Kako savladati bol u leđima koji nastaje usled dugotrajnog učenja u sedećem položaju?

Đaci i studenti neretko sede više od 8 časova u nepravilnom položaju tokom učenja što tokom višegodišnjeg školovanja ostavlja trajne posledice na telo i uzrokuje bol u leđima kao posledicu.

Nepravilno sedenje i premalo fizičke aktivnosti ostavlja loše efekte na svakog. Ukočenost, slaba cirkulacija, slabljenje mišića i bol pri pokretu je svakako jedan od simptoma, a fizikalna terapija jedini način pravilnog lečenja i šansa da se izbegnu operativni zahvati kao poslednji izbor u lečenju deformiteta leđa.

Ni svetska statistika nije pozitivna jer samo mali broj osoba zaista vodi računa o prevenciji i usporava promene koje neminovno nastaju usled dugotrajnog sedenja. Zbog toga je važno sprečiti probleme, prepoznati prve simptome i posetiti fizioterapeutski centar za zdravo i bezbedno poboljšanje zdravstvenog stanja.

Da li sedite previše – posle koliko vremena sedenje prilikom učenja ostavlja posledice na naše telo?

Sedenje prilikom učenja je možda i najgori napor za naše telo jer je reč o mladim osobama kod kojih se još uvek formira skeletni sistem, a pri tome krive kičmu mnogo više nego odrasli koji rade za računarom na primer.

Konstantno povijanje nad knjigom, nepravilan oslonac za ruke i leđa na različite načine ostavlja posledice na svaki organizam. Prema istraživanjima već posle 4 sata naše telo trpi što se u dugom vremenskom periodu manifestuje kroz nepravilno držanje, slabljenje mišića i cirkulacije, ali i konstantnih bolova u čitavom telu.

Neke studije kažu i da čest sedeći položaj u periodu preko 8 sati, bez fizičke aktivnosti, ima isti uticaj na zdravlje kao gojaznost ili pušenje.

Mlade osobe su u još većem riziku jer rastu, razvijaju se, a dugotrajnim sedenjem tokom učenja se ometa razvoj na brojnim tačkama na telu što stvara deformitete i bol.

Kako dugo sedenje tokom učenja izaziva bol u leđima, vratu, ramenima i glavobolju?

Predugo sedenje nije prirodan položaj za naše telo pa dolazi do razvoja brojnih stanja koji su uzroci toga u dužem vremenskom periodu.

Mišići i ligamenti se previše naprežu što dovodi do njihovog istezanja što je bolno, ali je i uvod u formiranje lošeg držanja jer tkiva nisu dovoljno dobra podrška koštano-zglobnom sistemu.

Stradaju i zglobovi, a najviše kukovi koji gube pun opseg pokreta što uz smanjenje mišićne mase može da značajno utiče na izvođenje normalnih pokreta i bol u leđima koji iz akutnog prerasta u hronični.

Učenici imaju tendenciju da kičmu povijaju i u vratnom delu pa dolazi i do uklještenja nerava, upale mišića i glavobolje usled dugotrajnog sedenja u nepravilnom položaju.

Vratni deo kičme nosi težinu glave od 5-6 kg, nervima i mišićima je vezan za rameni deo koji je takođe pogođen dugotrajnim sedećim položajem pa su prisutni i bolovi u vratu i ramenima, a moguće je i da se ta bol i trnjenje širi duž ruku pa utiče na normalno funkcionisanje i najobičnije pokrete.

Fizikalna terapija za sprečavanje i lečenje bola u leđima usled dugotrajnog sedenja

Fizijatrijski protokoli su najbolji način za prevenciju i lečenje bola u leđima koji se javlja kod đaka i studenata usled dugotrajnog sedenja.

Istezanje je prvi korak u oslobađaju stresa i napetosti mišića, a zatim se preporučuje i vežbanje što je ojačati muskulaturu da bi bila adekvatna podrška zglobovima i kičmi.

