Vodič za ručne mašine za prošivanje džakova: Ključ za efikasnost u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji

Ručne mašine za prošivanje džakova imaju značaj u različitim industrijama, skladištima i na farmama koje se bave proizvodnjom i distribucijom poljoprivrednih proizvoda.

Bez obzira na to da li se bavite proizvodnjom žitarica, stočne hrane, prehrambenih sirovina, začinskog bilja, ili veštačkog đubriva, prisustvo takozvane šivaljke je od suštinskog značaja ako sami pakujete svoje proizvode u vreće.

Primena industrijskih šivaćih mašina omogućava vam da celokupnu proizvodnju obavljate unutar vašeg gazdinstva, eliminišući troškove angažovanja velikih preduzeća ili kooperativa.

U daljem tekstu detaljno ćemo razmotriti mašine za prošivanje džakova. Posvetićemo pažnju različitim modelima i funkcijama ovih uređaja, sa posebnim fokusom na one koji se izdvajaju po svojoj efikasnosti.

Izbor šivaljke: Statične vs prenosive mašine za prošivanje džakova

Postoje različiti modeli šivaljki, pri čemu se posebno izdvajaju industrijske šivaljke dizajnirane za tu svrhu. Ovi uređaji se kategorizuju u dva glavna tipa:

  1. Statične i
  2. Portabl, odnosno prenosive.

Izbor između statičnih i prenosivih mašina uglavnom zavisi od veličine proizvodnje i potreba za zatvaranjem vreća.

Prenosive šivaljke su zgodne zbog svoje kompaktnosti, omogućujući operaterima da se lako kreću oko džakova i pojedinačno ih zatvaraju. Premda su relativno lake, s težinom od oko pet kilograma, mogu postati naporne za korišćenje tokom produženih perioda rada.

U situacijama gde je to potrebno, ove mašine se mogu montirati na balanser i koristiti u stacionarnom modu. Takva fleksibilnost pruža operaterima mogućnost da uštede energiju, rezultirajući u precizno postavljenim i ravnomernim šavovima na vrećama.

Pored toga, prenosiva mašina se može lako fiksirati na transporter ili premestiti na mesto koje je najpogodnije za prošivanje džakova.

Za razliku od njih, statične mašine su stalno postavljene na jednom mestu, obično iznad transportne trake. Operater samo dovodi ivicu vreće do mašine, koja zatim automatski izvodi prošivanje i seče konac na kraju procesa.

Kako rade mašine za prošivenje džakova?

Proces rukovanja mašinama za prošivanje džakova nije komplikovan – tipično se radi o aparatima sa jednom iglom i koncem, mada ima varijanti sa jednom iglom i dva konca, te onih sa dvema iglama.

Kada se koriste dva konca, gornji i donji, rezultat je jači šav. S prednje strane izgleda kao standardni, prav šav, dok s druge strane prikazuje osobine lančanog šava. Regulacija napetosti konca se prilagođava kako bi se osigurala konstantna zategnutost i sprečilo skupljanje materijala džakova.

Igla prolazi kroz materijal, ostavljajući iza sebe čvrstu liniju konca. Konac upotrebljen u ovim mašinama je debljine 10. Kod nekih modela, konac je zaštićen plastičnom kapicom radi prevencije skupljanja i uvijanja.

Postoje tri metode za zatvaranje džakova:

  1. Standardna,
  2. Zatvaranje uz pomoć jednostrukog ili dvostrukog preklapanja,
  3. Prošivanje uz dodatak trake od krepa, koja može biti napravljena od papira ili fino tkanog materijala.

Po završetku procesa, mašina automatski preseca konac.

Kako održavati šivaljke?

Šivaljke su neizostavan element u procesu zatvaranja džakova, čija efikasnost zahteva kontinuiranu brigu i učestalo održavanje. Premda je njihov mehanizam rada relativno prost, upotreba za prošivanje čvrstih tkanina ih izlaže akumulaciji prašine i potencijalnim oštećenjima, što ističe značaj konstantne brige o njima.

Vlasnici mogu sami izvršiti osnovne popravke, uključujući zamenu igala kada se one slome. Bitno je i da redovno čiste i mažu svoje mašine, pogotovo kad koriste abrazivne materijale.

Najkritičniji aspekt održavanja tiče se zamene potrošnih komponenata, što podrazumeva nove ubodne ploče, transportere, igle, hvatače konca i zupčanike.

Iako je moguće da vlasnici sami zamene igle, za ostale komponente se savetuje profesionalno servisiranje mašina za prošivanje džakova. Pravilno održavanje garantuje produženje njihove upotrebne vrednosti i osigurava kontinuiranu efikasnost u radu.

Najbolji modeli šivaljki za džakove

U nastavku izdvajamo nekoliko vrhunskih modela šivaljki za džakove, koji se razlikuju po svojim performansama, bilo da se koriste kao stacionarne ili kao prenosive jedinice:

Yao Han N600H: Ovaj prenosni model mašine za prošivanje džakova se odlikuje impresivnom brzinom šivenja od 1600 do 1800 uboda po minuti. Karakteriše ga šivenje jednolančanim štepom tipa 101, sa dužinom štepa između 7.2 i 8.2 mm. Pokreće ga elektro motor sa snagom od 90W (220V), dok je ukupna težina mašine 6.3 kg.

Yao Han N602H: Još jedan prenosni model koji postiže brzinu od 1600 do 1800 uboda u minuti. Ova mašina proizvodi dvolančane šavove tipa 401, sa dužinom šava između 7.2 i 8.5 mm, koristeći DN iglu i 100% poliesterski konac. Sa motorom od 90W (220V), njena težina je takođe 6.3 kg.

Yao Han N620A: Ovaj fleksibilni prenosni model može se koristiti i kao fiksna jedinica, sa brzinom šivenja od oko 1500 uboda u minuti. Izrađuje dvostruki štep tipa 101 sa dužinom šava od 7.2 mm, koristeći dve igle D5. Snaga motora i težina su u rangu sa prethodno navedenim modelima, sa težinom od približno 6.5 kg.

Union Special model 2200: Ova prenosna šivaća mašina je takođe idealna za stacionarnu upotrebu. Karakteriše je kombinovani gornji i donji uređaj za uvlačenje konca sa oba kraja materijala, uz ugrađeni rezač za prekid niti. Dužina šava može se prilagoditi do maksimuma od 11mm, a štep je tipa 401. Funkcioniše sa brzinom od 1800 uboda u minuti, a teži pet kilograma.

Šivaljke za džakove ne samo da zatvaraju džakove već i unapređuju proizvodni ciklus, čineći ih naibežnim elementom u procesu proizvodnje. Zahvaljujući njima, vaši finalni proizvodi su spremni za skladištenje, izvoz ili distribuciju na lokalnom tržištu.

Podeli