Haljine za maturu birajte prema obliku tela! Evo kako…

Ah te haljine za maturu… Koliko puta u toku četvrtog srednje (ili osmog osnovne) si pomislila – kako se obući za maturu? Koja bi to bila najbolja maturska haljina, i kako je izabrati u moru različitih haljina za maturu? Razlikuju se prema materijalu, kroju, boji, dužini… A tek upariti obuću koja bi odgovarala stilu ove svečane haljine, dok će nakit u isto vreme biti nenametan, a lep? Ne brini, postoji rešenje. Moj vodič za izbor maturske haljine prema obliku tela, kao i saveti za boju haljine, će ti pomoći da nađeš idealnu haljinu, čak i u poslednjem trenutku, samo nekoliko dana pred matursko veče. Baš kao što sam to uradila ja!

devojke na maturi u haljinama

slika

Pored toga što znamo da te posavetujemo kako da odabereš idealnu haljinu za maturu, Beleške nude haljine za maturu po meri – Pogledaj i poruči online!

Matursko veče je događaj koji mnoge devojke željno iščekuju. Neke se mesecima pripremaju, a neke se odluče da u pohod na savršenu haljinu krenu u 5 do 12 (kao ja). Bilo da završavate osnovnu ili srednju školu, matura ima veliki značaj. Ona je “šlag na torti” školovanja. Devojke, sasvim je razumljivo da želite da izgledate glamurozno i ženstveno, a mi ćemo vam pomoći da to i učinite.

Najpre, veoma je važno da razumete da ne pristaje svaka haljina svakom obliku tela. Prema istraživanju, postoji 5 osnovnih tipova ženskog tela: pravougaonik, kruška, peščani sat, obrnuti trougao (kornet) i jabuka. Takođe, ne treba birati preširoku ili preusku haljinu. U prvom slučaju, nećete moći da istaknete delove tela ili se možete saplesti o nju. Ako izaberete preusku haljinu, može se desiti da ne možete da plešete ili sedite, možda čak i da hodate!

Maturska haljina prema obliku tela – kako proceniti oblik tela?

Da biste mogli da odredite vaš oblik tela, morate da znate svoje mere. Merenje tela nije veoma teško. Potreban vam je samo krojački metar (fleksibilniji je u odnosu na običan, majstorski, a može se naći u bilo kojoj krojačkoj ili šnajderskoj radnji). Ako nemate krojački metar, možete odokativno odrediti svoj oblik tela, prema slikama koje se nalaze dalje u tekstu.

Oblici tela - kako izmeriti koji si oblik tela

Veoma je važno da se merite nakon obroka, kako bi mere bile što realnije. Prilikom merenja uvek izdahnite.

  • Širina grudi se meri tako što se obavijete metrom oko najšireg dela grudi (najčešće je to na bradavicama).
  • Kukovi se, takođe, mere na najširem delu.
  • Širina struka se meri postavljanjem metra 2.5 centimetra iznad pupka.

Veoma jednostavno sada možete odrediti svoj oblik tela. Uzmite papir, olovku i kalkulator i izračunajte odnose struk/grudi, struk/kukovi, i obrnuto: grudi/struk i kukovi/kroz struk. Sada, kada znate svoje mere i odnose, pogledajte koji oblik tela imate:

  • Dečačka građa: Ako je deljenje struk/bokovi i struk/grudi iznad 0,75, a mere grudi i bokova se razlikuju za plus – minus do pet santimetara.
  • Kruška: Ako računica bokovi/struk izbaci brojku veću od 1,25, a deljenje struk/grudi je iznad 0,75.
  • Obrnuti trougao (šargarepa, jagoda): Ako deljenjem prsa/struk dobijete rezultat iznad 1,25, a za deljenje struk/bokovi bude veći od 0,75.
  • Peščani sat: Ako vam se mere grudi i bokova razlikuju plus – minus do pet santimetara, a deljenje struk/bokovi i struk/grudi imaju rezultat manji od 0,75.
  • Jabuka: Ako je rezultat računice struk/grudi ili struk/bokovi veći od 0,75, a grudi šire od bokova.

#1 Dečačka građa tela (pravougaoni oblik)

Kod ovog oblika tela, širine grudi i kukova su približno iste, a struk nije baš definisan. Najčešće, devojke sa ovakvim oblikom tela imaju više ravnu nego oblu zadnjicu. Takođe, masne naslage se najpre pojavljuju po gornjem delu tela, tek kasnije na butinama i rukama. Jedan od najlepših delova tela su noge, koje su lepo oblikovane, posebno u ispod kolena.

