adl adl

Prljave ispovesti života u domu učenika

0

Drugačiji uzrast, način razmišljanja i razlika u ophođenju prema srednjoškolcima dovode do neverovatnih situacija – za koje ste mislili da postoje samo u filmovima. Ovde ćete se uveriti da je to realnost.

devojka u biblioteci

 

Verovatno znate nekog ko je živeo u studentskom domu, ili ste i sami živeli u nekom. Iako život u domu vezujemo za studente, zaboravljamo da postoji jedan potpuno drugačiji dom – Dom za učenike srednjih škola. Pročitajte ispovesti jednog stanara doma za učenike.

Kako preživeti studentski dom

Prvi utisak o učeničkom domu?

Bilo je okej, novo ali zabavno. Prvo što sam uradio je da sam zapljunuo krevet, stavio posteljinu na njega i ostalo. Dušeci su bili relativno korišćeni i flekavi, ali čisti.

Nove dušeke smo dobili u mojoj drugoj godini, i ja sam uspeo da uzmem prvi jer sam se javio da pomognem u prenošenju. Bili su kao oblaci. Sledeće godine sam našao u kojoj je sobi bio i ukrao ga nazad. Inače je sve izgledalo veoma zabavno i jedva sam čekao da se uselim.

Glavna pravila za boravak u domu za srednjoškolce

 

pravila natpis

Kada je buđenje studenata?

Učenici moraju da budu van kreveta između 8 i 9, kada je kontrola. U 15 do 8 i u pola 8 je buđenje. Neki vaspitači te drmaju, neki te izvlače, neki vrište, a neki te iskuliraju.

Bilo je mnogo seksa u domu inače, i vaspitači su prilično nemoćni iako ima jako malo mrtvih uglova kamera u hodnicima…

Posle ocenjivanja možemo da se vratimo da spavamo. Međutim, ako je direktor u zgradi i ako on obilazi onda ne smemo ni to, da ne ispadne da smo nedisciplinovani (hahahahaa).

Šta je higijenska kontrola?

Kada ocenjuju sobe po higijeni, ocene se kreću od 1 (jedinice), a dobijaš +1 za praznu kantu; za čist pod +2, (jer je uključeno brisanje poda, a zatim čišćenje sredstvom za podove), zategnute krevete (svi kreveti).

Mali kućni trikovi – uklanjanje fleka

Za svaku ocenu od ovih postoji izuzetak. Npr. ako imamo problematičnog cimera, zanemariće njegov krevet ili dan kada on treba da čisti će naglasiti zašto je dobijena jedinica. Mada se delimo u većini slučajeva, jer smo različitih smena, tako da uvek neko očisti sobu.

Jedan sportista je zlostavljao mog bivšeg cimera u njegovoj sobi, i tukao ga gumenim vijačama…

Do kada je dozvoljen povratak u dom i kada se zatvaraju vrata?

Kada sam bio u prvoj godini, pravilo je bilo da produžen izlazak možeš da uzmeš kad god, čak i pošto je već prošlo pola 10. Inače, do pola 10 moraš da budeš u domu ako se nisi najavio.

Zbog malverzacija u tom procesu, i izlaženja iz doma čak i posle pola 10, par njih je upalo u neke probleme nakon izlaska, pa su pravila pooštrena od sledeće godine. Izlaz si morao da uzmeš do najkasnije 20h uveče, ili da moliš za njega ako nisi.

U protivnom upisuju da si kasnio, mada neretko tolerišu akademskih 5-15, u zavisnosti od vaspitača. Takođe smo imali vaspitača koji je čekao ispred vrata da otkuca na njegovom satu 21:30 i zaključava vrata odmah.

Po pravilu koje je samo on poštovao, vrata su se otvarala na svakih pola sata, što je značilo da smo se zimi smrzavali. I takođe, ako kasniš čak i minut, bićeš upisan da si došao pola sata kasnije.

Posle 10 svako mora da bude u svojoj sobi. Ako te nađu van bez razloga, tipa ako nisi prijavio da spavaš u drugoj sobi, upisuju te u knjigu evidencije, pa te posle pegla tvoj vaspitač. U drugim domovima u 10 uveče gase struju potpuno, a kod nas samo svetla.

Inače, nije dozvoljen pristup ženskim sobama u mešovitoj zgradi i ženskim zgradama uopšte. Muški sprat je prvi i pola drugog, a ženski je druga polovina, zabarakadirana vratima, tako da ima samo jedan način da dođeš do ženskog, direktno ispred vaspitača, i to na trećem spratu.

Neretko su obijali vrata na pomoćnom stepeništu, pa je jedna devojka čak zatrudnela, pa su opet izbacili neke klince. Zapamtite – bolje durex nego pampers (koga zezamo, neka bude i romed).

kondomi

Takođe, devojke ne smeju da ulaze u muške sobe, iako su to radile. Jbg. Bilo je mnogo seksa u domu inače, a vaspitači su prilično nemoćni. Iako ima jako malo mrtvih uglova kamera u hodnicima, ne mogu mnogo toga da urade kada se organizuje više domaca.

