Kako urediti poslovni prostor i na šta treba obratiti pažnju

Ukoliko se pripremate za uređenje novog poslovnog prostora ili želite da unapredite trenutno stanje u vašoj kancelariji, pre nego što počnete sa radovima treba pažljivo da isplanirate određene stvari. Morate uzeti u obzir zaista dosta činilaca, jer ovo nije projekat koji se radi svaki dan i koji se sme razvući. 

Verujemo da je vama i vašim zaposlenima potreban funkcionalan prostor što pre kako posao ne bi trpeo. Bilo kakva odlaganja u radovima oko rekonstrukcije prostora ili nabavke opreme mogu vas koštati i vremena i novca.

Potrudićemo se da vam pomognemo da izbegnete greške i navešćemo vam najvažnije stvari koje morate imati na umu kada uređujete poslovni prostor.

Budžet

Na samom početku morate biti svesni koja vam je količina novca na raspolaganju za uređenje kancelarije ili kancelarija.  Zaista je važno da odredite sumu preko koje ne možete ići, a potom da sednete i razmislite o podeli tog budžeta na sve stavke koje su vam neophodne za opremanje. Ukoliko ovom koraku ne pristupite odgovorno i ozbiljno, teško da će proces uređenja proći bez problema. 

Uvek imajte na umu da morate ostaviti prostora između idealnog i maksimalnog iznosa, jer je moguće da se u toku uređivanja jave neki dodatni troškovi. Dakle, uz sve stvari koje ćemo navesti, ostavite nešto novca i za dodatne, skrivene ili neplanirane troškove.

Oprema

Ako se u vašoj kompaniji koriste računari kao osnovna sredstva za rad, onda je od velike važnosti i to kakvog će kvaliteta i performansi oni biti. Ovde nema mesta prevelikoj štednji, jer zaposlenima morate obezbediti računarsku opremu na kojoj će moći efikasno da rade. Ako su zadaci mahom u vezi sa radom na tekstu ili tabelama, kompjuteri ne moraju biti iz ranga skupljih, ali ako obavljate komplikovanije operacije i radite u komplikovanijim programima, onda prosečan kompjuter za vas nije opcija.

Što se tiče same opreme, za kancelariju će vam biti najčešće potrebni sledeći uređaji:

 • računari (desktop ili laptopovi)
 • monitori
 • štampači i skeneri
 • projektori, platna i nosači
 • miševi
 • tastature
 • televizori
 • kablovi i slična oprema
 • telefoni
 • slušalice
 • mali kućni aparati (za opremanje čajne kuhinje i slično)

Kada vam za vašu kompaniju treba veća količina opreme ne treba da štedite na kvalitetu, ali treba da birate mesta gde ćete dobiti najviše za vaš novac.

Infograf Goti ima razvijen B2B portal, gde registrovana pravna lica dobijaju posebne pogodnosti. Svaka njihova ponuda će biti prilagođena baš za vašu situaciju, baš za vašu kompaniju, baš za vaš budžet.

Bez obzira da li imate malu, srednju ili veliku firmu, B2B (business to business) model trgovine je najbolji za vaš budžet.

Kancelarijski nameštaj

Udobnost kancelarijskog nameštaja je visoko na listi prioriteta kada opremate radni prostor. Ukoliko vaši radnici mahom sede, stolice moraju biti što udobnije kako bi posledice dugog sedenja bile što manje. Osim toga, važno je da su kancelarijske stolice podesive visine, a ukoliko je to moguće, prilagodljivi sto je takođe dobra investicija.

Što se tiče ostalog nameštaja, treba da izbegavate gomilanje bespotrebnih većih objekata. Imajte na umu koliko vam je prostora potrebno za skladištenje dokumenata i nekih propratnih materijala. Ormari su bolji za odlaganje, nego police, iz praktičnih razloga među kojima je prvi održavanje i brisanje.

Funkcionalnost prostora

Pre početka radova bitno je da dobro razmislite da li vam ponuđeni raspored prostorija odgovara i da li se nešto može menjati ako vam ne odgovara.

U zavisnosti od prirode posla svaka kompanija ima svoje zahteve kada je prostor u pitanju. Dok neke savršeno funkcionišu u open space prostorima, drugima to nikako nije opcija, pa moraju da se dovijaju, pregrađuju delove i prave manje odvojene prostore. Ovo je prioritetna tema za razmišljanje, jer ne želite da prepravljate bilo šta u poslednjem momentu ili kada već vaše kolege počnu da koriste kancelarije.

Pored kancelarija, svaka kompanija treba da poseduje i salu za sastanke i kuhinju. Idealna veličina ovih prostorija i opremljenost zavise od veličine firme i broja zaposlenih. 

Osvetljenost

Svetlo zaista mnogo utiče na doživljaj poslovnog prostora. Niko ne želi da provodi osam sati pet dana u nedelji u mračnim prostorijama. Ukoliko nemate dovoljnu količinu dnevnog svetla, potrudite se da odgovarajućom rasvetom to nadoknadite.

Ventilacija, grejanje, hlađenje

Koliko god da ste uložili na sve prethodne stavke, ako poslovni prostor nema dobru ventilaciju, grejanje i hlađenje, sve prethodno pada u vodu. Vremenski uslovi su postali prilično ekstremni, pa je leti nemoguće boraviti u prostoriji sa više ljudi, a da pritom ne koristimo klimu. Ovi sistemi moraju perfektno raditi, pa ako je potrebno, deo novca za uređenje prostora treba izdvojiti i za servisiranje rashladnih i grejnih uređaja.

Nije jednostavno organizovati uređenje poslovnog prostora. Ceo proces vam može oduzeti mnogo vremena i energije, zato u kojoj god etapi možete angažujte profesionalca koji vam će vam pomoći da dobijete optimalne rezultate. Birajte dobre građevinske radnike, ali i pouzdane i profesionalne dobavljače opreme. Izaberite na samom startu nekoga ko će prepoznati vaše potrebe i kome ćete se vraćati.

Podeli