Haljine za dečačku građu - pravougaoni oblike tela

Kada je izbor odeće u pitanju, veoma je važno da se naglasi struk. Istovremeno, treba voditi računa da su gornji i donji deo tela proporcionalno odeveni. Ovaj efekat se najbolje postiže strukiranim haljinama ili dodacima kao što su široki kaiš ili uzica oko struka. Ruke i noge su najbolji aduti kod devojaka sa pravougaonim tipom tela, pa ih ne treba kriti, već dodatno istaći. Haljina treba, na gornjem delu, da bude srcolikog oblika ili ravna. Efekat većih grudi se može postići i karnerima. U donjem delu, haljina treba da bude do kolena ili, ukoliko je dugačka, treba da ima veći šlic. Izbegavajte haljine sa dugim rukavima.

#2 Telo u obliku kruške – šta obući za maturu?

Karakteristično za ovaj oblik tela jesu uske grudi i široki kukovi (obično širi od ramena). Struk je lepo definisan. Devojke sa ovim oblikom tela često imaju lep, dugačak vrat i proporcionalno mršave ruke i ramena. Masne naslage se najčešće pojavljuju prvo u nogama i zadnjici, a zatim na stomaku i gornjem delu tela. Najjači aduti su vrat i lep struk, stoga se nemojte plašiti da baš to istaknete kada birate haljinu za maturu.

Sličan ovom obliku tela je i oblik “kašika”. Razlika je samo u tome što se masne naslage pojavljuju u predelu stomaka, pre nego na ostalim mestima.

Haljina za građu u obliku kruške

Ideja je da odećom vizuelno povećate bedra, istaknete struk i suzite kukove. Ovo možete jednostavno postići sa svetlim bojama u gornjem delu tela i tamnijim od kukova na dole. Haljine koje najbolje pristaju ovom obliku tela su strukirane haljine ili haljine sečene ispod grudi.

Haljina treba da ima dubok dekolte ili nabore u predelu grudi. Izraz treba da bude V ili U, a ako volite zatvoreni gornji deo, trudite se da bude sa naborima ili nekim dodacima kao što su volani, kako bi vizuelno povećale grudi. Istaknite leđa, ramena i ruke, kako bi skrenuli pogled sa “problematičnih” delova tela. Preporuka je da haljine ne budu duže od visine kolena, sa A-linija krojem. Ukoliko više volite dugačke haljine, trudite se da budu od lakog materijala, koji će od struka padati preko kukova.

#3 Figura – peščani sat

Kod peščanog sata, širine kukova i grudi su izbalansirane, a struk je uzak i lepo definisan. Ramena su blago zaobljena i u liniji sa kukovima. Zadnjica je zaobljena, a gornji deo tela je proporcionalan nogama. Najveća prednost su obline.

Visoki peščani sat je oblik tela sličan ovom, a jedina razlika je što je širina grudi malo veća od širine kukova.

idealne haljine za telo u obliku peščanog sata

Preporuka je da se izbegavaju vrećaste tj. široke haljine. Treba istaći struk i obline. Ovo se postiže strukiranom ili uskom odećom. Trudite se da zadržite prirodnu proporcionalnost. Nosite maturske haljine sa V-izrazom u gornjem delu, a izbegavajte zatvorene gornje delove. Što se tiče dužine donjeg dela, možete nostiti bilo koju dužinu suknje. Veoma je važno da struk bude istaknut, ali izbegavajte kaiše, jer ga mogu vizuelno još više suziti.

#4 Obrnuti trougao (kornet)

Kod ovog oblika tela, ramena i grudi su široke, a struk i kukovi su uski. Najlepši deo tela kod ovog oblika jesu noge, pa ih treba istaći.

Haljina za telo u obliku obrnute piramide - kornet građa

Nosite tamnije boje u gornjem delu, a svetlije u donjem. Izbegavajte haljine sa bretelama. Gornji deo treba da bude sa plitkim V-izrazom, sa preklopom ili da ide preko jednog ramena.

Idealna haljina za vas je ona sa visokim strukom, koja se širi ispod grudi. Ne plašite se dužine, ali izaberite haljine koje će vizuelno proširiti vaše kukove. Istaknite noge sa krakim haljinama ili dugačkim haljinama sa velikim šlicem.

#5 Telo u obliku jabuke

Devojke sa ovim oblikom tela imaju široke grudi i ramena i “popunjen” struk. Kukovi su uži, noge tanke. Obrazi su malo puniji, a vrat kratak. Aduti kod jabučastog oblika su grudi, ruke i noge, što treba istaći.

