Nativno oglašavanje: Kako do zarade na blogu uz pomoć prirodnih oglasa

U eri interneta u kojoj živimo, digitalno oglašavanje predstavlja odličnu priliku za zaradu. Vlasnici blogova i sajtova obično i zarađuju na ovaj način – kao izdavači koji ustupaju prostor na svojoj web lokaciji raznim oglašivačima. Poslednjih godina se posebno ističe jedan vid digitalnog oglašavanja, tzv. nativno oglašavanje, koje daje odlične rezultate za oglašivače, a istovremeno je sve popularnije među vlasnicima internet stranica i među korisnicima (publikom) koji posećuju ta web mesta.

Zašto su nativni oglasi postali omiljen vid digitalnog oglašavanja?

U godinama kada je zaživeo internet, prikazivanje oglasa je bilo mnogo unosnije nego danas. Pre svega, ad-blocker programi (blokeri za reklame) nisu postojali, pa je svako mogao lako da postane i žrtva oglasa, jer često nije bilo načina da se korisnici zaštite od internet reklama.

Danas su reklame drugačije. Prosečan korisnik znatno bolje razume web; znamo gde ćemo tražiti relevantne sadržaje i oglase, ili kako da se zaštitimo od reklama i oglasa ako ne želimo da ih vidimo. I ne samo da na jednostavan način možemo da ih uklonimo ako nas ne zanimaju, već od tih oglasa na pouzdanim sajtovima možemo izvući i razne koristi, bez obzira što smo naviknuti da ih podsvesno izbegavamo (što pokazuju razna istraživanja).

Vid digitalnog oglašavanja od koga koristi mogu imati svi – oglašivači, izdavači i publika je upravo gore pomenuto nativno oglašavanje. To su  oglasi dizajnirani tako da se uklope u web stranicu skoro neprimetno, tako da ne umanjuju vrednost web stranice. Ali i više od toga – nativni oglasi se koriste za optimizaciju korisničkog iskustva.

Evo i detaljnije analize pojma nativno oglašavanje.

Nativno oglašavanje postavlja korisnike na prvo mesto

Nativno (prirodno, organsko) oglašavanje je vrsta medija gde raspored oglasa prati prirodnu formu i funkciju web stranice na kojoj se oglasi nalaze. Ovde se pod prirodnom formom podrazumeva vizuelni dizajn – takav oglas izgleda kao da baš tu pripada. Pod funkcijom se podrazumeva ponašanje – ovakav sadržaj funkcioniše onako kako to korisnik i očekuje kada je u interakciji sa njim.

Prirodno oglašavanje ima jednu važnu karakteristiku koja mu daje prednost u odnosu na druge vidove digitalnog oglašavanja: korisnik (čitalac sadržaja) se uvek stavlja na prvo mesto. Korisničko iskustvo se ne ometa oglasom u bilo kom smislu, uprkos činjenici da se nativni oglasi pojavljuju u vidokrugu korisnika, odnosno kao deo sadržaja koji korisnik čita.

Bez obzira na njihovo mesto (obično na početku i na kraju nekog sadržaja – članka, vesti, teksta…), nativni oglasi daleko manje opterećuju čitaoca u poređenju sa, na primer, banerima, koji se pojavljuju na periferiji vidokruga i čini nam se da ih je lako ignorisati.

Dakle, ovakav sponzorisani sadržaj bi trebalo da uvek bude urađen sa integritetom (da bude kompletan i kvalitetan). Čak i onda kada preporučujete sponzorisani članak, trebalo bi da uvek ostanete iskreni i stavite do znanja klijentu de je u pitanju sponzorisani sadržaj. Na vrhu svake takve stranice treba da stoji obaveštenje da je reč o sponzorisanom sadržaju. Na taj način će čitalac, pre nego što uopšte počne da čita sadržaj stranice, biti upozoren da je reč o sponzorisanom tekstu.

U praksi, upravo ovakav vid sponzorisanih sadržaja daje najbolje rezultate – sadržaj koji je sastavila redakcija nekog sajta ili vi sami (u slučaju vašeg bloga), uz pomoć klijenata koji kroz komentare i čitanost sugerišu i odobravaju napisani sadržaj.

