Dvoumite se između učenja klavira ili klavijature – u čemu je razlika?

Volite muziku, i zamišljate sebe na sceni za klavirom… Ili ipak klavijaturom..? Ukoliko niste sigurni, i pitate se koji instrument bi za vas bio pravi, trebalo bi da se upoznate sa njihovim razlikama, koje se ogledaju u mnogim detaljima. Dakle, kupiti klavijaturu ili klavir, nije samo pitanje budžeta, već postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir pri donošenju odluke.

Klavir i klavijatura su dva različita instrumenta. Klavijatura može biti dobar početnički instrument, i nudi dosta zabavnih funkcija. Ipak, na njenoj tastaturi nije pogodno učiti pravilno sviranje klavira, i pored identičnog zvuka. To znači da klavijatura ne može biti zamena za klavir, ali uvek imate mogućnost da ostanete na klavijaturi, ili što je još bolje, naučite oba instrumenta!

Klavijatura ili klavir, sa aspekta budžeta?

Opčinjeni ste crno-belim dirkama, ali ste stekli mišljenje da sviranje klavira zahteva velike materijalne troškove. To danas ne važi u potpunosti. Bez obzira da li kupujete klavijaturu ili klavir, oboje mogu koštati zaista mnogo, ali uvek postoje drugi načini i rešenja. Za početak, možete krenuti sa učenjem digitalnog klavira, koji se može vrlo povoljno kupiti. Pored toga, imate mogućnost nabavke polovnog instrumenta, uz relativno mali budžet. Klavir možete i iznajmiti, pri čemu se često plaćena zakupnina kasnije kompenzuje sa kupovnom cenom.

Električni klavir ili klavijatura?

Postoje velike razlike između klavijature i e-klavira, čak iako se oba instrumenta mogu opisati kao elektronske klavijature. Pre svega, pod pojmom e-klavir mnogi podrazumevaju digitalni klavir, a zapravo je u pitanju „elektro – mehanički“ ili starinski klavir iz 60-ih i 70-ih godina. Njihovo generisanje zvuka je potpuno drugačije od digitalnog instrumenta, jer je zasnovano na analognoj tehnologiji – mehanička vibracija se pretvara u električnu.

Akustični ili digitalni klavir?

Digitalni klavir može vrlo autentično da simulira zvuk i ponašanje pri sviranju akustičnog klavira. To im je svakako primarna uloga. Pored toga, digitalni klaviri nude mnoge zabavne i korisne funkcije, tako da su pogodni za učenje sviranja klavira. Može se reći da ste sa digitalnim klavirom mnogo bliže akustičnom originalu, nego sa klavijaturom. Ipak, stoji činjenica da je sviranje ova dva instrumenta definitivno različito iskustvo.

Najvažnije razlike u odnosu na klavir:

  • Generisanje zvuka – kod akustičnog klavira vibriraju prave žice, koje udara pravi mehanizam čekića. Digitalni klaviri simuliraju ovo putem elektronskog generisanja zvuka.
  • Broj tastera – klavijature imaju 61 taster, klaviri 88. Digitalni klaviri ne simuliraju samo zvuk, već i osećaj klavira.
  • Budžet – digitalni klavir je idealan za početnike, podjednako kao i za napredne svirače. Čak i u nižim cenovnim rangovima možete nabaviti odličan instrument.
  • Slušalice – digitalni klavir možete da vežbate u tišini, uz pomoć slušalica. Obično postoje dva priključka za slušalice, što je pogodno za časove i vežbanje u četiri ruke.
  • Podešavanje – akustični klavir se mora redovno podešavati, što je još jedan dodatni trošak. Kod digitalnog klavira ovo je potpuno eliminisano.
  • Korisne funkcije – digitalni klaviri često imaju i funkcije učenja koje možete povezati sa svojim telefonom ili tabletom.
  • Mobilnost – digitalni klavir je sličan malom kućnom klaviru, ne zauzima previše prostora i lako se premešta.
  • Ukoliko se odlučite za klavijaturu…

Treba da znate da je klavijatura  zaseban instrument, na kom stvaranje muzike ima potpuno drugačiji fokus u odnosu na klavir. Može biti dobro rešenje za početak, posebno ako još uvek niste odlučili koji instrument želite da učite. Zbog širokog spektra funkcija, klavijatura donosi mnogo zabave u dom. Izbor zvuka je ovde daleko veći nego kod klavira: basovi, sintisajzeri, gitare, setovi bubnjeva, gudači, orgulje… Tu je i funkcija vokala.

Postoji i kombinacija digitalnog klavira i klavijature – Roland Go:Piano. Osećaj sviranja ide više u pravcu klavira, i definitivno je, za njegovo učenje, bolji od obične klavijature. Na njemu ćete naučiti oba instrumenta. Roland Go:Piano nudi mnogo pametnih funkcija, praktičan je, mali i jeftin.

Nadamo se da vam je naš članak pomogao da odlučite koji instrument vam najbolje odgovara za početak – klavijatura ili klavir. Na kraju, presudna je ljubav prema muzici i lični afiniteti.

Podeli