Fizijatar treba da postavi dijagnozu i odredi tačke koje su već pretrpele promene, a zatim da propiše kombinaciju tretmana za najbolje rezultate. Bol u leđima se može lečiti i uz pomoć aparata kakvi su magneti, ultrazvučna terapija, trakcioni sto i FSWT usmerena terapija.

U početku se promene manifestuju samo kroz ukočenost i neprijatnost nakon dugotrajnog sedenja. Uz lošu cirkulaciju su to prvi pokazatelji opterećenja organizma.

Ako se fizikalna terapija uključi u samom začetku, do razvoja bola neće ni doći, a telo će se odupreti nastanku trajnijih povreda koja uzrokuju bol, probadanje, trnjenje i druge slične neprijatne simptome.

Kako fizikalna terapija može da poboljša držanje tela, ojača mišiće i poveća fleksibilnost?

Poželjno je i preventivno delovanje pa ako imate običaj da provodite sate i sate iznad knjige, zakažite pregled i neka vam stručnjaci pomognu da zdravi uzmete svoju diplomu.

Redovno vežbanje, istezanje na posebnim aparatima i ublažavanje upale će pomoći da se uticaj sedenja smanji a da telo ostane zdravo i nakon završetka školovanja.

Kombinacija programa je takva da radi na jačanju muskulature i povećanju njene fleksibilnosti što je važno za ljude koji ne vežbaju dovoljno i ne izvode dovoljan fond pokreta koji održavaju kondiciju tela.

Dobro fizičko stanje će obezbediti normalno funkcionisanje iako se duže sedi, a mlade osobe neće pretrpeti trajne posledice po zdravlje u svojim mlađim danima.

U fizijatrijskom centru se tokom primene terapije aktivno prati zdravstveno stanje pacijenta i ona se koriguje tako da da najbolje rezultate. Nadzirani način lečenja od strane stručnjaka najbolji način da ne ugrozite svoje zdravlje dodatno što neadekvatno lečenje često ima za rezultat.

Prevencija promena kroz jednostavne izmene radnih navika

Prvi savet za sprečavanje razvoja bola u leđima je dovoljno istezanja tokom perioda sedenja.

Zatvorite udžbenike na 15 minuta i prošetajte malo, uz to na stolici možete izvesti pojedine vežbe istezanja što će relaksirati vrati, ruke i leđa pa će se pritisak na ligamente smanjiti i podstaći cirkulacija. Fizijatar će predložiti da se makar na svakih pola sata odvoji par minuta za promenu položaja što će telu prijati.

Postoje i vežbe koje se rade u kućni uslovima, ali je i redovna fizička aktivnost dovoljno dobra. Vredni učenici nikada nemaju vremena, ali promenite svoje navike pa umesto lifta birajte stepenice, brinite o kilaži, a idite i u dodatnu šetnju do prodavnice, ako ne za sebe onda za komšije.

Ovakve pauze nisu duge, ali utiču i na koncentraciju pa će doneti psiho-fizički boljitak.

Nabavite ergonomsku stolicu i neka sto bude odgovarajućih dimenzija. Obezbedite i dovoljno svetla pa se nećete saginjati nad knjigom i bespotrebno opterećivati leđa. Redovno proveravajte i svoj vid jer i neprimetno slabljenje utiče na konstanto saginjanje radi bolje oštrine vida tokom čitanja.

Kontrolni zadaci, provere, sedenje u školi… uči se jako puno da bi se postigli dobri rezultati. Ipak, to ostavlja brojne zdravstvene posledice koje se ispoljavaju kroz bol u leđima koji ograničava pokrete i remeti svakodnevno funkcionisanje.

U svoju dnevnu rutinu uključite i fizikalnu terapiju, a uz to i kod kuće radite na boljem držanju tela i prevenciji za nastanak najčešćih problema od predugog sedenja.

Želimo vam uspeh u školi i dobro zdravlje koje treba da vas služi i kada budete deo radno-aktivnog stanovništva, ali i kada budete uživali u plodovima marljivog učenja i dugogodišnjeg rada. Zato brinite o sebi svaki dan.

Podeli