Kako održavati stan čistim: kompletan vodič za studente

Pored svih novih predavanja, druženja i žurki koji beleže poćetak jednog studentskog života, mnogi studenti se pre ili kasnije susretnu sa neizbežnim aspektom života bez roditelja u drugom gradu – čišćenjem stana.

Mnogi su dobro upoznati sa ovim procesom i svim koracima koje je potrebno preuzeti, ali ipak mnogi drugi nikada nisu sami očistili ceo svoj životni prostor. Ne znaju odakle a počnu, krenu jednu stvar, pa brzo pređu na drugu, a haos je još veći nego pre početka celog procesa.

Zato je ovaj vodič tu da ti detaljno objasni kako krenuti, odakle početi i kako da uz malo truda održavaš svoj prostor čistim i urednim.

Čišćenje kupatila

Vrati sve stvari na svoje mesto

Prvo što je potrebno uraditi kako bi zapravo imao pristup zaprljanim delovima i kako bi mogao sve da očistiš jeste da sve stvari vratiš na svoje mesto.

Studentski život je često jako užurban zbog svih predavanja, druženja i ostalih aktivnosti a zbog toga životni prostor često pati. Započni tako što ćeš raskloniti sve knjige i sveske, prljavu odeću staviti na pranje, a čistu složiti u orman. Sve šolje i čaše koje su služile za kafu u toku učenja i projekata odloži u kuhinju i kasnije se baci na njihovo pranje.

Kada je sve rasklonjeno i imaš pristup svakom ćošku u svom prostoru, vreme je da pređeš na usisavanje. Ne moramo da govorimo o bitnosti ovog postupka, a usisivači renomiranih proizvođača ne samo da će pokupiti sve mrvice, već i prašinu i grinje, tako da će tvoja soba ili stan zasigurno biti svežiji i čistiji.

Iz tepiha vrebaju opasnosti ako ga ne usisavaš redovno, tako da ovaj korak nikako ne smeš preskočiti.

Red je na sudove

Ova stavka takođe spada po onu “vratiti sve na mesto”, samo je pre toga potrebno oprati sudove.

Prljavi sudovi se jako brzo nakupe, a ako ih odmah ne opereš imaćeš jednu veliku gomilu koju je teško i pogledati, a kamoli oprati. Samo kreni redom i peri sve što ti dođe pod ruku. Ovo je jedan od najdosadnijih kućnih poslova, ali je higijena kuhinje jedna od najbitnijih u svakom životnom prostoru. Ne želiš da ti se na mestu gde jedeš i spremaš hranu pojavi buđ, mravi i ostale bube, a zbog ostataka hrane to nije redak slučaj.

Kako bi u budućnosti čišćenje kuhinje i pranje sudova bilo lakše, posle svakog obroka operi pribor i tanjir. Za to ti je potrebno samo par sekundi, a sprečićeš nepotrebno nagomilavanje sudova.

Ukoliko često kuvaš u šerpama i tiganjima, posle njihovog korišćenja sipaj malo tečnosti za sudove i toplu vodu kako se hrana ne bi skorela. Nema ničeg goreg od ribanja ostataka hrane sa masnih tiganja!

Pranje sudova

Vreme je za brisanje prašine

Prašina je jedan od najvećih neprijatelja u našim domovima jer se jako brzo pojavi, bez obzira koliko je brišemo.

Ali ovo je još jedan jako bitan korak koji ne smeš preskočiti. Prašina može izazvati alergije koje ni ne znaš da imaš, a najbolje je to sprečiti redovnim brisanjem.

Sve police i površine možeš obrisati običnim kuhinjskim ubrusom, ako se osećaš lenjo, ili krpom od mikrofibera koja će sigurno bolje pokupiti sve cestice prašine. Kako bi bio siguran da će se tvoje police cakliti, možeš kupiti i neke od sredstava za čišćenje prašine, najčešći su oni za brisanje drvenih površina, a oni će pomoći da se u budućnosti prašina maje zadržava, i tvoje police će izgledati sjajno.

Ako živiš u garsonjeri, svi ovi prethodni koraci neće biti teški jer ćeš jako brzo očistiti svoj stan.

Brisanje podova

Već si usisao, šta je sad ovo?

Ništa nije sasvim čisto dok se lepo ne prebriše vodom i nekim sredstvom!

Usisivač će naravno pokupiti sve one rastresite nečistoće kao što je prašina ili mrvice od hrane, ali džoger će očistiti podove od svih ostalih nečistoća.

Počni tako što ćeš sve stolice, tabure i ostali lagani nameštaj premestiti na tepihe, kako bi oslobodio što više parketa. Onda je vreme da napuniš tu kofu vodom i nekim od sredstava za čišćenje, uzmeš džoger i baciš se na brisanje!

Uvek možeš koristiti preparat namenjen za čišćenje podova, ali ukoliko ne želiš da trošiš novac, u vodu možeš sipati malo deterdženta za sudove, obično sirće ili čak malo sanitara za WC šolju.

Kada prospeš prljavu vodu, videćeš koliko je ona zapravo tamna i koliko podovi nisu čisti čak ni posle usisavanja.

Kupatilo ostavi za kraj

Pored kuhinje, ovo je prostorija koja uvek mora biti uredna i čista. Kupatilo je najbolje oprati na kraju jer ćemo u njega često ulaziti u toku čišćenja ostatka stana, ispiraćemo krpe, prosipati vodu iz kofe, a nije najpamentije prvo ga oprati a potom odmah isprljati.

Za kupatilo je najbitnije da nabaviš gumene rukavice, jer hemija koja se koristi za njegovo čišćenje je najagresivnija. Počni sa ribanjem sanitarija, dobro operi svaki kutak kade ili tuš kavine, lavaboa, a WC šolju moraš oprati i spolja, ne samo iznutra! Dobro oribaj svaki delić daske sa WC šolje, a onda možeš i prebrisati ogledalo, i staklo na tuš kabini.

Naravno, ukoliko imaš police i u kupatilu, i sa njih obriši prašinu. A ako imaš problema sa kamencem, obično sirće ti može pomoći u njegovom uklanjanju.

Sve što ti je ostalo jeste da se zavališ i uživaš u glanc čistom prostoru! Za potpuni ugođaj i uživanje u čistoći, uvek možeš zapaliti i jednu mirišljavu sveću.

Podeli