10 najboljih univerziteta u 2015. godini

Šangajska lista počela je da se objavljuje 2003. godine i zasniva se na šest kriterijuma u rangiranju 17.000 univerziteta u svetu. Kriterijumi uključuju broj publikacija u specijalizovanim časopisima (Science i Nature), broj istraživača najviše citiranih u svojoj disciplini i broj nobelovaca među bivšim studentima. Kriterijumi su okrenuti istraživanju i nauci, a isključuju  između ostalog društvene nauke, kvalitet nastave i profesionalnu uključenost studenata. U nastavku ćemo vam predstaviti prvih 10 univerziteta na Šangajskoj listi 2015. godine.

diplomiranje proslava

1. Harvard University

Datum osnivanja:  1638. godine
Sedište:  Cambridge, Massachusetts, USA
Broj studenata:  21.000
Nastavno osoblje:  4.671

Harvard je najstariji univerzitet u Sjedinjenim Državama i jedan od najprestižnijih američkih univerziteta. Član je tkz. Lige bršljana  (Ivy League). Harvard je ime dobio po mladom svešteniku Džonu Harvardu, koji je oko četiri stotine knjiga iz svoje zbirke svojevoljno ostavio kao osnovu za biblioteku budućeg koledža, zajedno sa polovinom svog bogatstva koje je iznosilo nekoliko stotina funti. Zbirka knjiga u Harvardskoj biblioteci danas sadrži više od 15 miliona primeraka, što je čini četvrtom od pet “mega – biblioteka“ na svetu.

2. Stanford University

Datum osnivanja:  1891. godine
Sedište:  Stanford, USA
Broj studenata:  15.877
Nastavno osoblje:  2.043

Univerzitet Liland Stanford Džunior poznatiji kao Univerzitet Stanford, osnovali su bivši guverner Kalifornije Liland Stanford i njegova supruga Džejn L. Stanford, kao uspomenu na njihovog sina Lilanda Stanforda mlađeg koji je umro of tifusa u Evropi nekoliko nedelja pre šesnaestog rođendana. Na Stanford se svake godine upiše oko 6.800 studenata osnovnih studija i oko 8.000 studenata postdiplomskih studija iz Sjedinjenih Država i celog sveta.

3. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Datum osnivanja:  1861. godine
Sedište:  Cambridge, Massachusetts, USA
Broj studenata:  11.301
Nastavno osoblje:  1.030

William Barton Rogers je 1861. osnovao univerzitet kao odgovor na povećanu industrijalizaciju. Univerzitet je od samog početka prihvatio evropski model i naglašeno laboratorijsko učenje. MIT ima pet fakulteta i jedan koledž, sadrži ukupno 32 akademska odeljka, sa strogim naglaskom na naučna i tehnološka istraživanja. Istraživači sa MIT-a su učestvovali u razvoju računara, radara i pasivnog vođenja u vezi sa odbrambenim istraživanjima tokom Drugog svetskog rata.

4. University of California, Berkeley

Datum osnivanja:  1868. godine
Sedište:  Berkeley, USA
Broj studenata:  37.581
Nastavno osoblje:  7.989

Univerzitet je osnovan 1868. godine, kada su se privatni i javni poljoprivredni, rudarski i mašinski koledži ujedinili. Berkli je jedan od osnivača Asocijacije američkih univerziteta. Univerzitet je do danas dao 61 dobitnika Nobelove nagrade. Fizičari sa Berklija su radili na Projektu Menhetn tokom Drugog svetskog rata i univerzitet sada upravlja sa dve državne laboratorije za nuklearno oružje:  Nacionalna laboratorija Lorens Berkli i Nacionalna laboratorija Los Alamos.

