Prljave ispovesti života u domu učenika

Drugačiji uzrast, način razmišljanja i razlika u ophođenju prema srednjoškolcima dovode do neverovatnih situacija – za koje ste mislili da postoje samo u filmovima. Ovde ćete se uveriti da je to realnost.

devojka u biblioteci

 

Verovatno znate nekog ko je živeo u studentskom domu, ili ste i sami živeli u nekom. Iako život u domu vezujemo za studente, zaboravljamo da postoji jedan potpuno drugačiji dom – Dom za učenike srednjih škola. Pročitajte ispovesti jednog stanara doma za učenike.

[button link=“https://beleske.com/kako-preziveti-studentski-dom/“ target=“new“]Kako preživeti studentski dom[/button]

Prvi utisak o učeničkom domu?

Bilo je okej, novo ali zabavno. Prvo što sam uradio je da sam zapljunuo krevet, stavio posteljinu na njega i ostalo. Dušeci su bili relativno korišćeni i flekavi, ali čisti.

Nove dušeke smo dobili u mojoj drugoj godini, i ja sam uspeo da uzmem prvi jer sam se javio da pomognem u prenošenju. Bili su kao oblaci. Sledeće godine sam našao u kojoj je sobi bio i ukrao ga nazad. Inače je sve izgledalo veoma zabavno i jedva sam čekao da se uselim.

Glavna pravila za boravak u domu za srednjoškolce

 

pravila natpis

Kada je buđenje studenata?

Učenici moraju da budu van kreveta između 8 i 9, kada je kontrola. U 15 do 8 i u pola 8 je buđenje. Neki vaspitači te drmaju, neki te izvlače, neki vrište, a neki te iskuliraju.

slika

Bilo je mnogo seksa u domu inače, i vaspitači su prilično nemoćni iako ima jako malo mrtvih uglova kamera u hodnicima…


Posle ocenjivanja možemo da se vratimo da spavamo. Međutim, ako je direktor u zgradi i ako on obilazi onda ne smemo ni to, da ne ispadne da smo nedisciplinovani (hahahahaa).

Šta je higijenska kontrola?

Kada ocenjuju sobe po higijeni, ocene se kreću od 1 (jedinice), a dobijaš +1 za praznu kantu; za čist pod +2, (jer je uključeno brisanje poda, a zatim čišćenje sredstvom za podove), zategnute krevete (svi kreveti).

[button link=“https://beleske.com/mali-kucni-trikovi-1-mrlje-i-fleke/“ target=“new“]Mali kućni trikovi – uklanjanje fleka[/button]

Za svaku ocenu od ovih postoji izuzetak. Npr. ako imamo problematičnog cimera, zanemariće njegov krevet ili dan kada on treba da čisti će naglasiti zašto je dobijena jedinica. Mada se delimo u većini slučajeva, jer smo različitih smena, tako da uvek neko očisti sobu.

slika

Jedan sportista je zlostavljao mog bivšeg cimera u njegovoj sobi, i tukao ga gumenim vijačama…

Do kada je dozvoljen povratak u dom i kada se zatvaraju vrata?

Kada sam bio u prvoj godini, pravilo je bilo da produžen izlazak možeš da uzmeš kad god, čak i pošto je već prošlo pola 10. Inače, do pola 10 moraš da budeš u domu ako se nisi najavio.

Zbog malverzacija u tom procesu, i izlaženja iz doma čak i posle pola 10, par njih je upalo u neke probleme nakon izlaska, pa su pravila pooštrena od sledeće godine. Izlaz si morao da uzmeš do najkasnije 20h uveče, ili da moliš za njega ako nisi.

U protivnom upisuju da si kasnio, mada neretko tolerišu akademskih 5-15, u zavisnosti od vaspitača. Takođe smo imali vaspitača koji je čekao ispred vrata da otkuca na njegovom satu 21:30 i zaključava vrata odmah.

Po pravilu koje je samo on poštovao, vrata su se otvarala na svakih pola sata, što je značilo da smo se zimi smrzavali. I takođe, ako kasniš čak i minut, bićeš upisan da si došao pola sata kasnije.

slika

Posle 10 svako mora da bude u svojoj sobi. Ako te nađu van bez razloga, tipa ako nisi prijavio da spavaš u drugoj sobi, upisuju te u knjigu evidencije, pa te posle pegla tvoj vaspitač. U drugim domovima u 10 uveče gase struju potpuno, a kod nas samo svetla.


Inače, nije dozvoljen pristup ženskim sobama u mešovitoj zgradi i ženskim zgradama uopšte. Muški sprat je prvi i pola drugog, a ženski je druga polovina, zabarakadirana vratima, tako da ima samo jedan način da dođeš do ženskog, direktno ispred vaspitača, i to na trećem spratu.

Neretko su obijali vrata na pomoćnom stepeništu, pa je jedna devojka čak zatrudnela, pa su opet izbacili neke klince. Zapamtite – bolje durex nego pampers (koga zezamo, neka bude i romed).

kondomi

Takođe, devojke ne smeju da ulaze u muške sobe, iako su to radile. Jbg. Bilo je mnogo seksa u domu inače, a vaspitači su prilično nemoćni. Iako ima jako malo mrtvih uglova kamera u hodnicima, ne mogu mnogo toga da urade kada se organizuje više domaca.