Šta učenici misle o tome i da li se nekako pravilo može zaobići?

Niko ne voli pravila, pa ni učenici. Neki od povlašćenih, poput sportista i matematičara koji su donosili nagrade domu u svojim kategorijama na domijadi (nadmetanje domova u sportu, kulturi i akademici) i sličnim takmičenjima, su imali pravo da rade šta žele.

Sportisti su dolazili sa treninga oko ponoći, zbog čega smo ih i koristili da nam donose hranu posle 10. Obično srolamo par hiljada (ili koliko smo već novca bacali) u par čarapa i bacimo mu kroz prozor, on skokne po klopu i pokupi nam. I ovo je važilo za sve koji su imali izlaz.

Za sportiste i matematičare nije važila većina pravila (ko bi rekao), jer niko nije hteo da ih smara. Mogli su da ustaju kada žele, prave buku posle 10 kada žele i slično.

To je u jednom trenutku kulminiralo time što je jedan sportista zlostavljao mog bivšeg cimera u njegovoj sobi, i tukao ga gumenim vijačama. Za kaznu je izbačen 10 dana pred kraj školske godine, a dva meseca posle tog incidenta. Inače, bio je maturant, tako da, kao da ga nisu izbacili.

Da li postoji kupatilo u sobi ili samo wc ili nijedno ni drugo i kakvi su utisci u tome, nastaje li problem, gužve, i sl.?

U nekim domovima postoji celokupan wc u sobi, u nekim ne. Moj dom se sastoji iz tri zgrade, jedna polu ženska polu muška, i dve potpuno ženske. U jednoj od tih ženskih zgrada, svaka soba ima svoj wc, sa tušem i svim ostalim.

Imamo odvojene tuševe i lavaboe od samog toaelta, i to sa dobrim razlogom. Retko nastaju gužve, obično pred domske žurke, od kojih sam neke organizovao i ja.

Tuševi su obično polomljeni, tako da se tuširamo ili crevom ili polomljenom glavom tuša.

Prvi dan u domu sam otišao da se istuširam i naišao na zapušene odvode u jednom wcu. Ima jedan lik, koji je imao jako neobičan ritual svakog prvog dana domske godine. Otišao bi i zapušio odvode (ne pitajte čime). Nikada nismo saznali ko je to bio.

Najčudnija pravila za boravak u domu?

Moraš da prijaviš sve ljude koji su ti došli u posetu, a nisu porodica. Niko ko nije iz doma ne sme da ostane posle pola 10.  Ali i to se zaobilazilo.

Moraš da se upišeš u knjigu odsustva ako ideš gajbi ili negde drugde za vikend. I to mora da potvrdi roditelj, sem ako ti vaspitač ne veruje na reč. Opet, dosta malverzacija ovde.

Kakav je odnos sa drugim učenicima?

Zavisi kako ko i kako sa kim. Ima dosta škola, dosta mentalnih sklopova i dosta čudnih ljudi. Bilo je nazovi krimosa, nazovi opasnih likova, budala, gotivaca, lopova. Svega i svačega.

Generalno su dobre bleje u domu po velikim sobama (6 i 4 – krevetne). Ili se ode do čitaonice da se bleji i do TV-sale (sala sa računarima i velikim TV-om.).

TV sala je zatvorena, sem ako neko nije u njoj. Osoba koja je otvori mora da ostavi učeničku karticu kod vaspitača i da odgovara za svu opremu koja bude oštećena u procesu. Pakao.

Gotivni su ljudi, u istoj su poziciji kao i ti, pa se neretko pomažemo. Uvek neko ima klope, vc papira ili nešto drugo. Kao što su u zatvoru cigarete valuta, posle 10 sati wc-papir postaje najvrednija stvar u domu. Posebno dvoslojni, a da ne pričam o troslojnom.

toalet papir rolna

 

Svoj ormarić moraš da zaključavaš, jer kradu stvari, a on je na dohvat ruke. Ređe pare, češće dezodoranse, kupke, wc-papir, gaće, pa i čarape.

Kako se zaštititi od džeparoša

Da bi bolje razumeo zašto je ovo sve ovako:

Neretko češ videti pored wc-šolje punu korpu stranica sveske. I ne, nije u pitanju kreativni zanos pa cepaš papire i bacaš ih u kantu. Kada pritera – nema tu mnogo vremena za razmišljanje. Cepaju se sveske, plakati, koriste se posteljine (ne svoje naravno), čarape (opet ne svoje) i slično.

Toalet je obično najprljaviji deo. Strašno smrdi, a još je u hodniku na dve strateške lokacije, tako da nemaš puno privatnosti, niti šansu da zaobiđeš smrad ako si nevini posmatrač koji želi da stigne od tačke A do tačke B.

Da li je ishrana dostupna u samom domu ili se ide negde druge?

