Najčešće greške u CV-u i reči koje nikako ne treba pominjati

Koliko je važan prvi utisak koji ostavite na nekoga nema potrebe  objašnjavati. A kada je taj neko vaš budući poslodavac, stvari postaju mnogo komplikovanije. Zato pogledajte najčešće greške u CV-u koje Vas mogu koštati poziva na razgovor, kao i koje to reči ne treba napisati u CV-u i zašto.

pisanje CV-a

Već smo pisali o tome koje su najveće greške na razgovoru za posao, a koje bi definitivno trebalo da izbegnete. Međutim, da biste uopšte mogli da dođete u kontakt sa poslodavcem, potrebno je da napišete kvalitetan, sažet i jasan CV – pisali smo i kako to uraditi, ali nekada je mnogo važnije znati šta ne uraditi od onoga što zaista treba uraditi.

Učite na tuđim greškama pa izbegnite ove greške u CV-u tako što ćete određene reči i pojmove izostaviti tokom pisanja CV-a.

#1 Nikada nemojte pisati u prvom ili trećem licu

Okej, možda pisanje u trećem licu odmah zvuči nelogično, ali verujte da mnogi prave ovu grešku. Pisanje pukih činjenica je idealno rešenje, ali nekima to može delovati neobično, pa se odlučuju da prepričaju svoja iskustva u trećem licu. Složićete se da rečenica: „Mateja je vodio tim od 3 osobe…“, definitivno zvuči loše. Takođe, nema potrebe naglašavati da ste nešto vi radili u prvom licu. Na primer rečenica: „Ja sam ranije radio u preduzeću za upravljanje otpadnim vodama“, mnogo bolje zvuči kada se formuliše ovako: „Iskustvo rada u preduzeću za upravljanje otpadnim vodama“. Zar ne?

#2 Ekspert / specijalista i druga zvanja

Da li volite da čujete drugoga kada sam za sebe kaže da je ekspert u nečemu, ili da prevedemo na srpski jezik, da je specijalista? Gotovo svi se odmah zapitamo, u redu, ko je rekao da si baš ti ekspert? Čime se to potvrđuje? Apsolutno isti utisak će poslodavac odnosno HR menadžer imati ukoliko bude pročitao vaš CV u kom ste sami za sebe rekli da ste ekspert. Naravno, druga je stvar ukoliko ste imali prethodnog radnog iskustva na poziciji čije je zvanje bilo „Ekspert za to i to“. Ipak, nikada nemojte sami reći bio sam ekspert. Jednostavno navedite poziciju na kojoj ste radili i to će biti dovoljno. Prepotentnost nije osobina koju želite da lasirate prvu.

#3 Reči koje počinju sa „ne“

Naravno, ne možemo napraviti uvek izuzetak i izbeći reč „ne“ u svakom obliku, ali je činjenica da bilo kakve negativne reči koje jasno stavljaju do znanja da imate odbojnost prema nečemu mogu stvoriti pogrešan utisak o Vama. Daleko od toga da treba da se složite sa svim uslovima, pogotovo na razgovoru za posao, ali CV jednostavno nije mesto gde imate potrebu da posegnete za negacijama. Iako poželite da istaknete da neku stvar / osobinu ne volite, učinite tu rečenicu pozitivnom tako što ćete snažno istaći zašto osobine suprotne njoj izuzetno cenite.

#4 Ne pominjite veštine koje nemate i stvari koje zapravo ne znate

Kada su u pitanju veštine i sposobnosti, često težimo da pomenemo različite softvere, programe ili oblasti u kojima i nemamo radno znanje / iskustvo. Super u CV-u može izgledati činjenica da znate da radite u Photoshop-u i da imate iskustva sa UX dizajnom, ali ako ste uz pomoć prijatelja napravili jednu zanimljivu cover fotku za zajedničku grupu na Facebook-u, jednostavno nemojte to isticati.

