Kako napraviti portfolio

Ako, volite da crtate, slikate, pišete, fotografišete, i ljudi vam govore da ste odlični, verovatno ste makar jednom u životu pomislili „Hej, mogao bih ovim da se bavim!“ Srećom, mi smo tu da vam u nastavku teksta pomognemo sa ovom jedinstvenom glavoboljom i da vam pokažemo kako napraviti portfolio.portofolio

Ukoliko ste dizajner, pisac, fotograf ili planirate da postanete frilenser bilo koje vrste, prvo što morate napraviti je vaš portfolio. Možda vam bude bio nephodan i kod apliciranja za studiranje u inostranstvu

Čekaj, šta je portfolio?

Portfolio je naziv za skup određenih kreacija koje želite da prezentujete osobi koja bi htela da vas unajmi. Pravite ga takođe da biste privukli potencijalne poslodavce, i samim tim dobili više posla i više novca.

Portfolio je u neku ruku vaš kreativni CV – prikazuje šta je to što vi radite, i na koji način to radite. Bilo da pravite uopšteni ili specifičan portfolio, evo šta vam treba.

Šta da stavim u portfolio?

Ovo je glavno pitanje, i ukoliko se ne preznojavate nad njim makar neko vreme zaista ste srećnik.

Sinonim ovom pitanju je „Ko sam ja?“ odnosno „Šta je moj brend?“. Svojim portfoliom se, kao što smo već istakli, vi prezentujete; kakav utisak želite da ostavite?

Želite li da prikažete kako ste izrazito profesionalni i orijentisani na detalje? Želite li da istaknete kako ste opušteni i kako je lako raditi sa vama? Želite li da pokažete kako ste najkreativnija osoba na tržištu?

Na sva ova pitanja morate odgovoriti, i odlučiti kakav želite da bude vaš, da se izrazimo moderno, imidž.

On ne mora biti statičan; možete napraviti više portfolija, ili ga prekrajati u odnosu na to šta mislite da vaš poslodavac očekuje. Možete ga takođe menjati kroz vreme – ako sada želite da istaknete to da pravite blog sajtove, sutra možete istaći sve sajtove za prodaju koje ste dizajnirali.

Vaš portfolio ne bi trebalo da sadrži apsolutno sve što ste ikada napravili. Po pravilu se u njega stavljaju samo skorije kreacije (ono što ste napravili u poslednje 2 godine, otprilike), kao i ono što najbolje ilustruje vas kao umetnika.

Ukoliko nemate užu specijalnost, odnosno možete da stvarate na bilo koju temu, izaberite dela za koja smatrate da su najkvalitetnija: članak o temi koju mnogo volite, najbolju fotografiju zalaska sunca nad Dunavom, sajt koji ste pravili nedelju dana i koji vam je zadavao neprestane glavobolje, ali koji je ispao najbolje do sada.

Kako da se predstavim?

Portfolio ne čine samo vaša dela, već i vi sami – što će reći, morate napisati kratku biografiju. Cilj ove biografije je da se prodate, bez da se prodate.

Često se i najbolji pisci spotaknu kad treba da pišu sami o sebi. Ono što biografija mora da sadrži jeste:

  • ime pod kojim stvarate/pseudonim;
  • naziv vaše profesije; da li ste Profesionalni Slikar ili Frilens Dizajner? Odlučite kako želite da se predstavite, imajući naravno u vidu šta tačno poslodavac traži;
  • kratak opis onoga što radite, i kako to radite;

Ovde je dovoljno napisati jedan srednje dugačak pasus čija je suština otprilike „Ja sam samostalni prevodilac (ili već vaša profesija), i prevodim veoma precizno, pazeći na integritet teksta, ali ga i dobro prilagođavajući našim gramatičkim konstrukcijama“.

Potrudite se da se prodate i zaista ubedite nekoga da vas unajmi pošto pročita vašu biografiju – ali pazite da ne budete suviše hvalisavi, kao ni suviše dosadni.

