Serija Nemanjići – prvi trejler i zanimljivosti o seriji

Sinoć je zvanično predstavljen prvi trejler za seriju Nemanjići, kako kažu, najvećeg serijskog projekta u Srbiji. „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva Nemanjićka kraljevina“ je serija kreirana prema tekstu Gordana Mihića. Zaboravićemo na Sulejmana – RTS nas vraća vladarima Raške.

Kako se navodi, u najozbiljnijoj produkciji  do sada, Radio Televizija Srbije (RTS) nas po prvi put vraća u srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka. Serija Nemanjići je počela sa snimanjem krajem marta i ono će trajati još nekoliko narednih meseci.

slika

Imaćemo priliku da gledamo prvu srednjovekovnu seriju čije će scene biti snimane na 240 lokacija širom Srbije, od kojih je prva scena snimljena u okolini manastira Studenica.


Neke scene će se odigrati na Smederevskoj tvrđavi, poznatoj kao Despotov grad, a neke kod Crkve svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru.

Scenario za seriju Nemanjići napisan je na 500 stran

ica i ceolokupan proces snimanja i organizacije opreme iz tako dalekog perioda uopšte neće biti lako realizovati, ali to će olakšati velika i iskusna glumačka imena koja je angažovana na ovom serijalu.

Iskusna glumačka postava i veliki broj statista

Mladenu Neleviću pripala je ta čast da tumači ulogu rodonačelnika vladarske dinastije Nemanjića Stefana Nemanju, dok će njegova tri sina u seriji tumačiti:

  • Nebojša Glogovac (Vukan Nemanjić),
  • Vojin Ćetković (Stefan Prvovenčani), i  
  • najmlađi sin Dragan Mićanović (Rastko Nemanjić – Sveti Sava).

 

Pored njih, u snimanju serije učestvuju i: Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Nada Šargin, Ivana Mihić, Jelena Gavrilović, kao i Sloboda Mićalović koja je dobila ulogu supruge Stefana Prvovenčanog.

slika

O ozbiljnosti i veličini ovog projekta govori i podatak o broju glumaca i statista koji su angažovani. Naime, ukupno je 218 glumaca kojima su dodeljene uloge i oko 2700 statista koji učestvuju u procesu snimanja.


Naredna 4 meseca, koliko je predviđeno da traje snimanje serijala „Nemanjići – rađanje kraljevine“, glumačka ekipa uz pomoć reditelja Marka Marinkovića vredno će raditi na tome ne bi li nam dočarali 200 godina vladavine dinastije Nemanjića. To je ozbiljan vremenski period koji datira od rođenja velikog župana i završava se smrću Uroša Nejakog.  
slika

„Gordan Mihić je uradio jednu veliku stvar što se samog jezika tiče – postoje arhaične reči ali postoji i taj savremeni ritam u rečenici tako da će biti vrlo pristupačno za gledanje“, izjavio je Vojin Ćetković za Tanjug, i dodao: „Igramo prosto problem neki – to je nastajanje srpske države, to su problemi sa susedima i to su viševekovni problemi koji nam se vuku i danas“.

Kada počinje emitovanje serije i koliko će epizoda biti?

Najavljeno je ukupno 12 epizoda koje će početi s prikazivanjem krajem ove godine.

gledanje televizije

Inače, Raška je 1217. godine postala kraljevina pa se ove godine obeležava veliki jubilej i to tačno 800 godina od krunisanja Stefana Nemanjića, od tada poznatog kao Stefan Prvovenčani.

Šta vi mislite o glumačkoj postavi i ovom poduhvatu, da li će uspeti da nam dočaraju barem delić naše bogate srednjovekovne istorije?

Podeli