5 saveta za iznajmljivanje stanova u Beogradu

Da li se razmišljate da napustite roditeljsko gnezdo i započnete samostalni studentski život u novom stanu? Ukoliko je vaš odgovor na prethodno postavljeno pitanje potvrdan – ovo je bespogovorno tekst za vas!

Iznajmljivanje stanova, pogotovo u glavnom gradu, može predstavljati vrlo kompleksan poduhvat jer podrazumeva mnoštvo faktora koje prethodno morate uzeti u obzir – naselje u kome se stan nalazi, tržišne oscilacije u cenama, opremljenost stana, njegovu saobraćajnu infrastrukturu, tj. povezanost sa ostalim centralnim lokacijama i slično.

Univerzitet u Beogradu je oduvek brojao najviše studenata, a podatak Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na činjenicu da se 7000 ljudi godišnje preseli u prestonicu države – od kojih su većina studenti.

Nameštaj u stanu

Kako bismo vam umanjili tenziju u vezi selidbe u veći grad, u nastavku teksta možete pročitati 5 korisnih saveta kako da bez muke iznajmite stan u Beogradu! 

#1 Rasporedite adekvatno budžet

Prvi korak je ključan i odnosi se na pravilnu raspodelu budžeta, te je važno da razradite adekvatan i proračunat plan koji će vam pomoću da ovakav poduhvat uspešno i realizujete. Izdavanje stanova u Beogradu i pronalazak idealnog kutka ne mora da bude iscrpljujuće iskustvo, ukoliko ste prethodno razradili plan.

Novac je većini presudan faktor i stoga je bitno da utvrdite koliku fiksnu ratu biste mogli da izdvajate na mesečnom nivou. Imajte na umu da će cene varirati od kvadrature stana, njegove opremljenosti, kao i od pozicioniranosti. U skladu sa tim, stanovi koji su locirani u centru grada će biti skuplji od onih koji su na periferiji.

Ukoliko niste u stanju da izdvojite veću količinu novca za plaćanje računa i kirije, postoji nekoliko opcija u tom slučaju:

 • Keš kredit – ili gotovinski kredit koji vam daje slobodu da raspolažete novčanim sredstvima kako god želite, što u prevodu znači da odobreni iznos kredita možete koristiti za koji god povod (u ovom slučaju za plaćanje kirije ili računa). Za njegovo odobrenje je potrebno minimalno dokumentacije i realizuje se brzo i efikasno. Ukoliko ne ispunjavate uslove za keš kredit, njega može da podigne roditelj umesto vas.

  Iznos kamate može varirati od banke do banke, ali se najčešće kreće između 4,5% i 8% na godišnjem nivou, a maksimalan iznos koji možete da dobijete je 2 500 000 dinara sa rokom otplate do 6 godina. 
 • Studentski kredit – je novčana beneficija za studente koja ne podrazumeva kamatu, te je neretko i povoljnija i sigurnija opcija za pribavljanje dodatnih finansija. Uslov za dobijanje studentskog kredita imaju svi redovni studenti, koji u toku školovanja nisu izgubili više od jedne godine ( osim u slučaju teže bolesti ili odsluženja redovnog vojnog roka u JNA).

  Svi studenti koji su tokom školovanja ostvarili prosečnu ocenu 8,50 su oslobođeni vraćanja studentskog kredita.

Sada, kada znate kako da izregulišete finansijsku situaciju, vreme je da pređemo na naredni korak.

#2 Odaberite dobru lokaciju

Sledeća stavka se odnosi na odabir lokacije – da li preferirate mirnije krajeve ili ste ipak pristalica urbane sredine? Velika gustina saobraćaja, jutarnje gužve i svakodnevne buke mogu biti presudni faktori prilikom selekcije.

Opšti savet stručnjaka se odnosi na to da se odlučite za lokaciju koja je blizu vašeg fakulteta ili koja makar ima dobro razvijenu infrastrukturu kako biste mogli relativno brzo da stignete do svih centralnih tačaka u gradu. 

Voždovac, Zvezdara i Studentski grad su se pokazali kao odlična naselja za studente, dok su gradske opštine Stari Grad i Savski venac manje popularne jer imaju ograničen prostor i ne mogu da se šire, što znači da ne mogu da se izgrade nove zgrade u kojima bi studenti živeli.

#3 Odlučite se za tip stana po vašoj meri

U skladu sa vašim potrebama i mogućnostima, možete se odlučiti za sledeće tipove stanova:

 • garsonjera iznosi minimum 26m2
 • jednosoban stan iznosi minimum 30m2
 • dvosoban stan iznosi minimum 48m2
 • dvoiposoban stan iznosi minimum 56m2
 • trosoban stan iznosi minimum 64m2

Garsonjera podrazumeva ulaznu zonu, kupatilo i višenamensku prostoriju, koja je ujedno čajna kuhinja i soba za spavanje, dok jednosoban stan uključuje ulaznu zonu, kuhinju, kupatilo i odvojen prostor za ručavanje ili spavanje (svaki naredni tip podrazumeva prostoriju više).

#4 Život sa cimerom ili bez?

Četvrti korak se odnosi na razmatranje opcije da živite sa još jednom osobom, ili pak više njih. Ovo može biti sjajan način da uštedite i ujedno proširite krug prijatelja. Neki stručnjaci upućuju na to da ovaj izbor pomaže da predbrodite šok selidbe zarad studija.

#5 Angažovanje agencije za nekretnine ili samostalna potraga za stanom?

Konačni korak se odnosi na mogućnost angažovanja profesionalne pomoći prilikom traženja idealnog stana tokom studiranja. Agenti će na osnovu vaših kriterijuma, mogućnosti i ličnih afiniteta izvršiti selekciju stanova i ponuditi vam one koji ispunjavaju sve vaše uslove. Ovo je odlična solucija ukoliko nemate viška slobodnog vremena za razgledanje stanova.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija i ujedno otklonili potencijalne nedoumice u vezi iznajmljivanja stanova u Beogradu – Želimo vam sreću u daljem studiranju i pronalaženju.

Podeli