Kako se pišu beleške na predavanjima

Svaki student neretko dolazi u situaciju da odmah nakon predavanja, pa čak i u toku predavanja zaboravi informacije koje je upravo saznao. S obzirom na to da sva znanja stečena u tim trenucima moramo da zapamtimo za kolokvijume i ispite, neophodno je hvatati beleške na predavanjima na pravi način. Otkrićemo tajnu – upravo tako je i nastao portal Beleške, a evo i saveta kako se pišu beleške na efikasan način.

pisanje olovkom

Znamo da studenti nemaju previše vremena kako bi pisali beleške. Zato vam predstavljamo nekoliko najefikasnijih, a istovremeno najjednostavnijih načina da vaše beleške budu najbolje u grupi.

#1 Dođite na predavanje opremljeni

Iako ovo zvuči prilično jednostavno, priznaćete da često zaboravljate da na predavanje ponesete osnovne stvari koje su vam neophodne kako biste pratili.

Zato, proverite da li ste poneli: 

  • Svesku koja je veličine A4, to će vam omogućiti da imate dovoljno prostora i da uspešno organizujete pisanje. Ne pišite na papirima, jer svi znamo da to nećete prepisati, a papire ćete lako izgubiti. 
  • Ako beleške pišete na laptopu, proverite da li je napunjen ili sedite blizu utičnice u koju biste mogli da uključite kabl. 
  • Ako nosite naočare za čitanje, obavezno ih morate imati kod sebe i na predavanju. Osim toga, ponesite i krpicu za brisanje, koja će vam omogućiti da vaša stakla budu kristalno čista. 
  • Pobrinite se da sednete na najbolja mesta, to će omogućiti da vidite tablu ili slajdove koje profesor pokazuje.

#2 Pripremite se pre predavanja

Pre nego što dođete na predavanje, trebalo bi da znate ko je vaš predavač i koji je njegov stil predavanja i ispitivanja. To vrlo jednostavno možete da se raspitate kod studenata viših godina. Na taj način bićete spremni da „hvatate“ beleške u stilu koji profesor zahteva.

Ovo će vam uštedeti vreme učenja, jer ćete sve osnovne informacije već imati zapisane.

U pripremu pre časa, takođe spada i iščitavanje gradiva sa prošlog predavanja. Ovo će vam pomoći da budete u toku sa informacijama i da ih postepeno nadograđujete jedne na druge.

#3 Aktivno slušajte

profesor

Mnogi studenti pod „hvatanjem beleški“ podrazumevaju pisanje svake reči koju profesor izusti. To je osnovna greška. Ne samo da nećete stići da zapišete sve što čujete, nego vam neće biti potrebno da sve to naučite.

Zato se potrudite da slušate i razumete predavanje, zatim zapisujte svojim rečima, uz dodavanje neophodnih stručnih izraza. Pokušajte da apsorbujete informacije, iako ih čujete prvi put. Na ovaj način lakše ćete organizovati beleženje i nećete imati previše posla kod kuće.

#4 Pitajte!

Ne plašite se da postavljate pitanja. Ako naiđete na nešto što ne razumete, odmah pitajte predavača da vam pojasni. Razmišljajte logično, ako ima nejasnoća već u toku predavanja, biće ih još više kada samostalno sednete da učite.

#5 Zapisujte najvažnije

Sigurno ćete svakako uzeti knjigu i učiti iz nje kada dođe vreme provere znanja. Zato na predavanjima zapisujte najupečatljivije informacije. Zapišite ključne reči ili fraze, podvucite ih ili istaknite na neki drugi način .

Ako naiđete na nešto što već znate, ne gubite vreme pišući to ponovo. Umesto toga, fokusirajte se na nove informacije.

#6 Koristite tehniku „pitanje-odgovor“

Ovo se pokazalo kao najefikasniji način pisanja beleški i učenja.

Pažljivo slušajte predavača, a onda formulišite pitanje i odgovor. Neophodno je da pitanje ima ključnu reč koja će vas naterati da se odgovora setite brže:

#7 Pišite skraćenice

Imajte na umu da vi beleške pišete za sebe. U redu je pomoći kolegama, ali neophodno je da prvenstveno vi razumete ono što ste napisali.

Razvijte sopstveni način pisanja i skraćivanja reči. Uvek koristite iste skraćenice za iste reči. To će skratiti vreme pisanja i poboljšati mogućnost da stignete da napišete kvalitetne beleške.

#8 Napravite vizuelno privlačne beleške

Verovali ili ne, od izgleda beleški često zavisi vaša želja za učenjem i čitanjem. Zato, pišite tako da vam to izgleda lepo i uredno.

Evo nekoliko saveta da to izvedete:

  • Uvek počnite na novoj strani novo predavanje. Napišite datum i predavača u gornjem desnom uglu.
  • Pokušajte da pišete čitko i uredno.
  • Koristite simbole i dijagrame. Stvari kao što su strelice, tačke, dijagrami, grafikoni i druga vizuelna pomagala često su odlični načini povezivanja i pamćenja ključnih koncepata, pogotovo ako ste vizuelni tip učenika.

#9 Bojite bitne pojmove

Pink marker kojim se boje beleške

Naučno je dokazano da bojenje bitnih reči ili definicija omogućava lakše pamćenje.

Boja stimuliše kreativnu stranu mozga, čineći beleške interesantnijim i zbog toga se i lakše pamte. Pokušajte da koristite različite boje markera za različite delove vaših beleški – na primer, mogli biste pisati pitanja u crvenoj, definicije u plavoj i zaključke u zelenoj boji.

Odredite kako je vama najlakše i stimulišite sebe da učite, a svoj mozak da memoriše informacije.

#10 Čitajte beleške nakon predavanja

Iščitavanje beleški nedugo nakon predavanja omogućava brže i efikasnije pamćenje  materijala. Nije potrebno da sednete i sate provedete nad beleškama nakon svakog prdavanja, ali pokušajte da odvojite 15 do 20 minuta istog dana kada ste beleške pisali.

Uzmite knjigu i dopunite praznine i na ovaj način ste na pola puta do uspešnog pamćenja gradiva koje ste upravo učili.

Pisanje beleški može biti veoma bitan deo učenja, jer na taj način olakšavate kasnije pamćenje gradiva koje je već poznato.

Koristite neke od ovih ideja ili „hvatajte“ beleške na sebi svojstven način. Takođe, aktivno pratite predavanja, pitajte sve što vas zanima, redovno iščitavajte prethodno naučeno, dajte sebi dovoljno vremena za pripremu ispita i budite sigurni da će onda i rezultati na ispitu biti pozitivni.

Podeli