Top 10 vrsta krofni širom sveta

Budimo iskreni… Da li postoji nešto lepše od paperjastih krofni punjenih omiljenom marmeladom, omiljenim kremom, prekrivene različitim omiljenim prelivima, a koje se tope u vašim ustima? Verovatno ne postoji! Zato pogledajte 10 vrsta krofni širom sveta koje se prave na različite načine, i koje baš zato morate da probate! Krofne širom sveta, ujedinite se! Prijatno… 

Krofne širom sveta koje morate probati

Sladokusci, zavalite se u omiljenu fotelju i uživajte u tekstu koji predstoji, jer… Pravo je vreme za internacionalni osvrt na krofne.

Italija: Bambolini krofne

Naše prvo odredište je Italija, tačnije Firenca. Bambolini krofne, opisane kao “mali puhovi nebesa”, vrlo popularne, ispunjene vanilom i posute šećernim prahom, predstavljaju pravi užitak za građane i posetioce, jer za razliku od klasičnih gustih krofni, prave se sa kvascem. Ukoliko želite oblačak raja u svojim ustima, onda je ovo prava destinacija za vas.

Nemačka: Berliner krofne

Najbolje krofne širom sveta - Berliner krofna

Omamljeni mirisom krofni stižemo u Nemačku. Tu nas čekaju čuvene Berliner krofne! Napravljene od testa slatkog kvasca koji je pržen, zatim su punjene marmeladom ili džemom, potom premazane glazurom uz šećerni prah, te su kao takve pravi slatki izazov za sve ljubitelje krofni.

Južna Azija i Srednji istok: Jalebi

Najbolje krofne širom sveta - Jalebi krofna

Put nas vodi dalje u Južnu Aziju i Srednji Istok. Možete se susresti sa  malim, žutim pahuljicama u obliku kukuruza, natopljene u šafranski sirup, što im daje hrskavu spoljašnjost uz sačuvanu sočnu unutrašnjost. Poznate su još kao Zulbies u persijskim zajednicama. Ovi smotuljci hrskavog testa kao da su stvoreni za tebe. Zar ne?

Meksiko: Churros

Churros - meksičke krofne čuros

Meksičke kofne – Churruos, nemaju klasičan izgled krofni, jer duguljastog su oblika, nazovimo ih prženi štapići preliveni vrućim čokoladnim sosom. Poreklo vode od španskih pastira, a koje su ih podsećale na kozije rogove, zbog čega su i dobile naziv.

Izrael: Sufganiyah

Sufganiyah se tradicionalno služe za Hanuku i po svom sadržaju slične su Berliner krofnama. Oko 70% njihovog sadržaja ispunjeno je želeom, dok se u novije vreme sve više koristi halva, espresso krem i čokoladni tartuf.

Kina: Youtiao krofne

Veoma poznate u Kini, duboko pržene u ulju, pune se  i jedu sa sojinim mlekom, sa hrskavom spoljašnjošću i sočnim srcem. Youtiao krofne su nešto što ne bi trebalo da propustite ako vas put navede u Kinu, ili barem na još neko mesto gde biste ih mogli kupiti. Blok 70 nažalost ih nema.

 

Indija: Balushahi

Slične glatkim krofnama po izgledu, poznate i kao badusha, predstavljaju tradicionalan indijski kolač. Kukuruzne, jastučaste, okrugle, zlatno obojene i natopljene slatkim sirupom imaju vlažan, sočni centar.

Holandija i Belgija: Oliebol

Najbolje krofne širom sveta - Oliebol krofna prekrivena šerćernim prahom

Oliebol na holandskom jeziku znači “naftne sfere”, a ove pržene kugle su veličine bejzbol lopte, u Holandiji, obično se jedu za vreme praznika, uz dodatak ribizli i grožđa i smatraju se “slavskim hlebom”. Neobične krofne, koje morate probati!

Turska i Grčka: Tulumba i Lokma

Tulumbe, svima nama vrlo poznate, jesu mala, ovalna, slatka peciva sa grebenima, napravljena od zlatnog, hrskavog, duboko prženog testa, natopljenog slatkim, mirišljavim sirupom.

Lokma su okrugle kugle, veličine ping-pong loptice, koje se kupaju u medu ili sirupu, a potom posipaju cimetom.

Južna Amerika: Bunuelos

Bunuelos krofne – kugle testa koje se valjaju u aromatizovanom sirupu, posute cimetom i servirane uz topao med. Ovaj krofna desert simbolizuje sreću. Barem tako kažu u Južnoj Americi. 

Ko bi im odoleo, zar ne? Ukoliko ste baš vi priuštili sebi zadovoljstvo i bili degustator neke od internacionalnih krofni, podelite vaša slatka iskustva sa nama, ili pak, ukoliko imate neki predlog gde probati najukusniju krofnu, radi smo da vaš predlog uzmemo u obzir i pohrlimo u tom pravcu. Uskoro priču nastavljamo i sa savetima za kuvanje, baš kada je u pitanju pravljenje krofni.

 

Podeli