Kako reklamirati obrazovnu ustanovu – saveti i trikovi za uspešnu marketing strategiju

Zaposlili ste se u marketing sektoru privatne škole jezika ili ste primljeni na praksu u sklopu svog fakulteta i sada se pitate kako biste mogli da doprinesete i šta je to što razlikuje marketinšku strategiju za obrazovnu ustanovu u odnosu na druge?

Reklamiranje obrazovnih ustanova postaje sve važnije u današnjem konkurentnom okruženju.

Obrazovne institucije, bilo da su to škole, univerziteti, jezički centri ili kursevi, moraju pronaći efikasne načine da privuku nove studente i izdvoje se iz mase. U ovom članku pružamo savete i trikove za izgradnju uspešne marketinške strategije koja će vam pomoći da reklamirate vašu obrazovnu ustanovu na najbolji način.

#1 Potrebno je precizno definisati ciljnu grupu

Definisanje ciljne grupe je ključni korak u reklamiranju obrazovne ustanove.

Razumevanje ko su vaši potencijalni studenti omogućava vam da prilagodite marketinške poruke i kanale komunikacije na najefikasniji način. Na primer, ukoliko je u pitanju škola u kojoj je pohađanje nastave online, treba se fokusirati na oglašavanje putem društvenih mreža kao što je LinkeIn.

S druge strane, ako je u pitanju lokalna osnovna škola ili školica jezika, najbolje je kombinovati tradicionalne tehnike sa modernim. Reklamne zastave se koriste često ispred ustanova kao što su škole i fakulteti kako bi privukle pažnju prolaznika i istakle instituciju od ostalih zgrada u okruženju.

Analizirajte demografske, psihografske i sociografske karakteristike svoje ciljne grupe. Postavite pitanja poput:

Koji su njihovi interesi? Koje probleme žele da reše? Gde se informišu o obrazovanju?

Na osnovu tih informacija možete kreirati personalizovane marketinške kampanje koje će privući pažnju i pomoći vam da se istaknete. Cilj je uspostaviti emotivnu vezu i prepoznati njihove potrebe kako biste efikasno komunicirali i privukli nove studente u vašu obrazovnu ustanovu.

#2 Izgradite snažan brend

Izgradnja snažnog brenda je ključna za uspešnu marketinšku strategiju obrazovne ustanove.

Vaša institucija treba da ima jasno definisan identitet, viziju i vrednosti koje će je razlikovati od drugih. Razmislite o tome šta čini vašu obrazovnu ustanovu posebnom i jedinstvenom. Fokusirajte se na ključne prednosti i benefite koje pružate studentima, kao i na kvalitet obrazovanja i stručnost vašeg nastavnog osoblja.

Kroz doslednu komunikaciju i kreativne marketinške kampanje, prenesite tu poruku potencijalnim studentima. Koristite dosledan vizuelni identitet, slogane i priče koje će pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda.

Kada imate snažan brend, povećava se poverenje kod potencijalnih studenata i olakšava donošenje odluke da upišu vašu obrazovnu ustanovu.

#3 Koristite digitalne kanale

Korišćenje digitalnih kanala je ključno za uspešno reklamiranje obrazovne ustanove.

Kreiranje kvalitetnog veb sajta koji će biti optimizovan za sve važne ključne reči i pružati relevantne informacije o vašoj ustanovi je neophodno. Osim toga, aktivnost na društvenim mrežama poput Facebook-a, Instagram-a, Twitter-a i LinkedIn-a je od velike važnosti. Iskoristite ove platforme kako biste angažovali potencijalne studente, delili korisne sadržaje, poput blogova, fotografija i videa, i odgovarali na njihova pitanja i komentare.

Održavanje redovne interakcije sa publikom, kao i promovisanje događaja i aktivnosti u vašoj obrazovnoj ustanovi, pomoći će vam da izgradite vidljivost i privučete nove studente. Takođe, ne zaboravite na važnost digitalnog oglašavanja putem ciljanih reklamnih kampanja na platformama kao što su Google Ads i društvene mreže, kako biste efikasno dosegnuli svoju ciljnu grupu.

devojka sa kafom i knjigama

#4 Neka marketing bude sadržajan

Sadržajni marketing je ključni element za uspešno reklamiranje obrazovne ustanove.

Kreiranje relevantnog i korisnog sadržaja u obliku blogova, članaka, vodiča ili video materijala pomaže vam da privučete pažnju potencijalnih studenata.

Fokusirajte se na teme i pitanja koja interesuju vašu ciljnu grupu i pružite im vredne informacije. Ovo će vam pomoći da izgradite autoritet i stručnost u obrazovnom sektoru. Pored toga, možete iskoristiti i druge oblike sadržaja poput webinara, online kurseva ili podkasta kako biste angažovali i edukovali svoju publiku.

Budite dosledni u objavljivanju sadržaja i deljenju na društvenim mrežama kako biste povećali vidljivost i doseg. Takođe, podstaknite studente i nastavno osoblje da doprinesu sadržaju svojim iskustvima i pričama, što će dodatno ojačati vašu marketinšku strategiju.

#5 Podstaknite postojeće studente da podele svoja iskustva

Osnaživanje postojećih studenata je ključno za uspešnu marketinšku strategiju obrazovne ustanove.

Njihovo zadovoljstvo i angažovanje mogu biti najmoćnije sredstvo reklamiranja. Ukoliko je atmosfera u ustanovi podržavajuća i inspirativna njihovo zadovoljstvo će se čuti. Podstaknite studente da podele svoja iskustva putem recenzija, video zapisa ili društvenih mreža.

Organizujte događaje, seminare, časove stranih jezika ili radionice u kojima mogu učestvovati i deliti svoje znanje. Kada postojeći studenti budu zadovoljni i entuzijastični, postaće zagovornici vaše ustanove i prirodno će je preporučiti drugima, što će vam pomoći da privučete nove studente i izgradite reputaciju kvalitetne obrazovne institucije.

Reklamiranje obrazovne ustanove zahteva strategiju i prilagođavanje savremenim marketinškim metodama. Definisanje ciljne grupe, izgradnja snažnog brenda, korišćenje digitalnih kanala, sadržajni marketing i fokus na postojeće studente su ključni elementi za uspešnu marketinšku strategiju. Integracijom ovih saveta i trikova, možete privući nove studente, povećati vidljivost vaše ustanove i izgraditi uspešnu obrazovnu instituciju.

Podeli