Najlepša mesta u Evropi: 10 čudesnih prizora prirode

Evropa je poznata po raskošnim delima umetnosti, arhitekture i građevinarstva, po bogatoj kulturnoj i istorijskoj zaostavštini, ali i po opojnoj lepoti prirode. I dok umetnost i arhitektura dominiraju u gradovima, ako se odmetnete u divljinu, otkrićete mnoga čudesna mesta u Evropi, kamene kule, ogromne glečere, čarobne vodopade, dramatične litičaste obale, impresivne rečne klisure... I mnogo toga još.

Ako istražite internet i pregledate top liste mesta u Evropi koja spadaju u najveća prirodna čuda Evrope, na skoro svakoj listi naći ćete ovih 10 odredišta.

#10 Iskrivljena šuma, Poljska

Drveće u Iskrivljenoj šumi izgleda poput naopako okrenutih znakova pitanja, što se apsolutno uklapa u celu priču, pošto ne postoji jasno i razumno objašnjenje zašto ovo borovo drveće ima karakterističnu iskrivljenost svojih stabala. Najčudnije od svega je to što se Iskrivljena šuma nalazi unutar druge, veće šume u kojoj rastu normalna stabla. Ovaj neobičan lokalitet prirode nalazi se nedaleko od  grada Grifino na severozapadu Poljske.

#9 Đavolja Varoš, Srbija

Prirodno nastale kamene kule Đavolje varoši stoje poređane kao planinski čuvari, čineći najveće čudo među mnogobrojnim prirodnim lepotama naše Srbije. Ukupno 202 stene u obliku dimnjaka, sa kapama od kamenih ploča na svojim vrhovima, jedan su od najneobičnijih prizora prirode nastao kombinovanim delovanjem vode i niza erozija. Ovi svojevrsni čardaci od stena smatraju se jednim od najneobičnijih prirodnih lokaliteta Evrope. Nalaze se na jugu Srbije, nedaleko od Prolom banje i Kuršumlije.

#8 Durmitor Nacionalni Park, Crna Gora

Nacionalni park Durmitor je poznat po raskošnim borovim šumama, planinskim jezerima karakteristične svetlo zelene boje, ali je, naravno, najpoznatiji po kanjonu reke Tare, najdubljem rečnom kanjonu u Evropi. Njegovih 18 glečerskih jezera kao da svetle i svojim sjajem daju još impresivniji izgled čitavom planinskom okruženju, zbog čega često nose naziv „Gorske oči“. Durmitor je oblast idealna za planinare, za ljubitelje vrhunskog raftinga i zimskih sportova.

#7 Portugal: Algarve

Obala neverovatnih kamenih oblika, voda beskrajnih nijansi zelene i plave boje, zlatne plaže… Oblast Algarve na krajnjem jugu Portugala prava je morska i peščana idila. Bilo da šetate obalom, plovite čamcem po moru, ili se sunčate na mekanom zlatnom pesku dok talasi suptilno zapljuskuju kopno, imaćete osećaj da ste u istinskom raju na zemlji.

#6 Škotska: Ostrvo Skaj

Drugo najveće ostrvo u Škotskoj je čarobno mesto sa prostranim dolinama i nizom planina neobičnog talasastog oblika, čistih obala i opuštajućeg prirodnog ambijenta. Ostvo Skaj, smešteno u Atlanskom okeanu, svoj naziv „Ostrvo oblaka“ dobilo je zbog maglovite i tmurne klime. Vremenske prilike, zajedno sa prirodnim stenovitim brdima, među kojima je najpoznatije brdo Stor, sa svojim Old Man of Storr vrhovima, daju ostrvu dozu mističnosti i čine ga jako primamljivim za istraživače.

#5 Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Smeštena među planinama Mala Kapela i Lička Plješevica,  Plitvička jezera sa istoimenim nacionalnim parkom koji ih okružuje, najveće su prirodno blago Hrvatske. Ukupno 16 kaskadnih jezera bistre zelenkasto-plave boje, odvojena prirodnim krečnjačkim branama i okružena vodopadima, gustim bukovim i jelovim šumama i skrivenim pećinama, čine ovo mesto potpuno nestvarnim. Zimi, kada priroda spava, a vodopadi su često zaleđeni i vlada potpuno tišina, prizor je još impresivniji.

#4 Klisura Verdon, Francuska

Verdonov kanjon, poznat i kao „Veliki kanjon Evrope“ stvoren je pre 250 miliona godina i nekada je bio okružen okeanom i glečerima. Zbog svoje prozirne, svetlotirkizne boje i čitavog okruženja u priobalju reke Verdon, klisura i njena okolina stvaraju  jedan od najimpresivnijih pejzaža Evrope. Najveća dubina kanjona iznos 700 metara, a dugačak je 25 km. Veoma je popularan kod turista koji vole ronjenje i vožnju čamcem niz reku. Onima koji više vole da pešače i istražuju okolinu, Verdon velikodušno otkriva svoje prelepe prizore krečnjačkog prirodnog rezervata i svoju bogatu floru i faunu.

#3 Moherske litice, Irska

Smeštene na Irskoj zapadnoj obali, veličanstvene litice Mohera su prizor koji mora videti svaki prirodnjak – oštri litičasti vrhovi dižu se do 120 metara iznad nivoa vode, dužinom obale od 7 kilometara, i krivudajući nestaju iz vidokruga. Sa Atlanskim okeanom koji se stalno obija o stene i snažnim vetrovima koji vas pozdravljaju hučući niz litice, ovaj dramatični pejzaž najveće je oličenje snage prirode u njenom najčistijem obliku.

#2 Lednik Aleč, Švajcarska

Aleč, najlepši pejzaž Alpa, sastoji se od tri manja glečera. Lednici ukupne dužine 22 km i površine 81 kvadratni kilometar, polako klize niz planinu,  da bi sa nadmorske visine od 2.800 metara, odakle kreću, završili svoj spust na visini od 1.560 metara. Ovaj veličanstveni produkt prirode, predstavlja najveći lednik na Alpima, ali i u čitavoj Evropi i pripada UNESCO-voj svetskoj baštini.

#1 Blue Grotto, Italija

Kaprijeva Plava pećina kao da je nastala iz opisa najlepše bajke. U ovoj morskoj pećini nalazi se skriveni svet boje brilijanata. Svetlo koje se probija kroz rupe u pećinu daje vodi neverovatan brilijantno plavi sjaj, a površina vode ponekad zasvetluca srebrnastim sjajem. Ulaz u ovu čarobnu morsku pećinu je visok samo jedan metar, tako da posetioci mogu da uđu u nju samo sa malim čamcima i to onda kada je plima dovoljno niska da bi omogućila ulaz.

Podeli