdravlju. 

Pored toga, ono što je takođe vema rizično jeste kada mlada osoba stupa u seksualne odnose sa nepoznatim ljudima ili onima koje ne poznaje dovoljno dobro. Ovo je najčešći slučaj kada je u pitanju upoznavanje putem interneta ili noćnom izlasku, kada mlada osoba, pre bilo kakvog dubljeg upoznavanja, prerano ulazi u rizične seksualne aktivnosti.

Momak i devojka zagrljeni u krevetu

Bludno ponašanje kao posledica traume iz detinjstva

Traume iz detinjstva su nešto što može da nas obeleži za ceo život. Ukoliko su one duboko potisnute u podsvest osobe i ako se na njima ne radi, mogu da budu glavni okidač i uzrok nekog određenog ponašanja i straha.

Zato je od izuzetne važnosti da, ukoliko primetiš rizično seksualno ponašanje kod sebe ili u svojoj neposrednoj okolini, razmisli o odlasku kod psihologa ili psihijatra koji bi kroz razgovore i seanse pomogao da se pronađe pravi uzrok i način za njegovo rešenje.

Kako sprečiti rizično seksualno ponašanje u budućnosti?

Rana seksualna iskustva kod mladih su posledica mnogih neraščišćenih odnosa i strahova iz prošlosti. Kako bi se ovakvo ponašanje skroz eliminisalo ili ublažilo u budućnosti, potrebno je da se nađe glavni uzročnik kod svakog pojedinca koji izražava rizično seksualno ponašanje.

Ljubav prema sebi, rešavanje sukoba iz prošlosti sa roditeljima i porodicom, kao i suočavanje sa sopstvenim strahovima i traumama i te kako mogu da pomognu svakome ko uoči ovakvu vrstu problema kod sebe ili svog bližnjeg.

Jednom kada osoba sazri i uvidi svoje greške ovaj problem će biti samo deo odrastanja i prošlosti.

Podeli