15 istinskih tipova studenata na svakom faksu

Kada uđete u jedan amfiteatar i pogledate oko sebe, otkrićete da zaista postoji nekoliko stereotipnih tipova studenata i da svaki student može biti  okarakterisan kao pripadnik jedne od ovih kategorija. Predstavljamo vam 15 tipova studenata.

Različiti tipovi studenata

#1 Štreber

Ovaj tip studenta obično sedi u prvim redovima i pokušava da apsorbuje sve što profesor kaže. Marljivo piše beleške i zaštitnički ih čuva. Ponekad je čak skoncentrisan na predavanje više nego sam profesor. Kada čuje buku u gornjim redovima amfiteatra, štreber se okreće i upućuje nekoliko ubitačnih pogleda. Ako se upustite u konverzaciju sa ovom osobom, ubrzo ćete shvatiti da je njoj zaista najvažnije znanje koje stekne na fakultetu, zato poštujte tu ogromnu ambiciju i želju za učenjem. Nekad je dobro biti štreber

#2 Opušteni student

Ovo je onaj tip koji je previše kul da bi se oko bilo čega stresirao. On dolazi na fakultet, jer nema pametnijeg posla kod kuće. Neretko i ne zna koje predavanje je u pitanju, ko je profesor ili kada je ispit, ali uredno će sedeti na predavanju, dok je mislima negde u svom svetu. Čak i ako se dogodi da bude izbačen sa predavanja, to neće poremetiti njegovu flegmatičnost. Opuštenog studenta nije moguće iznervirati.

#3 Zabavljač

Evo jednog tipa studenta kog ćete uočiti već na hodnicima. On je glasan, okružen ljudima, uživa u pažnji, konstantno se šali i širi pozitivnu energiju. Obožavaju ga koleginice, kolege, ali i profesori. Na predavanjima neretko uputi neki originalni i šaljivi komentar, svi se nasmejete, a onda nastavlja da zabavlja ekipu koja sedi blizu njega. Iako je on jedan od miljenika profesora, često se desi da previše koristi svoj šarm, pa tako bude izbačen sa predavanja.

#4 Stidljivi student

Ovaj tip studenta možda nećete ni uočiti sve dok prvo ne primetite sve ostale. On je tih i stidljiv, sedi i prati predavanje, ne ometa nikoga i ne žali se ako ometaju njega. U slučaju da mu se profesor obrati, stidljivi student pretrne od treme jer je u centru pažnje. Uglavnom je upućen u predavanje isto koliko i štreber, ali to ne pokazuje, jer je previše introvertan. Možda je dobra ideja da naučite kako da komunicirate sa stidljivim kolegama, oni su obično zaista zabavni kada ih bolje upoznate. 

#5 Student koji stalno kasni

Ova kategorija je možda najmanje omiljena profesorima. To su studenti koji kasne. Osim što ovim pokazuju nepoštovanje prema profesoru i kolegama, oni ulaskom u amfiteatar prave pometnju među kolegama koje su stigle na vreme. Obavezno prave buku, ispadaju im stvari, izvinjavaju se i tako prođe makar pet minuta dok se smeste i dozvole ostatku studenata da ponovo prate predavanje. Međutim, taman kad se situacija stiša, ovaj student izaziva gnev profesora, pa tako narednih pola sata svi slušaju pravilnik o kašnjenju i poštovanju vremena, uz ono obavezno: „Od danas ko kasni, bolje i da ne ulazi na predavanje“.

#6 Nervozni student

Ovo je onaj kolega za kog imate utisak da bi bio radije bilo gde, nego baš tu na predavanju. On se vrti na stolici, menja položaj na svakih nekoliko minuta, gricka hemijsku ili nokte, gladan je i žedan i jedva čeka da se predavanje završi. U ovaj tip obično spadaju pušači, koji su toliko ubeđeni da im je cigareta stalno potrebna, da ne znaju šta će sa svojim telom ako nisu u mogućnosti da zapale cigaretu. Prepoznaćete ih po tome što prvi istrčavaju na pauzu i poslednji se vraćaju na predavanje.

#7 Zavisnik od društvenih mreža

Ovog studenta najlakše ćete uočiti jer obavezno drži svoj pametni telefon u ruci. Možda čak i ima laptop ili tablet kod sebe, pod izgovorom da mu je neophodan za predavanje. On snima predavanje, slika, pravi Bumerange, a onda sve to kači na društvene mreže i zatrpava pratioce sadržajem koji ih se ne tiče. On ima više fotografija sa predavanja, nego sa svih odmora i letovanja zajedno. Nekad čak i nećete morati da prepoznajete ovaj tip studenta, on će vas sam dodati na društvenim mrežama. Ovom kolegi je zaista vreme da se odvikne od duštvenih mreža.

#8 Spavalica

Ovo je najmanje uočljivi tip, jer je ili pospan ili zaista spava na predavanju. Ne ometa nikoga, ali ne prolazi dobro ako ga profesor primeti, a verujte da hoće. Ako ne spava, ovaj tip priča o spavanju i vapi za kafom ili nekim energetskim pićem. Uvek je umoran i neispavan i retko ćete ga videti da pokazuje bilo kakve znake energičnosti. Glavni izgovori su mu nizak pritisak, pun mesec i promena vremena i nikako ga nećete ubediti da je pospan samo zato što ne zaspi pre zore i nema dobar san, a ipak dođe na predavanje rano ujutru.

