Sušenje veša – održavanje odeće #5

Veš se suši na prozoru

Posle pranja veša ide, naravno, sušenje istog. Pre nego što stavite bilo koji veš u mašinu za sušenje veša ili ga okačite na žicu, proverite šta piše na etiketi! Sušenje veša je jednako važno kao i samo pranje.

MAŠINE ZA SUŠENJE VEŠA

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine je sledeće:

 1. Vrsta aparata: sa odvodom vazduha, kondenzacijska ili kondenzacijska sa odvodnom pumpom.
 2. Energetski razred: od A, A+, A++, A+++, B, C
 3. Dubina
 4. Kapacitet: 6 – 8 kg
 5. Posebne karakteristike (toplotna pumpa, generator pare, jonizator vazduha)

Pre nego što ubacite veš u mašinu, zakopčajte dugmad i prevrnite džepove ka napolje. Takođe, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu mašine za sušenje!

Materijali koje ne bi trebalo da sušite u mašini za sušenje veša: koža, materijali sa šljokicama, bilo koji materijal presvučen voskom ili koji ima neke drvene, plastične ili metalne delove koji rđaju.

Mašina za sušenje, kao i mašina za pranje veša, ima svoje programe. Programi su zasnovani na nivou vlažnosti i vrsti materijala koji se tretira. Tako, recimo, postoji poseban program za vunu, a poseban za pamuk i to: pamuk za ormar, pamuk za peglanje i sl.
Materijal za peglanje: znači da će veš nakon sušenja morati da se pegla.
Materijal za ormar: posle sušenja može se samo složiti i staviti u ormar. U ovom programu se obično koristi para.

U upustvu za upotrebu, koji obično dobijete prilikom kupovine mašine ili ga možete naći na internetu, piše koji program se kada koristi i šta sme da se suši tim programom. Naravno, uvek morate proveriti kako treba tretirati određenu odeću. Što se tiče oznaka materijala, oznake za pamuk, sintetku, vunu i osetljivo su iste kao i na mašini za veš, jedina je razlika u dodatnim simbolima koji se nalaze uz njih, kao što su: ormar, pegla, sunce i kapljica. Takođe, na mašini za sušenje se mogu naći i simboli 30′, 60′ i 90′ koji označavaju dužinu sušenja veša i oni se obično koriste kada odeću treba do kraja i radi na nižim temperaturama.

Što se tiče dodataka, kao što su stpen suvoće, temperatura, osveženje parom, protiv gužvanja i slično, to zavisi pre svega od tipa mašine i njih možete menjati po potrebi.

SUŠENJE VEŠA NA ŽICI

Evo par trikova kako da vam se veš brže osuši na žici, ali i da imate više prostora za sušenje:

 • Stavite dve kuhinjske krpe, jednu preko druge, na isto mesto. Kuhinjske krpe su tanke i ovako stavljene, osušiće se istom brzinom kao i jedna pamučna majica, a uštedećete na prostoru.
 • Izvrnite farmerke i okačite ih za kraj nogavica, naopako. Pojas na farmerkama je deblji od kraja nogavica, pa ako farmerke okačite za njega, sporije će se osušiti. Takođe, ako prevrnete farmerke na naličje, džepovi će se brže osušiti. Ovako možete sušiti većinu pantalona. Ako su pantalone od osetljivog materijala, štipaljke stavljajte preko šavova.
 • Košulje se najbolje suše na ofingeru. Međutim, ukoliko nemate ofinger, kada kačite košulje, kačite ih naopako, tako da štipaljkama uhvatite bočne šavove i tako izbegnete gužvanje košulje po ivicama. Koristite slabije štipaljke.
 • Teške stvari, kao što su kaputi, jakne ili vuneni džemperi, najbolje je suše na ofingeru jer se tako najmanje rastežu. Haljine takođe sušite na ofingeru.
 • Nemojte presušiti stvari, jer ćete tako otežati mogućnost ispravljanja, posebno ako su u pitanju pamučne stvari.
 • Čaršave i jastučnice možete presaviti na pola, pa okačiti preko žice za ivice ili ih jednostavno presaviti preko žice.

Podeli