Selen – čuvar mladosti i imuniteta

Naše telo stalno je na udaru slobodnih radikala. Sa njima se bore antioksidansi. Selen je jedan od najpoznatijih boraca, koji u kombinaciji sa vitaminom E hvata slobodne radikale.

prikaz pilula u kutijici za lekove

Zašto su oni opasni? Najpre, zbog toga što mogu da oštete ćelije i dovedu do različitih bolesti, u prvom redu kardiovaskularnog sistema, a u konačnici do raka. Antioksidansi, uključujući i selen, ne samo da neutrališu slobodne radikale već i regenerišu oštećenja.

Šta je selen?

Selen je, pre svega, esencijalni mikronutritijent koji se nalazi u vodi, tlu, namirnicama, a najmanje u čovekovom organizmu. Naš organizam ga ne proizvodi. 

Zato se savetuje da se selen unosi putem namirnica kako biljnog tako i životinjskog porekla, kao što su plodovi mora, riba, iznutrice, jaja, žitarice. Otkriven je u devetnaestom veku, a u prevodu sa grčkog znači mesec, jer daje boju sličnu mesecu kada se topi. 

Kako da znamo da nam fali selen?

Zna se da do nedostataka selena dolazi kada u ishrani nisu ili su vrlo retko prisutni proteini, riba i žitarice. Ono što je teže odgovoriti jeste kako da znamo da nam fali selen. Neki očiglednih simptoma nema. 

Ali je neko pravilo da ukoliko ste izloženi zagađenju, pušite, velika je verovatnoća da patite od nedostataka selena. Ljudi koji imaju inflamatorni reumatizam ili virusni hepatitis su oni koji pate od nedostataka selena. 

Takođe, starije osobe su u deficitu selenom, i gotovo sve bolesti koje se kod njih javljaju u vezi su sa manjom selena. Kako se najvećim delom selen nakuplja u mišićima, osobe sa mišićnim poremećajima takođe pate od nedostataka selena. U jetri selen, na primer, podstiče izbacivanje otrova, a deluje i na rad štitne žlezde. Čuva kožu od starenja, a srce od infarkta.

Kako nadoknaditi selen?

Najbolje je da se selen nadoknađuje unošenjem namirnica bogatim ovim oligoelementom. Međutim, jako je važno voditi računa i kontrolisati unos selena kako ne bi došlo do kontraefekata. 

Unošenjem prevelike količine može doći do trovanja što se može pokazati na koži ili noktima. Retke su takve situacije, ali do njih može doći ukoliko se dug period u organizam unosi više od 0,9 miligram selena dnevno. 

Optimalan unos za odrasla je od 50 do 80 mikrograma dnevno. Ukoliko nije moguće da selen nadoknadite namirnicama, iz razloga da neke od njih vaš organizam ne podnosi, suplementi su takođe način. Samo je svakako prirodniji prvi način.

Selen i oboljenja

Naivno je verovati da selen leči rak. Naravno da on to ne može, ali svakako može biti dobra prevencija. U tu svrhu, najčešće se koristi doza do 300 mikrograma, koja suzbija slobodne radikale i štetene ćelije regeneriše. 

Takođe, veruje se da selen može i da spreči razmnožavanje ćelija raka i njihovo dalje širenje po tkivima. Osim toga, čuva i naše srce. Niski nivoi selena vezuju se za povećan holesterol, nakupljanje krvnih pločica, kao i loše aktivnosti srca. Osobe koje su doživele infarkt, po pravilu su patile od nedostataka selena. 

Kako bi predupredili ove i mnoge druge bolesti, savet je da selen uzimate u kombinaciji sa vitaminom E, jer se tako povećava njegovo dejstvo. Vitamin A je takođe dobar, jer pospešuje apsorpciju selena i njegovu upotrebljivost u organizmu.

Podeli