Nemojte eksperimentisati sa bojama haljine. Devojkama sa ovim oblikom tela najbolje stoji jednobojna haljina.

Kao i kod korneta, trudite se da zamaskirate struk. Ovo se najbolje postiže haljinama koje su sečene odmah ispod grudi, a odatle padaju preko ostatka tela. Nemojte izbegavati da istaknete svoje grudi, bilo v-izrazom ili nekim dodacima kao što je čipka. Kaiš nosite na najužem delu struka, kako biste vizuelno suzile struk. Izbegavajte duge haljine za maturu – noge treba da budu istaknute! Suknje i haljine sa A-linijom su najbolji izbor.

Haljina za jabučastu građu - svečane haljine za punije

Još jedan oblik tela, koji je između “jabuke” i “kruške”, jeste dijamant. Ramena i grudi su uže od struka i kukova. Pokušajte da nađete balans između gornjeg i donjeg dela tela. Povećajte volumen grudi slično kao i kod kruške. Birajte haljine i suknje koje padaju ravno ili se blago šire od najšireg dela kukova. Korisite dodatke, kao što je kaiš, da suzite struk. Možete zamaskirati struk sa haljinama sečenim odmah ispod grudi, kao i u sličaju “jabuke”.

Materijal, boja i nakit prema tipu haljine za maturu

Da biste bile sigurne da ste odabrale pravu haljinu za vas, dajemo vam još nekoliko praktičnih saveta za izbor haljine za maturu.

#1 Materijal je važan!

Elegancija se ne postiže samo krojem haljine, već i materijalom. Isti oblik haljine može potpuno drugačije izgledati ako je haljina napravljena od drugog materijala. Čipka, žoržet, saten i svila su veoma prijatni materijali i izgledaju elegantno. Međutim, mnogi materijali mogu izgledati jeftino ako je kroj haljine pogrešan.

#2 Izbegavajte haljine sa čipkom i kopčom na leđima

Jedan od ključnih saveta jeste da izbegavate haljine sa čipkom koje se zakopčavaju na leđima. Ako već ima čipku u gornjem delu, neka leđa budu otvorena.

#3 Maturske haljine „u trendu“ nisu uvek najbolje!

Nemojte birati isključivo haljine koje su u trendu.

slika

Okej, znamo da ste već pretražile Internet sa „maturske haljine 2017“, ali ne zaboravite da treba da provedete celu noć u haljini i, pre svega, vama treba da bude udobno u odeći koju nosite.


Maturske haljine prema oblicima tela

#4 Manje je više, kada su boje u pitanju

Čak iako svi vole da koriste onu „manje je više“, smatram da ne treba bežati od boje. Balans je najbolje rešenje, pa nemojte ni preterivati sa šarenilom. Znate sigurno svi neku osobu za koju ste rekli: „Auu, obukla se kao papagaj.“. To neka bude dovoljan vodič.

#5 Slobodno nosite duge haljine, iako ste niže

Urbani je mit da niske devojke ne treba da nose svečane duge haljine. Kažem vam: samo napred! Matura je vaša, pa je najbolje da se osećate prijatno u svojoj koži za matursko veče. Jedino o čemu treba da vodite računa, jeste da haljina zaista vizuelno produži vašu figuru. Ovo podrazumeva da treba da nosite haljine koje ravno padaju od kukova.

#6 Visoke devojke – nosite uske duge haljine sa širenjem od kolena

Za razliku od niskih devojaka, visoke devojke treba da biraju uske duge haljine koje se šire od kolena. Na ovaj način ćete „prevariti“ oko i izgledaćete niže.

#7 Šljokice, šljokice i haljine s’ cirkonima…

Mnoge devojke vole da imaju šljokice na haljini. Oprez! Može se desiti da šljokice opadaju sa haljine. Osim što šljokice i cirkone možete pojesti tokom večeri, sasvim sigurno pratilac ne bi voleo da njegovo jedva kupljeno odelo zasija na maturi. Kao što verujem da i druge devojke ne bi volele vaše šljokice na svojim haljinama.

Jasno je da ista haljina za maturu može odgovarati različitim oblicima tela. Obavezno probajte haljinu pre nego što je kupite i nikako nemojte kupiti prvu koja vam se svidi. Devojkama je veliki izbor na raspolaganju, pa dobro razmislite pre nego što se uhvatite za novčanik.

Podeli