Sličnosti i razlike izmedju Molijerovog Harpagona i Kir Janje J. S. Popovića

Novac je demon koji zavlada čovekom toliko da mu se ovaj ponekad predaje bez ostatka. On je moć i propast. Zaslepljenost novcem su upravo reči koje povezuju Harpagona i Kir Janju, koji ih čine tako sličnim i koji objašnjavaju zašto su oni baš to što jestu – tvrdice.

Harpagon i Kir Janja su dva veoma slična lika – zavolevši zlatnu paru, izgubili su osećaj za život, porodicu, ljude oko sebe. Zaboravili su norme ljudskog ponašanja i oteli se iz društvene zajednice, zaklevši se svojoj opsesiji da će zauvek braniti novac životom.

Pohlepa, sebičnost, obožavanje bogatstva osobine su koje nose oba lika. Zbog tih svojih osobina oni počinju da sumnjaju u ceo svet oko sebe, smatraju svakog nepoverljivim, čak lopovom ili ubicom. Predaleko su otišli u svojoj ljubavi, možemo je sada već nazvati slobodno opsesija.

Obe tvrdice smatraju davanje novca svojim najvećim gubitkom i obojca imaju malo patrijahalnih osećanja u sebi, jer svoje ćerke žele da udaju za matore bogataše, smatrajući da otac najbolje zna, ili je to samo prevelika ljubav za novcem?!

Harpagon i Kir Janja prolaze kroz niz tragičnih i komičnih okolnosti, ostajući verni pari i braneći je srcem, i ponašaju se veoma slično u sličnim situacijama, u ostalom, koliko razlilite tvrdice mogu biti? Ipak mislim da je Kir Janja na višem nivou društveno – porodične svesti, jer on ipak pokazuje trunku osećanja prema ženi Juci i ćerci Katici, osećajući se ljubomorno u prisustvu notarijusa Mišića, a mislim da je čak prošao kroz malu katarzu (katarza – pročišćenje kroz patnju), dok Harpagon ipak ostaje večno zarobljen u svetu materijalnih vrednosti, toliko da ga čak ni neverovatna saznanja, dešavanja i svadbene odluke svoje dece u poslednjim trenucima ove drame nisu nimalo odvukle od svoje bezgranične želje: da vidi svoj dragi novac.

Kir janja strahuje da će ga Juca prevariti sa mlađim. Kad treba da bira između novca i žene ipak bira novac. Na kraju daje Jucu, a ne novac.

Obojca su skloni mladim ženama, zato što imaju novac, time ih pridobijaju. Obojca su despoti, prema slugama se ophode grubo, surovo. Kir Janja drži Petra jer ne mora da ga plaća, star je.

Komika izvire iz neuskladjenosti između patnje i razloga za patnju. Ta patnja je suvišna i komična. Obojca su uznemireni, strahuju da će umreti siromašni, a žale se na svet, kako je iskvaren. Kir Dima je namagarčio Kir Janju, nemilosrdniji je. Kir Janja će ukrasti deo šminke od žene, a Harpagonovi konji su mršavi.

Kir Janja u sobi u kovčegu drži novac, a Harpagon u bašti isto u kovčegu.

Harpagon ima dvoje dece (Kleont i Elisa), a Kir Janja samo kćerku (Katica).

Harpagon nije oženjen (žmladu devojku), za razliku od Kir Janje, koji već ima ženu.

Harpagon je po zanimanju zelenaš,  a Kir Janja trgovac.

Kir Janja razmišlja o ubistvu, za razliku oo  Harpagona koji to ne želi.

Kir Janja ne završava srećno, ne dobija svoj novac, prevaren  je. Međutim, Harpagon  povraća svoj novac na kaju.

Sve troškove svadbe plaća Anseli.

Ova dela su jako slična, a opet različita. Sterija je želeo da pokaže da je tvrdičluk loša osobina, kako bi se ljudi osvestili i razmislili o svom životu, i svom ponašanju.

Podeli