Šta učenici misle o tome i da li se nekako pravilo može zaobići?

Niko ne voli pravila, pa ni učenici. Neki od povlašćenih, poput sportista i matematičara koji su donosili nagrade domu u svojim kategorijama na domijadi (nadmetanje domova u sportu, kulturi i akademici) i sličnim takmičenjima, su imali pravo da rade šta žele.

slika

Sportisti su dolazili sa treninga oko ponoći, zbog čega smo ih i koristili da nam donose hranu posle 10. Obično srolamo par hiljada (ili koliko smo već novca bacali) u par čarapa i bacimo mu kroz prozor, on skokne po klopu i pokupi nam. I ovo je važilo za sve koji su imali izlaz.


Za sportiste i matematičare nije važila većina pravila (ko bi rekao), jer niko nije hteo da ih smara. Mogli su da ustaju kada žele, prave buku posle 10 kada žele i slično.

To je u jednom trenutku kulminiralo time što je jedan sportista zlostavljao mog bivšeg cimera u njegovoj sobi, i tukao ga gumenim vijačama. Za kaznu je izbačen 10 dana pred kraj školske godine, a dva meseca posle tog incidenta. Inače, bio je maturant, tako da, kao da ga nisu izbacili.

Da li postoji kupatilo u sobi ili samo wc ili nijedno ni drugo i kakvi su utisci u tome, nastaje li problem, gužve, i sl.?

U nekim domovima postoji celokupan wc u sobi, u nekim ne. Moj dom se sastoji iz tri zgrade, jedna polu ženska polu muška, i dve potpuno ženske. U jednoj od tih ženskih zgrada, svaka soba ima svoj wc, sa tušem i svim ostalim.

Imamo odvojene tuševe i lavaboe od samog toaelta, i to sa dobrim razlogom. Retko nastaju gužve, obično pred domske žurke, od kojih sam neke organizovao i ja.

slika

Tuševi su obično polomljeni, tako da se tuširamo ili crevom ili polomljenom glavom tuša.


Prvi dan u domu sam otišao da se istuširam i naišao na zapušene odvode u jednom wcu. Ima jedan lik, koji je imao jako neobičan ritual svakog prvog dana domske godine. Otišao bi i zapušio odvode (ne pitajte čime). Nikada nismo saznali ko je to bio.

Najčudnija pravila za boravak u domu?

Moraš da prijaviš sve ljude koji su ti došli u posetu, a nisu porodica. Niko ko nije iz doma ne sme da ostane posle pola 10.  Ali i to se zaobilazilo.

Moraš da se upišeš u knjigu odsustva ako ideš gajbi ili negde drugde za vikend. I to mora da potvrdi roditelj, sem ako ti vaspitač ne veruje na reč. Opet, dosta malverzacija ovde.

Kakav je odnos sa drugim učenicima?

Zavisi kako ko i kako sa kim. Ima dosta škola, dosta mentalnih sklopova i dosta čudnih ljudi. Bilo je nazovi krimosa, nazovi opasnih likova, budala, gotivaca, lopova. Svega i svačega.

Generalno su dobre bleje u domu po velikim sobama (6 i 4 – krevetne). Ili se ode do čitaonice da se bleji i do TV-sale (sala sa računarima i velikim TV-om.).

slika

TV sala je zatvorena, sem ako neko nije u njoj. Osoba koja je otvori mora da ostavi učeničku karticu kod vaspitača i da odgovara za svu opremu koja bude oštećena u procesu. Pakao.


Gotivni su ljudi, u istoj su poziciji kao i ti, pa se neretko pomažemo. Uvek neko ima klope, vc papira ili nešto drugo. Kao što su u zatvoru cigarete valuta, posle 10 sati wc-papir postaje najvrednija stvar u domu. Posebno dvoslojni, a da ne pričam o troslojnom.

toalet papir rolna

 

Svoj ormarić moraš da zaključavaš, jer kradu stvari, a on je na dohvat ruke. Ređe pare, češće dezodoranse, kupke, wc-papir, gaće, pa i čarape.

[button link=“https://beleske.com/lopovi-vs-studenti-kako-se-zastititi/“ target=“new“]Kako se zaštititi od džeparoša[/button]

Da bi bolje razumeo zašto je ovo sve ovako:

Neretko češ videti pored wc-šolje punu korpu stranica sveske. I ne, nije u pitanju kreativni zanos pa cepaš papire i bacaš ih u kantu. Kada pritera – nema tu mnogo vremena za razmišljanje. Cepaju se sveske, plakati, koriste se posteljine (ne svoje naravno), čarape (opet ne svoje) i slično.

slika

Toalet je obično najprljaviji deo. Strašno smrdi, a još je u hodniku na dve strateške lokacije, tako da nemaš puno privatnosti, niti šansu da zaobiđeš smrad ako si nevini posmatrač koji želi da stigne od tačke A do tačke B.

