10 proverenih vikend rituala za vanserijsku radnu nedelju

Napokon je došao vikend i konačno je vreme za odmor. Ipak, kako se nedelja približava kraju, vama se javlja ono depresivno raspoloženje jer je sutra ponedeljak? Zamislite scenario u kom se zapravo radujete novoj nedelji. Deluje nemoguće, zar ne? Mi vam predstavljamo 10 stvari koje treba da uradite preko vikenda, kako bi vam radna nedelja počela bolje nego ikad.

Lista obaveza

#1 Idite u šoping za celu nedelju

Kupovina namirnica za vikend i planiranje vaših obroka za narednu nedelju, ne samo da će vam pomoći da se hranite zdravije, već će vas, takođe osloboditi obaveze da svakog dana idete u prodavnicu.

Ako vikendom obavite šoping, to možete uraditi bez pritiska i žurbe, što takođe znači da ćete pametnije kupovati i manje potrošiti. Još jedna dobra strana ove ideje jeste da možete kupiti onu dugo željenu krofnu, koju inače ne biste priuštili sebi tokom radne nedelje. Tako ćete dodatno popraviti svoje raspoloženje.

Ovo je posebno pogodan trik za studente, jer oni tokom radne nedelje najviše vremena provode učeći ili slušajući predavanja, što praktično znači da svoje obroke ne planiraju. Ako promenite tu naviku, promeniće vam se i kvalitet života.

#2 Očistite svoje elektronsko sanduče i poruke na telefonu

 

telefon na cijem ekranu su aplikacije za drustvene mreze

Ako ste zaposleni na klasičnom poslu od 9 do 17h ili ako ste student, onda znate da je većina elektronskih poruka koje dobijate za vikend uglavnom neželjena pošta i reklamni materijal.

Zato, očistite svoje elektronsko sanduče i tako napravite bolju organizaciju, koja će vam svakako pomoći da se lakše snađete u novoj radnoj nedelji.

Još jedan dobar savet je da očistite svoj telefon od svih pročitanih poruka, kao i od poruka na svim aplikacijama. To će vam doneti slobodnu memoriju i psihičko rasterećenje. Činjenica je da je pametan telefon postao obavezan deo svakog našeg dana, zato čistite telefon kao što biste čistili kancelariju.

#3 Napišite listu obaveza za narednu nedelju

Koristite planer kako biste se bolje organizovali i kako biste imali isplanirane obaveze koje vas očekuju. Ako želite produktivnu nedelju, ovo je najefikasniji način za to.

Ako imate pregled svih obaveza pre početka sedmice, imaćete manji pritisak kada nedelja počne. Osim toga, planer je idealan način da organizujete vreme za druženje sa prijateljima.

Ako ste student, neophodno je da naučite da se organizujete pravilno i da rasporedite obaveze. Neorganizovani studenti trpe mnogo više stresa i imaju lošije ocene od onih koji kvalitetno koriste svoje vreme.

#4 Očistite radnu površinu

Radna površina

Ako radite od kuće ili ste student, znate da je radna površina mesto na kom provodite najviše vremana u toku radne nedelje. Zato je vrlo važno da vikendom sredite prostor u kom radite ili učite, kako bi vas to motivisalo da ponedeljak počnete u boljem raspoloženju.

Kreativan haos funkcioniše samo ako u njemu ne provodite puno vremena, u suprotnom stvara nervozu i konfuziju. Sredite stvari po prioritetnosti i obrišite prašinu sa radne površine. Videćete da će vam ovo izuzetno značiti kada u ponedeljak sednete da radite.

Ako niste jedna od onih osoba koja radi od kuće, očistite radno mesto u petak pre nego što krenete kući. Ako ste student koji uči van kuće, imajte kod sebe vlažne maramice kojima biste mogli da obrišete radni prostor pre nego što počnete.

#5 Isplanirajte i druženje i zabavu za sledeću nedelju

Planiranje društvenih događaja ili jednostavne kafe sa prijateljima, motivisaće vas da početak radne nedelje doživite manje stresno i da budete bolje raspoloženi, jer znate da vas očekuje i opuštanje.

Ako ste student, onda je društveni život izuzetno važan za vaše mentalno zdravlje i smanjenje stresa. Organizujte makar jedan događaj sa prijateljima kom ćete moći da se radujete na početku radne nedelje.