Probajte da se usmeno predstavite nekom drugu ili članu porodice. Snimajte sebe, i govorite onako kako biste normalno govorili, sa svim šalama, doskočicama i ostalim.

Kada to prekucate, i malo obradite (nemojte prekucavati onaj deo gde ste ispalili šalu o dva vuka koji idu ulicom), biće to zaista životan i kreativan opis vas i vašeg rada, bez da je suviše suvoparan. Nemojte koristiti uzvičnike!

  • linkovi ka vašim društvenim mrežama; bilo LinkedIn, Instagram ili Twitter, ako se osećate da možete sa svojim potencijalnim poslodavcem podeliti neki profil koji odslikava vaš brend, to svakako možete učiniti;
  • iskustvo;

Ovaj deo je isti kao i u bilo kom rezimeu. Ukoliko nemate mnogo iskustva, nema veze; vaš portfolio bi trebalo da govori za sebe.  Ukoliko imate mnogo iskustva, svakako možete suptilno da se hvalisate svojim uspesima, posebno ako ste sarađivali sa nekim   istaknutim osobama ili kompanijama.

Ono što ne bi trebalo da uključite u svoje kratko predstavljanje su između ostalog:

  • slovne i gramatičke greške;
  • vaše godine (ali možete pomenuti koliko godina već stvarate);
  • nedostatak samopouzdanja;
  • suviše ličnih detalja ili;
  • klišee („Rođen sam da slikam!“).

Gde da se predstavim?

U ovo doba tehnologije i digitalnog napretka većina umetnika i frilensera bira da svoj portfolio napravi onlajn, odnosno da napravi vebsajt (koji se, inače, na srpskom još zove i „internet prezentacija“).

Vaš je izbor da li ćete to učiniti, i kako ćete to učiniti. Hoćete li sami napraviti sajt, platiti nekome da vam učini, iskoristiti neku besplatnu šemu sajta, ili kombinovati sve ove pristupe je u potpunosti na vama.

Postoji mnogo platformi koje hostuju sajtove, najpoznatija je WordPress, ali ima drugih; dobro istražite svoje opcije i izaberite onu koja najviše odgovara vašoj viziji i vašem budžetu.

Ukoliko registrujete ime sajta, iliti domen, potrudite se da on odgovara vašem brendu. Pri dizajniranju samog sajta, obratite pažnju na boje i fontove, posebno ukoliko ste pisac – nek se boje ne bore međusobno, i nek fontovi budu lako čitljivi, bez velikih razlika u veličini i stilu.

[button link=“https://beleske.com/10-impresivnih-portfolio-sajtova-grafickih-dizajnera/“]Pogledajte primere portfolija grafičkih dizajnera, kao inspiraciju i pokazatelj šta sve može.[/button]

Imajte u vidu da će na vaš sajtu naići i osobe sa invaliditetom, poremećajem pažnje, poremećajem učenja ili čitanja; nek vaš portfolio bude pristupačan za što širu masu ljudi, i imaćete mnogo veće šanse da se negde zaposlite.

I na kraju – Kada je portfolio gotov?

Nema kraja, makar u pravljenju portfolija. Na vama je sada da ga dorađujete i redovno dopunjavate svežim materijalom. U zavisnosti od vaše profesije, možete napraviti sebi neki raspored u kome ćete, recimo, svakih 10 dana postavljati novo delo, ili svaka 2 meseca novu zbirku fotografija.

Pazite da ga ne pretrpate (osim ako baš pravite opširan portfolio koji sadrži bašbaš sve, ali čak ni tada), ali trudite se da ga „osvežavate“ relativno redovno, ukoliko vam prilike to dozvole.

Možda će se vaš cilj, ili vaš brend promeniti, pa ćete morati da promenite i portfolio. Prilagođavajte se struji kako vas nosi, i reklamirajte se dok vam ne izađe na nos.

Samo tako ćete zaista moći da u prvu rečenicu svoje biografije stavite odlomak „… i ja sam profesionalac sa mnogo iskustva“.

Da li ste već videli nečiji portfolio? Šta ste mislili o njemu?

 

Podeli