COFA Games – Kako napraviti tim za razvoj igara u Srbiji?

Domaća igra Awekening of Heroes

Awakening of Heroes je igra u prototip fazi, kreirana sa ciljem da igračima ponudi zlatnu sredinu između jednostavnih Facebook i prezahtevnih, a mnogima i prenapornih MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igara. O tome da je njen potencijal prepoznat već u ranoj fazi razvoja, svedoči veliko interesovanje igrača na društvenim mrežama ali i činjenica da je svrstana među 12 najinovativnijih projekata u Srbiji za 2014. godinu.

Kako u COFA Games timu ističu, da bi se ovakav projekat realizovao, pored materijalnih ulaganja neophodna je i apsolutna posvećenost, fokusiranost i upornost. Naravno, ogromna ljubav prema projektu na kome radite se podrazumeva. Ona je i spojila nekolicinu zaljubljenika u video igre u tim koji se upustio u trku sa mnogo većim igračima iz svoje branše.

„Nakon što smo osmislili nekoliko manje zahtevnih igara, pred nama se našla nova, ambicioznija ideja i prvi veliki izazov. Ideje za scenario su počele da se ređaju, a priča o običnim ljudima sa uvrnutim moćima svima nam se učinila najzabavnijom“, objašnjava Nikola Mitić, vođa COFA Games-a.

Iako je IT sektor u Srbiji poslednjih godina u enormnom usponu, što je dovelo do deficita stručnih kadrova, Nikola je uspeo da motiviše mlade, super-talentovane programere da mu se pridruže, ponudivši im jedinstvenu priliku na ovim prostorima – učešće u razvoju MOBA igre. Žanr koji se nalazi u velikoj ekspanziji privukao je preko 80 miliona igrača širom sveta zbog čega se nalazi pod lupom velikoh kompanija, a sve prisutniji su turniri sa velikim novčanim nagradama. Da biste u ovakvom okruženju plasirali konkurentan proizvod koji će iskočiti iz mora sličnih igara, neophodno je da ponudite mnogo više od proste kopije neke od najpopularnijih MOBA igara, kao što su LoL i Dota.

Karakteri igre Awakening of Heroes

Čini se da je COFA Games u najvećoj meri uspeo u tome. Ne samo da je priča o običnim ljudima-herojima do sada potpuno neiskorišćena, već i humor koji prati igru, stvarajući opušteniju atmosferu među igračima, doprinosi njenoj autentičnosti. Na kraju, Awakening of Heroes će se igrati na Facebook -u, iako je poznato da je, što se tiče gejminga, ova mreža do sada uglavnom bila rezervisana za jednostavne igre.

„Trendovi se menjaju. Igrači koji su naviknuti na Facebook, oni koji igraju ne isključivo zbog kompeticije, već takođe zbog društvenog aspekta, ne žele da menjaju sredinu, ali pritom traže zahtevnije i dinamičnije igre. Da li su to klasične MOBA igre? Verovatno ne. Da li je to naša verzija MOBA-e? E, kada pronađemo odgovor na to pitanje, saznaćemo u koliki rizik smo se upustili kada smo krenuli sa stvaranjem igre„, ističe Mitić.

Kada bude završena, Awakening of Heroes će takođe moći da se igra na tabletima.

Kako u COFA Games timu objašnjavaju, samim tim što se radi o ‘real time’ igri koja ne zahteva instalaciju i koja se pokreće na bilo kom mestu sa Internet konekcijom, njena implementacija sa ovim uređajima je neizbežna. Ipak, s obzirom na to da veliki broj gejmera preferira partije na desktop računarima, u ponudi će se naći i ‘stand alone’ verzija igre. Za fanove novih tehnologija, tu je i podatak da je AoH integrisan sa Oculus Rift-om.

Informacije o igri možete pratiti i putem društvenih mreža twitter i facebook.

Podeli