#9 Zaposleni student

Ovo je tip studenta koji ćete najmanje viđati na predavanjima. S obzirom na to da ima posao, ako fakultet to dozvoljava, on neće staviti predavanja u prvi plan. Prepoznaćete ga tako što nikad nije upućen u gradivo, ne zna termine kolokvijuma ili ispita, postavlja pregršt pitanja profesoru i stalno izgleda kao da žuri, a neretko dolazi u odelu i kravati. S obzirom na to da ima obaveze na poslu i na fakultetu, ovo je možda najambiciozniji tip studenta koji smo do sada pominjali.  

#10 Kraljica drame

Ne kažemo da ovaj tip isključivo mora da bude ženskog pola, ali svakako ćete se složiti da uglavnom jeste. Ona je uvek sređena, uvek prisutna, prati predavanje i diže paniku kad god je to moguće. Nije važno da li joj je pukao nokat, ili joj je otpala ekstenzija sa kose ili prosto kasni na ispit, ona drami jednako ozbiljno kao da je smak sveta. I samo predavanje za nju predstavlja potencijalni stres, a zamislite tek usmeno ispitivanje.

#11 Kul koleginica

Ovaj tip je možda najomiljeniji u društvu. Ona je prirodna, zabavna, prati predavanja, ali ne preteruje u tome. Ume da se našali, ali i da bude odgovorna i ozbiljna. Najčešće ćete je prepoznati tako što je okružena i kolegama i kolegijicama, uvek je pristupačna za svaki razgovor i rado će sa vama podeliti beleške. O njoj svako ima da kaže nešto pohvalno. Veoma je prijatno sa njom razgovarati i potpuno razumete zašto je toliko omiljena.

# 12 Kul kolega

On je atraktivan, pozitivan i privlači pažnju koleginica. Uglavnom je sportski tip, vodi računa o sebi i o drugima. On prati predavanja, ali nije opsednut time. Uglavnom je veoma inteligentan, zabavan i nenametljiv, pa je razgovor sa njim zaista prijatan. On će vam rado pomoći ako je to potrebno. Uglavnom ćete ga prepoznati tako što je ili momak one, malo pre pomenute Kul koleginice ili je neostvarena želja Kraljice drame.

#13 Tremaroš

Ovo je tip koji drugi studenti zaista ne vole. On diže tenziju pred svaki ispit, učenje čini zaista napornim, stalno je u strahu i stalno pesimistično gleda na svet. Loša ideja je da sa njim spremate seminarski radi i prezentaciju, to je pravi pakao za vaše živce. Ako se dogodi da zajedno čekate ispit, sigurno će vam preneti svoju nervozu. On umišlja da ćete imati nenajavljena pitanja, da će se promeniti ispitivač u poslednjem momentu i da ćete svi pasti ispit, pa posle toga i godinu. To je za njega kraj sveta. Međutim, on redovno polaže sve ispite, ali ipak nastavlja da se plaši istim intenzitetom i u narednom ispitnom roku.

#14 Parti manijak

Ovo je tip koji uglavnom preskače predavanja ponedeljkom i petkom. Ponedeljkom, jer je previše ludovao za vikend, a petkom, jer se sprema za previše ludovanja. On posećuje sve splavove i kafane, zna kad, ko i gde peva i obavezno ima rezervacije za sva popularna mesta. Preopoznaćete ga tako što prepričava anegdote od prošlog vikenda i nagovara kolege da sledeći put krenu sa njim. Ako vam treba prijatelj za žurke, evo kolege za to.

#15 Hejter

Ovo je onaj mrzovoljan tip koji pre podne mrzi profesore, u podne kolege, a uveče samog sebe. Njima ništa ne odgovara. U amfiteatru je previše vruće, kafa je previše hladna, predavanje je dosadno, vežbe su besmislene. Prepoznaćete ga tako što se večito na nešto žali i ništa mu nije po meri. Hejter oko svega iskazuje negativan stav i nikada vam neće priznati da je negativan. On sebe smatra realistom, a krivi su mu katedra, država, vlast ili svetska ekonomska kriza. Ako nema oko čega da se žali, onda ga, vrlo jednostavno nećete ni uočiti.

Iako smo, u cilju zabave, iskarikirali ove tipove studenata, nadamo se da ste se pronašli među njima. Možda neko spada u više kategorija ili ima karakteristike gotovo svih, ali sigurno je da svaki tip ima i mane i vrline. Ako još uvek niste student, mi vam savetujemo da onda budete kul kolega ili kul koleginica kada dođete do ovog stepena školovanja. Nije loše biti ni bilo koji drugi tip, ali složićete se da svi najviše volimo ljude sa kojima se osećamo prijatno.

Pošaljite tekst svom kolegi ili kolegijici i vidite da li će moći da se prepoznaju.

Podeli