#6 Odvojite vreme za sebe

Devojka koja meditira u prirodi

Vikend je obično jedino vreme koje zaista posvećujemo sebi i svom zadovoljstvu. Radna nedelja neretko prođe skoro neopaženo, a jedino što stvarno radimo bude posao i obaveze koje su neminovne.

Zato odvojite neko vreme samo za sebe i svoje misli tokom vikenda. Pustite film koji volite, napravite kokice ili se opustite meditirajući u toploj kupki. Nije važno šta ćete da radite, bitno je da “napunite baterije” za period posle vikenda.

Ako ste student, znamo da nemate puno vremena koje biste proveli posvećeni sebi, ali uvek možete organizovati neku jutarnju ili večernju rutinu koja neće trajati više od sat vremena, ali će vam značiti za opuštanje.

#7 Izađite napolje preko vikenda

Sve savete koje smo do sada pomenuli, uglavnom ćete morati da obavite kod kuće. Zato, pokušajte da izađete i napolje za vikend.

Ako je lepo vreme, odlazak u prirodu biće idealan način da zaboravite na gradsku gužvu i stres koji se dešava u kancelariji ili na fakultetu. Naučno je dokazano da boravak na svežem vazduhu i u prirodi podstiče ljudski mozak da bolje i brže funkcioniše. Zato, iskoristite tu urođenu prednost, i onako ćete ostatak nedelje uglavnom biti u zatvorenom prostoru.

#8 Sredite kuću ili svoju sobu u studentskom domu

Kako bi vam radna nedelja počela sa dobrom energijom, neophodno je da sredite svoj dom ili svoju sobu u studentskom domu. Ovaj trik će vam pomoći da se bolje osećate i kada odlazite iz kuće i kada se u nju vraćate.

Osim toga, sređivanje kuće ili sobe, omogući će vam da se bolje snađete i da uvek znate gde su vam stvari. Ne polazite za izgovorom da vam kreativni haos prija, jer svi znamo da to nije istina.

Obrišite prašinu, promenite posteljinu, usisajte pod i uživajte u svom kutku, koji će odmah odisati svežinom i pozitivnom energijom.

#9 Očistite svoju torbu ili ranac

student sa rancem na ramenu

Ako ste ženskog pola, ovo je klučan trenutak vašeg vikenda. Svi znamo da žene nose gomilu nepotrebnih stvari u svojim torbama. Zato, iskoristite vikend da se rešite svih računa koje ste ubacili u torbu u žurbi, očistite sve što je umrljano šminkom i organizujte svoju trobu tako da zaista možete da se snađete u njoj.

Ako ste muškarac, čestitamo, vi ovaj korak preskačete u velikom stilu.

Ipak, ako ste student koji ima ranac, onda ćete i vi morati da se posvetite sređivanju svoje torbe. Izvacite nepotrebne papire i operite odeću za trening.

#10 Mislite pozitivno i preko vikenda

Iako će vam ovaj savet možda delovati kao kliše, vrlo je važno da preko vikenda podesite svoj um da se fokusira na pozitivne aspekte naredne nedelje.

Osim što ste već sve pripremili kako bi vam nedelja počela dobro, sada je vreme da i razmišljate tako. Posvetite vreme razmišljanu o pozitivnvim trenucima koji vas očekuju i zamislite pozitivan ishod svih izazova koji vas trenutno muče.

Na ovaj način, vaš um će biti spreman da hrabro započne novu radnu nedelju, sa dobrim raspoloženjem i sa idejom da je ovo možda jedna od najboljih nedelja u vašem životu.

Najbolji način da volite ponedeljak jeste da volite ono što radite ili studirate. Ipak, čak i ako to nije slučaj, ako ste se vodili svim našim savetima, očekujte sjajnu nedelju pred sobom. Temelje uspešne sedmice ste postavili, s toga nema razloga da ponedeljak dočekate mrzovoljni kao do sada. Priuštite sebi veliku šolju omiljene kafe u ponedeljak ujutru i posmatrajte kako se čitava nedelja odvija u vašu korist. Zatim čitav ovaj proces primenite i sledećeg vikenda.

 

Podeli