Koliko ja znam, većiina domova imaju svoju menzu, sa 3 obroka dnevno svaki dan, čak i vikendom. Dom u kom sam ja bio, navodno ima najbolju kuhinju, zbog nutricioniste koji je bio tu svakog dana.

Kako se hraniti zdravo kad si student

Što se samih obroka tiče, ako želiš najbolje – dođeš među prvima. Red se formira čak i pola sata pre početka obroka. I obično bude OGROMAN. Kasnije popusti malo, kada nestane sva dobra hrana.

Nekad naletiš na ćevape i mars za dezert, sa dobrom supom, a nekad na stefani rolat (abominacija moderne kuhinje, stvar koja ne treba da postoji) i žele zeku.

Obroci u domu su

 • Doručak od 6:30 do 8:30, ako ostane hrane možeš i u 10 da dođeš
 • Ručak od 15:00 do 17:00, ako ostane možeš i u 7 da dođeš
 • Večera od 18:30 do 20:15, retko kada ostane, mada opet, do sreće je

Za vreme trajanje obroka uvek ima hrane, a neretko i posle toga. Nikada nije nestalo hrane u toku obroka (nestane dobre hrane, ali uvek ima neke hrane).

Zanimljivosti i saveti

Mnogo dobrih riba (i frajera – gej stop)

Mislim da je ovo potpuno samoobjašnjivo.

Imamo „freshman hazing“

Iliti vatreno krštenje, koji može biti nasilno ili manje nasilno, ovo su neki od tipičnih rituala „inicijacije”:

 • Nacrtaš krug na zidu i kažeš prvaku da prođe kroz njega. Ako ne uspe, pomogneš mu, ako ne pokuša – opet mu „pomogneš“;
 • Ćebanje;
  • Urolaš u ćebe nekoga dok spava i ostaviš ga da prenoći u hladnom hodniku, obično se ovo radi posle ponoći, kada i noćni vaspitači zaspe.
  • Malo nasilnija varijanta je da onda urolate novine i bijete ga;
 • Pena za brijanje i pero dok neko spava je klasik – namažete nekome ko spava što penastiju penu za brijanje na lice;
 • Pasta za zube u patikama ili čarapama;
 • Formula – vežu ti povez preko očiju, sedneš na stolicu i simuliraju formulu. Jedan lik ti govori kako da skrećeš, dok te dvojica u tu stranu naginju. U jednom trenutku ti kažu pazi bara i saspu lavor ili flašu ili šta god vode u lice.
 • Balans – vežu ti opet povez i staneš na stolicu, koju oni polako dižu, dok ti držiš ruku na nečijoj glavi, da bi znao koliko si visoko. U jednom trenutku osoba čučne i ti se istripuješ da si mnogo visoko, i onda nagnu stolicu nazad da padneš, ali te uvek ima lik iza koji te uhvati. Mene niko nije uhvatio… Bolelo je.
 • Novčić i levak u gaćama – Ulazite u sobu i zatečete scenu kao iz filmova o ilegalnim borbama. Gomila uzbuđenih ljudi koji se klade da li će lik uspeti da ubaci novčić koji mu stoji na čelu, u levak koji je postavljen u gaćama. Vi naivno prihvatate da budete taj lik (očekujući dobru zaradu). Stavljaju vam novčić i levak, a dok ste maksimalno koncentrisani, neko vam sipa punu flašu vode kroz levak. Onda skapirate da je to sve bila gluma i da morate da promenite pantalone.

Domski komunizam

Stvari po domu se pozajmljuju često, svi nose svačije, svi dele kupke, papir i slično. Milom ili silom.

Najbolji krevet je donji ležaj kreveta na sprat, koji je na drugoj polovini sobe, dalje od vrata;

 • Naćićeš grupu za bilo koju diskusiju, od bukakija, preko rasizma i srpskog ultra pokreta do programiranja i igrica. To je ujedno i najlepši deo doma;
 • Tuče u domu su veoma retke, a joše ređe vaspitači saznaju za njih;
 • Kolektivo gledanje pornića je neretko u muškim delovima doma;
 • Domijade su super mesta za upoznavanje ljudi, plus uvek se nešto zabavno događa. Kulturne više nego sportske;

Obavezno radi na ljudskim odnosima

 • Naručivanje hrane u domu tehnički nije dozvoljeno posle 10, ali lepa reč i gvozdena vrata otvara (Lepa reč i milka od 300g jednom mesečno);
 • Cimeri se kroz sranja sa drugim sobama obično drže zajedno, iako je unutar svake sobe haos;
 • Uz molbu ili dobar razlog većina pravila se može zaobići ili iskriviti;
 • Sprijatelji se sa minimum 2 vaspitača pored tvog, trebaće ti;

Koje su vaše priče iz doma?

Pročitajte još: Ovo nećete saznati o Studentskom domu Žarko Marinović iz promo videa

 

Ostavite komentar