Da li je ishrana dostupna u samom domu ili se ide negde druge?

Koliko ja znam, većiina domova imaju svoju menzu, sa 3 obroka dnevno svaki dan, čak i vikendom. Dom u kom sam ja bio, navodno ima najbolju kuhinju, zbog nutricioniste koji je bio tu svakog dana.

[button link=“https://beleske.com/kako-se-hraniti-zdravo-kao-student-zdrava-ishrana-studenata/“ target=“new“]Kako se hraniti zdravo kad si student[/button]

Što se samih obroka tiče, ako želiš najbolje – dođeš među prvima. Red se formira čak i pola sata pre početka obroka. I obično bude OGROMAN. Kasnije popusti malo, kada nestane sva dobra hrana.

Nekad naletiš na ćevape i mars za dezert, sa dobrom supom, a nekad na stefani rolat (abominacija moderne kuhinje, stvar koja ne treba da postoji) i žele zeku.

Obroci u domu su

 • Doručak od 6:30 do 8:30, ako ostane hrane možeš i u 10 da dođeš
 • Ručak od 15:00 do 17:00, ako ostane možeš i u 7 da dođeš
 • Večera od 18:30 do 20:15, retko kada ostane, mada opet, do sreće je

Za vreme trajanje obroka uvek ima hrane, a neretko i posle toga. Nikada nije nestalo hrane u toku obroka (nestane dobre hrane, ali uvek ima neke hrane).

Zanimljivosti i saveti

Mnogo dobrih riba (i frajera – gej stop)

Mislim da je ovo potpuno samoobjašnjivo.

Imamo „freshman hazing“

Iliti vatreno krštenje, koji može biti nasilno ili manje nasilno, ovo su neki od tipičnih rituala „inicijacije”:

 • Nacrtaš krug na zidu i kažeš prvaku da prođe kroz njega. Ako ne uspe, pomogneš mu, ako ne pokuša – opet mu „pomogneš“;
 • Ćebanje;
  • Urolaš u ćebe nekoga dok spava i ostaviš ga da prenoći u hladnom hodniku, obično se ovo radi posle ponoći, kada i noćni vaspitači zaspe.
  • Malo nasilnija varijanta je da onda urolate novine i bijete ga;
 • Pena za brijanje i pero dok neko spava je klasik – namažete nekome ko spava što penastiju penu za brijanje na lice;
 • Pasta za zube u patikama ili čarapama;
 • Formula – vežu ti povez preko očiju, sedneš na stolicu i simuliraju formulu. Jedan lik ti govori kako da skrećeš, dok te dvojica u tu stranu naginju. U jednom trenutku ti kažu pazi bara i saspu lavor ili flašu ili šta god vode u lice.
 • Balans – vežu ti opet povez i staneš na stolicu, koju oni polako dižu, dok ti držiš ruku na nečijoj glavi, da bi znao koliko si visoko. U jednom trenutku osoba čučne i ti se istripuješ da si mnogo visoko, i onda nagnu stolicu nazad da padneš, ali te uvek ima lik iza koji te uhvati. Mene niko nije uhvatio… Bolelo je.
 • Novčić i levak u gaćama – Ulazite u sobu i zatečete scenu kao iz filmova o ilegalnim borbama. Gomila uzbuđenih ljudi koji se klade da li će lik uspeti da ubaci novčić koji mu stoji na čelu, u levak koji je postavljen u gaćama. Vi naivno prihvatate da budete taj lik (očekujući dobru zaradu). Stavljaju vam novčić i levak, a dok ste maksimalno koncentrisani, neko vam sipa punu flašu vode kroz levak. Onda skapirate da je to sve bila gluma i da morate da promenite pantalone.

Domski komunizam

Stvari po domu se pozajmljuju često, svi nose svačije, svi dele kupke, papir i slično. Milom ili silom.

Najbolji krevet je donji ležaj kreveta na sprat, koji je na drugoj polovini sobe, dalje od vrata;

 • Naćićeš grupu za bilo koju diskusiju, od bukakija, preko rasizma i srpskog ultra pokreta do programiranja i igrica. To je ujedno i najlepši deo doma;
 • Tuče u domu su veoma retke, a joše ređe vaspitači saznaju za njih;
 • Kolektivo gledanje pornića je neretko u muškim delovima doma;
 • Domijade su super mesta za upoznavanje ljudi, plus uvek se nešto zabavno događa. Kulturne više nego sportske;

Obavezno radi na ljudskim odnosima

 • Naručivanje hrane u domu tehnički nije dozvoljeno posle 10, ali lepa reč i gvozdena vrata otvara (Lepa reč i milka od 300g jednom mesečno);
 • Cimeri se kroz sranja sa drugim sobama obično drže zajedno, iako je unutar svake sobe haos;
 • Uz molbu ili dobar razlog većina pravila se može zaobići ili iskriviti;
 • Sprijatelji se sa minimum 2 vaspitača pored tvog, trebaće ti;

Koje su vaše priče iz doma?

Pročitajte još: Ovo nećete saznati o Studentskom domu Žarko Marinović iz promo videa

 

Podeli