Zanimljivosti o seriji Prijatelji koje sigurno niste znali

Jedna od najpopularnijih humorističkih serija koja je obeležila 90-te godine prošlog veka i čije se replike i scene i dan-danas prepričavaju je američka serija Prijatelji (Friends). Ova kultna serija se emitovala od 22. septembra 1994. godine pa sve do 22. maja 2004. godine kada je prikazana poslednja epizoda 10. sezone. 

Radnja serije “Prijatelji” je smeštena na Menhetnu, u Njujorku, i prikazuje život šest prijatelja, između 20. i 30. godina starosne dobi koji žive u dva stana na istom spratu zgrade.    

Fenomen koji je serija Prijatelji izazvala kod mnogih ljudi širom sveta je teško objasniti u nekoliko rečenica. Glumačka postava koju su činili vrhunski glumci: Dženifer Aniston, Kortni Koks, Lisa Kudrou, Dejvid Švimer Met Leblank i Metju Peri, postala je planetarno poznata i omiljena u svim zemljama sveta.

Kada je u pitanju serija Prijatelji zanimljivosti vezano za likove i same događaje tokom snimanja, ne prestaju da iznenađuju i oduševljavaju njihove verne fanove. Zato smo vam u daljem tekstu, pripremili nekoliko zanimljivosti o seriji Prijatelji koje sigurno niste znali do sada.

#1 Uloga Rejčel je prvo ponuđena Kortni Koks – Moniki

Pre nego što je serija Prijatelji počela da se snima, glumica Kortni Koks nije bila potpuno anonimna. Ona se, pre serije, pojavljivala u raznim TV programima i filmovima, kao i u spotu Brusa Springstina za pesmu “Dancing in the Dark”.

Producenti serije su, prvobitno, želeli nju za ulogu Rejčel, međutim Kortni nije bila oduševljena njenim likom. Umesto toga, ona je producentima izrazila veliko interesovanje za ulogu Monike, koja joj se učinila interesantnijom i prijemčivijom zbog njenog čvrstog karaktera.

Na kraju, producenti su se složili i kultna uloga Monike je pripala ovoj hrabroj glumici bez koje Prijatelji serija kakvu danas poznajemo, ne bi bila ista, a Rejčel je pripala njenoj koleginici Dženifer Aniston (Jennifer Aniston).

#2 Originalni naziv serije je bio potpuno drugačiji 

Prijatelji serija je pre početka snimanja imala potpuno drugačiji naziv. Tokom ranih 90-tih godina 20. veka, kreatori serije Dejvid Krejn i Marta Kaufman su napisali 7 stranica za njihovu novu seriju “Insomia Cafe”. U prvobitnoj verziji ove serije, umesto romanse Rejčela i Rosa, glavni ljubavni par je trebalo da budu Džoi i Monika.

Kada je “NBC” otkupio pilot, naslov “Insomnia Cafe” je postao “Friends Like Us”. Predsednik “NBC-a” je smislio da bi “Across the Hall” bilo idealno rešenje, da bi nakon još jednog nesuđenog naziva “Six of One” serija konačno dobila naziv “Friends”, odnosno “Prijatelji”. 

Zgrada u čijem se prizemlju nalazi kafić  gde se snimala serija prijatelji

#3 Dzenifer Aniston nije bila prvi izbor za ulogu Rejčel

Dženifer Aniston je zahvaljujući “Prijateljima” stekla ogromnu popularnost  i epitet “seks simbola” devedesetih godina, zbog čega je bila svrstana u najpoznatije i najlepše glumice Holivuda.

Međutim, Dženifer Aniston (Jennifer Aniston) uopšte nije bila u planu za ulogu Rejčel u seriji. Prvi izbor producenata je bila glumica Tea Leoni. Međutim, ona je ulogu odbila zbog serije “The Naked Truth” koja je trajala samo tri sezone. 

#4 Fibina trudnoća u seriji je bila stvarna 

Kada je glumica Lisa Kudrou, koja je igrala Fibi u seriji, 1997. godine zatrudnela u privatnom životu, Prijatelji serija je dobila potpuno neplanirani obrt. Scenaristi su morali da se prilagode njenoj situaciji i osmisle na koji način će to da bude prikazano u seriji. 

Kako je njena uloga u seriji oduvek bila neposredna i luckasta, smišljena je odlična ideja, a to je da je Fibi u seriji prihvatila ulogu surogat majke umesto žene njenog brata. Tako je prava trudnoća Lise bila pokrivena.

#5 Svi glumci su uvek pregovarali zajedno 

Iako to ranije nije bio slučaj na televiziji, svih šestoro glumaca u seriji su uvek sa producentima pregovarali zajedno u grupi. U prvoj sezoni, svaki član glumačke postave je zarađivao oko 22.000 dolara.