Ovo omogućava sponzorisanom sadržaju da bude od koristi čitaocu, i čini ga oblikom oglašavanja sa velikim integritetom – za razliku od većine drugih vidova oglašavanja.

Nativno oglašavanje se takođe može pojaviti u obliku feed sadržaja (kao što je funkcija Explore feed na Fejsbuku), u okviru rezultata pretrage, srodnih članaka i tako dalje.

Da zaključimo, nativno oglašavanje se uklapa u sadržaj stranice, tako da nudi korisniku nenapadno iskustvo. Ono funkcioniše jedino kada se korisniku ponude oglasi koji su relevantni i korisni za njega, ali i kada mu se jasno da do znanja da je oglas sponzorisan.

Gde pronaći relevantan sponzorisan sadržaj?

Postoje različita mišljenja o tome koji je sponzorisani sadržaj najbolji, i verovatno bi potrošili puno dragocenog vremena  u pokušajima da saznate odgovor čitajući onlajn komentare.

To pre svega zavisi od sadržaja vašeg web sajta/bloga, od posećenosti, i od toga koliko puno vašeg vremena želite da potrošite na upravljanje oglasima/oglašivačima.

Možete pronaći i mnoge web platforme koje se bave nativnim oglašavanjem, nude prostor za oglašavanje, ali i postavljanje nativnih oglasa na vašoj web lokaciji. Jedna takva platforma na našem jeziku je Native Media.

Zašto nativno oglašavanje?

Zbog njihove povećane vidljivosti u poređenju sa displej oglasima, i zbog gotovo neprimetnog načina na koji su uklopljeni u sadržaj na nekom web sajtu, prirodni oglasi privlače za 52% više pažnje od baner oglasa.

Zatim sledi odluka o kupovini, koja se ogleda u povećanju od 18% u poređenju sa displej oglašavanjem. Zašto? Zato što se prirodni oglas nameće isključivo korisnicima koji traže nešto, neki proizvod ili uslugu, ili relevantne informacije o tim proizvodima ili uslugama.

Kada čitate sadržaj na nekoj internet stranici, to je zato što vam je taj sadržaj privukao pažnju. A nakon što stignete do kraja teksta, obično ćete poželeti još relevantnih informacija o temi o kojoj ste čitali. I tada vam se nudi nativni oglas, ciljano postavljen na kraju teksta, koji vas vodi na drugu internet lokaciju gde možete dobiti još inforamcija o temi koju proučavate, ili gde možete kupiti neku robu ili uslugu usko povezanu sa sadržajem teksta koji ste upravo pročitali.

Platforme kao što su Fejsbuk, Tviter, Instagram i Amazon imaju novčane koristi od nativnog oglašavanja zato što povezuju sve one ljude koji traže određeni proizvod ili uslugu, a to povezivanje zasnovano je na interesovanjima korisnika i istoriji njihovog pretraživanja.

Ipak, za početak se preporučuje primena različitih vrsta sponzorisanih sadržaja i upoređivanje postignutih rezultata.

CPM, CPC ili fiksna mesečna zarada?

Ovakva vrsta oglašavanja nema mnogo nedostataka. I što je najbolje, uvek možete kombinovati prirodne oglase sa drugim metodama zarade – uključujući sponzorisane tvitove, displej oglase, pretplatničke usluge i druge vidove plaćanja, udruženi marketing, povezani sadržaj, imejl oglašavanje i sl.

Način na koji želilte da primate uplatu (Cost-Per-Mille, Cost-Per-Click, fiksna mesečna zarada itd.) treba da bude vaša odluka, iako mnogi uspešni veb sajtovi zarađuju koristeći kombinaciju svih ovih opcija.

Dakle, ako vi to želite, možete kombinovati sponzorisan sadržaj, slanje sadržaja i povezane oglase sa različitih mreža za oglašavanje. Postoje i domaće oglasne mreže, kao što je gore pomenuta Native Media. Više o Native Media oglasnoj mreži možete saznati na ovom linku.

Podeli