U redu, znanje osnovnih stavki u Photoshop-u može biti primenjivo, ali ako se to ne zahteva od Vaše pozicije, nemojte pominjati jer Vas na razgovoru za posao mogu pitati o tome, na šta sasvim sigurno nećete imati pravi odgovor. Znatno je bolje suptilno na razgovoru pomenuti da ste imali kakvog takvog iskustva sa programom kao što je Fotošop ako primetite da u tom smeru naginje razgovor, nego da ste napisali potpuno netačnu informaciju u CV-u zbog koje automatski možete biti otpisanina sledećem koraku. Naravno, uvek budite iskreni o stepenu znanja rada u datim softverima kada vas to budu pitali.

#5 Nepotrebne lične informacije i hobiji

Često težimo da predstavimo sebe mnogo boljim nego što zapravo jesmo, odnosno da sa drugima podelima sva svoja iskustva ne bi li oni „iskopali nešto što im može biti zanimljivo“. Na taj način često priložimo informacije koje i ne mora baš svako da zna. Ukoliko bude želeo, poslodavac može postaviti pitanje usmeno, ali nema potrebe da se te informacije nađu u CV-u. Okej, moramo se ograditi od toga da ne živimo u progresivnim Zapadnim zemljama gde je u redu da se ne stavi datum rođenja, ili neke slične činjenice, ali informacije o tome koliko braće imate, bračni status i druge stavke koje nisu važne za sam posao definitivno treba izbegavati.

Takođe, mnogi oduzmu dragoceni prostor na tih nekoliko listova CV-a, da istaknu svoje hobije kao što je biciklizam, bavljenje muzikom i slična druga interesovanja koja često nemaju veze sa samom pozicijom za koju aplicirate. Osim ukoliko smatrate da je zaista neophodno za neku vrstu posla istaći kakva su Vaša interesovanja van poslovnog okruženja, gledajte da taj deo unapredite korisnim informacijama o svojim znanjima.

#6 „Za više informacija pozovite broj telefona…“

Jedna od stavki koja deluje bezazleno ali definitivno spada u najveće greške u CV-u, jeste obraćanje poslodavcu u stilu „Ako treba još što’, cimni me braćala“. Koliko god ono čuveno: „Za više informacija me pozovite“ deluje ljubazno, definitivno može zvučati arogantno, i može stvoriti utisak da niste želeli da se mnogo potrudite oko CV-a. Apsolutno je jasno da će Vas poslodavac kontaktirati ako mu je potrebno još informacija, ili ako želi da Vas pozove na razgovor za posao.

#7 Nema potrebe naglašavati podrazumevane – tražene osobine

Ovo može biti težak izazov za sve koji prvi put pišu svoj CV i apliciraju za posao. Kada nemate radnog iskustva, potrebno je istaći lične osobine. Međutim, gde se pravi granica oko toga što svako može napisati da je: „ambiciozan, efikasan i tačan“ i toga da takva informacija zaista pruža važnu informaciju poslodavcu. Zato, ako ste na početku karijere, tek ste završili neki fakultet i puni ste studentskog iskustva koje možete podeliti sa drugima, ali ste tek od skoro u potrazi za poslom, napomenite svoja iskustva i želju da učite i osobine koje to potvrđuju.

Ipak, nikako nemojte insistirati na ovim osobinama ako imate pozamašnog radnog iskustva i aplicirate za novi posao. Pustite  da iskustvo i „brojke“ odrade posao. Ako ste na prošlom poslu uspeli da spustite troškove kompanije za 15%, napišite „Glavni lični rezultat tokom prethodnog radnog iskustva je bilo smanjenje troškova firme za 15%“.

Kao što vidite, mnoge greške u CV-u zaista jesu slučajne. Za neke niste ni bili svesni da su zapravo greške ili da ih ne treba pisati. Nadamo se da će ove osnovne greške u CV-u učiniti Vaš CV boljim, a jedini savet koji još možemo pomenuti, jeste da se uvek potrudite da modifikujete CV prema oglasu za koji konkurišete, kako biste ga napravili optimalnim, kvalitetnim, kratkim i jasnim.

Da li ste i vi pravili neke od ovih grešaka u CV-u tj. da li ste pomenuli neke reči sa ove liste koje nije trebalo? Pišite nam svoja iskustva!

Podeli