Kako bi se serija Prijatelji nastavila sa snimanjem, godine 1997. je svako od njih zahtevao 100.000 dolara po epizodi. Ovo pregovaranje je prošlo uspešno, a serija je bila toliko popularna da su u poslednjoj sezoni svi zarađivali, ni manje ni više, nego milion dolara po epizodi, što je u to vreme bio apsolutni rekord

#6 Brus Vilis se pojavio u seriji zbog izgubljene opklade 

Kada su glumci Metju Peri, koji igra Čendlera i Brus Vilis zajedno snimali film “The Whole Nine Yards”, Metju se kladio sa Brusom da će njihov film biti na prvom mestu na bioskopskim blagajnama već prvog vikenda, što je Brus Vilis osporio.

Kako je ovaj film zaista ispunio očekivanja Metjua,  u februaru 2000. godine, zbog izgubljene opklade, Brus Vilis se pojavio u seriji “Prijatelji” u ulozi oca jedne od Rosovih devojaka u seriji. Kao krajnji cilj opklade, Brus je morao da donira svoju zaradu od te uloge u dobrotvorne svrhe.  

#7 Uloga Rosa je bila pisana za Dejvida Švimera 

Iako je većina uloga u Prijateljima bila namenjena drugim glumcima, čini se da je uloga Rosa jednostavno bila suđena glumcu Dejvid Švimeru. On je jedini prvi izbor producenata koji je zaista igrao ulogu koja mu je namenjena.

Scenaristi su specijalno kreirali Rosa zamišljajući Dejvida kako izgovara njegove replike. Osim toga što je ova uloga bila specijalno pisana za njega, on je bio i prvi izabrani glumac od svih ostalih iz ekipe.

Daljinski za televizor u rukama muškaraca koji sedi na krevetu pored devojke

#8 U jednoj špici svi glumci su imali isto prezime

U epizodi “The One After Vegas” koja se prikazala u okviru šeste sezone 1999. godine, fanovi serije su primetili da se u toj špici svi glumci prezivaju isto – “Arket”

Razlog tome je ubrzo otkriven. U pitanju je interna šala, koja je na ovaj način dospela u javnost, a pravi razlog jeste taj što se glumica Kortni Koks koja igra Moniku u seriji, pre snimanja 6. sezone udala za svog kolegu, glumca Dejvida Arketa. 

#9 Za razliku od Džoija, Mat Leblank tečno priča francuski

U jednoj epizodi, Džoi Tribijani, koga igra Met Leblank,  je prikazan kako bezuspešno pokušava da pročita nekoliko rečenica na francuskom jeziku, a cela scena dobija još smešniju dimenziju zahvaljujući luckastoj Fibi koja mu bezuspešno pomaže u tome.

Iako je Džoi bio izuzetno nespretan sa izgovaranjem reči na francuskom, u privatnom životu Met Leblank zapravo tečno govori francuski jezik zahvaljujući njegovom ocu Kanađaninu kome je to maternji jezik.

#10 Svi oskarovci koji su se pojavili u seriji

U seriji “Prijatelji” tokom snimanja 10 sezona pojavilo se najmanje osmoro glumaca nagrađenih Oskarom, a to su: Šon Pen, Robin Vilijams, Džordž Kluni, Suzan Sarandon, Džulija Roberts, Čarlton Heston, Helen Hant i Ris Viderspun.

Pored ovih čuvenih oskarovca, Friends serija je dobila potpuno drugačiju dimenziju zahvaljujući epizodnim ulogama i drugih glumaca kao što su: Bred Pit, Alek Boldvin, Brus Vilis, Vinona Rajder, Izabela Roselini, Gari Oldman, itd. 

Serija prijatelji online – avanture urnebesne ekipe nikada ne dosade

Zanimljivosti o seriji prijatelji nikada ne mogu da dosade. Zahvaljujući velikom uspehu, i dan-danas se serija Prijatelji online masovno gleda.  Prijatelji online sa prevodom su jedna od najpopularnijih pretraga na guglu na našim prostorima. 

Koliko je serija Prijatelji popularna, govori o tome činjenica da je za seriju 2019. godine Netfliks platio neverovatnih 100 miliona dolara “Varner Mediji” kako bi kupio licencu za njeno emitovanje na svojoj platformi.

Serija Prijatelji je svetski televizijski klasik kome se mnogi fanovi rado vraćaju kako bi ponovo uživali u svojim omiljenim scenama. Osim toga, Friends TV show svakoga dana osvaja simpatije kod sve mlađe publike i spada u najuspešnije televizijske projekte svih vremena.

Podeli