Potrebna oprema u domaćinstvu za jesen

U Srbiji je vinogradarstvo prilično rasprostranjeno, a naročito u centralnom delu zemlje i u Vojvodini, gde se nalaze neke od naših najpoznatijih vinarija. Grožđe se uzgaja za lične potrebe (prodaju, ishranu, proizvodnju vina i rakije), kao i za komercijalnu proizvodnju vina.

Ako spadate u entuzijaste vinove loze, koju gajite za sopstvene potrebe i užitak, u nastavku ćemo govoriti o svemu što vam je potrebno da napravite vino od grožđa iz vašeg vinograda.

Jesenja proizvodnja vina

Proces proizvodnje vina počinje branjem grožđa, koje se vrši krajem leta ili početkom jeseni, zavisno od sorte. Grožđe se bere ručno ili mašinski, a zatim se doprema u prostor gde će se dalje prerađivati. Zavisno od kvaliteta vina koji želite da postignete grožđe se može prebrati, kako bi sva zrna bila istog kvaliteta, ali za domaću prozivodnju pregledi obično nisu rigorozni.

Domaćinstvo tokom jeseni

Mašine za muljanje grožđa, tzv. muljače, su prvi i suštinski korak u pripremi vina. One spremaju grožđe za dalji proizvodni proces, odnosno vrenje. Muljače za grožđe mogu biti ručne ili električne, i mogu dolaziti sa funkcijom odvajanja peteljki ili bez funkcije odvajanja peteljki. Muljače omogućavaju da se prva, pripremna faza, obavi brzo, kvalitetno i efikasno, uz maksimalni radni učinak.

Ručne muljače za grožđe su pogodne za domaćinstva gde se vino i rakija proizvode za sopstvene potrebe ili u manjim količinama za tržište. Ručni uređaji ostvaruju kapacicet oko pola tone na sat, dakle okvirno 500 kg grožđa po radnom satu, dok muljače sa elektormotorima mogu preraditi od 1 do 3 tone po radnom satu.

Da li je prilikom muljanja grožđa neophodno uklanjati peteljke?

Uklanjanje peteljki nije nužno, ali je poželjno, jer peteljke utiču na ukus vina. Naime, one sadrže tanine, koji čine da vino ima oštar i gorak ukus. Ako želite da uklonite peteljke, muljače sa funkcijom uklanjanja peteljki pravi su izbor.

Pored peteljki, iskusni vinari preporučuju da se prilikom muljanja sorti belog grožđa vodi računa o košticama, koje nikako ne bi trebalo zdrobiti, jer će se takođe negativno odraziti na ukus vina. Dakle, muljanje treba da bude blago, kako bi se samo plod zgnječio i otpustio svoje sokove.

Zrenje vina

Kaša koja nastaje kada se mulja grožđe – kombinacija soka, kožice i semenki, naziva se kljuk. Kljuk kod belog grožđa što pre treba iscediti, dok se kod crnog grožđa odvajanje vrši tokom samog muljanja. Crveni kljuk se ne cedi, kao što je slučaj kod belog grožđa. Kljuk se stimuliše kvascem kako bi otpočela fermentacija, pri čemu je važno voditi računa o temperaturi prostora, kako fermentacija ne bi bila prekinuta.

Vino se zatim ostavlja da odleži, odnosno sazri. Dok su za sazrevanje vina nekada korištena isključivo drvena burad, danas se vino čuva i u staklu, metalu, pa čak i betonu. Vino se može čuvati u proseku do dve godine – crna vina imaju nešto duži vek trajanja, jer su bogatija taninom, supstancom koja čuva kvalitet vina tokom starenja.

Pripremite se za ogrevnu sezonu

Ako želite tokom hladne sezone da uživate u dobroj kapljici koju ste pripremili, dok iz kamina ili peći pucketa vatra, a toplota se širi vašim domom, biće vam potreban usisivač za pepeo. U pitanju je koristan alat koji je namenjen usisavanju pepela iz ložišta kamina, peći, kotlova, klasičnih šporeta, svih grejnih tela u kojima se lože pelet ili drvo.

Kao i prljavština i prašina u domaćinstvu, pepeo ima tendenciju da bude ozbiljan alergen, stoga vam je potreban usisivac za pepeo koji će ga u potpunosti odstraniti. Iako imate odličan kućni usisivač sa dobrim filterom, pepeo je druga vrsta prašine koja je toliko sitna da se može brzo preneti na motor. Filter usisivača za pepeo je dizajniran da zadrži ove sitne čestice. Takođe vam pomaže da obavite temeljniji posao, ostavljajući vaše ložište praktično bez pepela kada završite.

Mere opreza prilikom korišćenja usisivača za pepeo

Usisivač za pepeo ima metalnu konstrukciju i posebno je dizajniran da podnese sve temperature koje bi mogle da vrebaju u naizgled ohlađenom pepelu. Kao pravilo, pepeo treba da se potpuno ohladi pre usisavanja. To znači da ćete morati da zakažete sesiju čišćenja peći na drva ili kamina kada peć nije u upotrebi najmanje 12 sati. Nikada ne pokušavajte da usisate vruć pepeo ni pod kojim okolnostima, čak i ako koristite usisivač za pepeo.

Nakon čišćenja pepela, uvek treba da iznesete usisivač za pepeo napolje i, što je pre moguće, odložite pepeo na bezbedan način. Nikada ne bi trebalo da dozvolite da pun usisivač pepela ostane unutar vašeg doma, iako ima metalno kućište otporno na vatru. Još jedna napomena: Uvek vodite računa da počnete da čistite peć sa praznim spremnikom usisivača za pepeo.

Nakon što na bezbedan način očistite vašu peć, opustite se u omiljenoj fotelji i omiljenim ukusima – vi to zaslužujete!

Podeli