5 načina za poboljšanje daha

Neprijatan zadah ili loš zadah, poznat i kao halitoza, može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući lošu oralnu higijenu, infekcije u ustima, problemima s probavom, pušenjem, određenim vrstama hrane ili pića, i drugim zdravstvenim stanjima.

Iako se događa gotovo svima ponekad, ovo stanje može u velikoj meri uticati na samopozdanje.

Nastavite sa čitanjem kako bi saznali pet načina na koje možete pobediti loš zadah.

1. Održavanje dobre higijene zuba i usta

Pre nego što podelimo nekoliko korisnih namirnica i procedura koje mogu pomoći kada se pojavi neprijatan zadah iz usta, treba reći da je preduslov održavanje dobre oralne higijene.

Kada se govori o ovoj temi, misli se na redovno pranje zuba, ujutro i uveče, koristeći pastu za zube sa fluorom.

Podjednako važno je i korišćenje zubnog konca, koji će ukloniti ostatke hrane sa teškog dostupnih interdentalnih prostora.

U praznom prostoru između zube se lako mogu zaglaviti ostaci hrane, koji ukoliko počnu da trule ili uzrokuju infekciju mogu biti uzrok halitoze.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj je efikasan prirodni lek za loš zadah.

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj ima dezinfekciona i dezodorirajuća svojstva koja mogu privremeno da osveže dah.

Nana ima slične efekte, pa ukoliko zeleni čaj nije trenutno dostupan, ili prosto više volite čaj od nane, ona može biti odličan izbor.

Hladan ili topao, zeleni čaj pomoćiće da se osveži dah, i doneti druge prednosti po opšte zdravlje.

Zeleni čaj čak može pomoći i kod zubobolje, a posebno je koristan kod bola tokom rasta umnjaka.

3. Jabuke protiv neprijatnog mirisa belog luka

Beli luk je verovatno prva stvar na koju se pomisli kada je u pitanju neprijatan zadah.

Jedno istraživanje je otkrilo da jabuke imaju snažan efekat na zadah nastao kao poledica konzumacije belog luka.

Određena prirodna jedinjenja u jabukama neutrališu jedinjenja neprijatnog mirisa u belom luku, što je posebno korisno za ljude čiji dah od belog luka traje, jer neutrališe jedinjenja u krvotoku, a ne samo dezodorira usta.

Ukoliko sveže jabuke nisu dostupne, jabukovo sirće može biti od koristi.

Zahvaljujući sirćetnoj kiselini koja ubija bakterije, uradi sam tečnost za ispiranje usta od jabukovog sirćeta unaprediće Vaš dah.

Dve kašike jabukovog sirćeta pomešajte sa šoljom vode i isperite usta i grlo u trajanju od 30 sekundi, a zatim tečnost ispljunite.Ovo može biti naročito korisno kod lošeg zadaha koji uzrokuje heliko bakterija.

4. Peršun

Peršun je popularan narodni lek za loš zadah.

Njegov svež miris i visok sadržaj hlorofila doprinose svojstvu da neutrališe neprijatne mirise.

Studije su pokazale da peršun može efikasno da se bori sa jedinjenjima sumpora koje dovode do halitoze. Ovo je korisno nakon konzumacije luka, tunjevine ili lososa i drugih namirnica bogatih sumporom.

Pored toga, peršun je izuzetno zdrav i lako se može dodati u ishranu.

5. Ananas i sok od ananasa

Ananas se često spominje kao prirodni lek za svež dah zbog svog visokog sadržaja enzima bromelaina, koji može pomoći u razgradnji proteina i smanjenju bakterija koje uzrokuju loš zadah.

Jelom svežeg ananasa ili ispijanjem soka od ananasa posle jela ne samo da ćete popraviti svežinu daha, već ćete dobiti i zdrav, ukusan dezert.

Sa konzumacijom soka on ananasa ipak treba biti oprezan, budući da sadrži veoma veliku količinu šećera što će negativno uticati na zdravlje zuba.

Zaključak

Najbolja prevencija lošeg zadaha je nesumnjivo održavanje dobre higijene, i izbegavanje nekih namirnica kada je svežina daha važna.

Ipak, neki prirodni načini da se poboljša zadah su dostupni, a pri tome i zdravi i ukusni, stoga ne treba oklevati u isprobavanju ovih potencijalno korisnih jela i pića.

Podeli