5. University of Cambridge

Datum osnivanja:  1209. godine
Sedište:  Cambridge, United Kingdom
Broj studenata:  19.938
Nastavno osoblje:  8.614

Univerzitet je osnovala grupa učenih ljudi koji su 1209. godine otišli iz Oksforda posle sukoba sa tamošnjim žiteljima. Univerziteti u Oksfordu i Kembridžu su vremenom postali značajan deo britanske kulture i istorije. Vekovima se među njima razvijao rivalitet. Kembridž se u različitim analizama kontinuirano svrstava među pet najboljih univerziteta na svetu i ocenjuje se kao najbolji evropski univerzitet. Univerzitet u Kembridžu je dao 81 dobitnika Nobelove nagrade.

6. Princeton University

Datum osnivanja:  1746. godine
Sedište:  Princeton, New Jersey, USA
Broj studenata:  8.125
Nastavno osoblje:  1.103

Osnovan je 1746. u Elizabethu kao College of New Jersey, da bi 1756. godine bio premešten u Princeton gde mu je sedište i danas. Član je Lige bršljana i jedan je od najprestižnijih univerziteta. Imovina univerziteta je procenjena na vrednost od 16.954 milijardi dolara i računajući po svakom studentu prvi je u svetu po tom kriterijumu. Univerzitet trenutno nudi dodiplomske i postdiplomske studijske programe u okviru humanističkih, društvenih i prirodnih nauka. Princeton je do danas dao 35 dobitnika Nobelove nagrade.

7. California Institute of Technology (Caltech)

Datum osnivanja:   1891. godine
Sedište:   Pasadena, California, USA
Broj studenata:  2.209
Nastavno osoblje:  294

Kalifornijski tehnološki institut osnovan je kao pripremna i stručna škola od strane Trupa 1891. godine. Danas Kalteh ima šest akademskih jedinica koje se prvenstveno bave naukom i inženjerstvom. Njegov glavni kampus površine 50 ha se nalazi oko 18 km severoistočno od centra Los Anđelesa. Do sada je na Kaltehu radio 31 Nobelovac.

8. Columbia University

Datum osnivanja:  1754. godine
Sedište:  New York, USA
Broj studenata:  29.870
Nastavno osoblje:  7.168

Columbia University je američki privatni istraživački univerzitet, član Lige bršljana, lociran na Gornjem Menhetnu u Njujorku. To je najstarija ustanova višeg obrazovanja u državi Njujork i peta nastarija u SAD-u. Univezitet je osnovan kao Kraljevski koledž poveljom kralja Džordža II. Nakon Američkog rata za nezavisnost, Kraljevski koledž je nakratko postao državna ustanova, a ime mu je promenjeno u Columbia University 1784. godine. Kolumbija upravlja dodeljivanjem Pulicerove nagrade. Univerzitet ima 101 dobitnika Nobelove nagrade među alumnijima, bivšim studentima i saradnicima.

9. University of Chicago

Datum osnivanja:  1890. godine
Sedište:  Chicago, USA
Broj studenata:  14.954
Nastavno osoblje:  2.168             

Univerzitet u Čikagu osnovao je 1890. godine naftni tajkun John D. Rockefeller, ali kao dan svog osnivanja Univerzitet slavi 1. jul 1891. godine, kada je William Rainey Harper postao njegov prvi predsednik i član njegovog osoblja. Prva predavanja na ovom Univerzitetu su održana 1. oktobra 1892. godine. Nobelovom nagradom su nagrađena 82 profesora, studenta i istraživača.

10. University of Oxford

Datum osnivanja:  nepoznat
Sedište:  Oxford, United Kingdom
Broj studenata:  25.905
Nastavno osoblje:  7.101

Datum osnivanja univerziteta nije lako utvrditi, ali postoje svedočanstva da se nastava odvijala još u 11. veku. Univerzitet se naglo razvio počev od 1167. godine, kada je engleskim studentima zabranjeno pohađanje nastave na Univerzitetu u Parizu. Moto univerziteta je Dominus Illuminatio Mea što na latinskom znači Gospod je moje svetlo.

Podeli