Ulje ili maska za kosu – šta bolje neguje?

Kada govorimo o nezi kose kao nezaobilazni deo spominju ulja, maske, regeneratori, leave-in preparati, šamponi bez sulfata, kristali… Za laike bogat asotiman proizvoda za kosu može biti zbunjujući – koji proizvod je čemu namenjen i koji daje najbolje rezultate. Pretpostavićemo da vam je osnova nege kose jasna – nanošenje šampona, a zatim regeneratora, kako bi se kutikule kose zatvorile, a vlasi dobile sjajan i uredan izgled.

Kada je reč o dubinskom kondicioniranju kose, stvari se komplikuju. Da li su bolja ulja ili maske? Koji preparat prodire u samu srž dlake, vraća izgubljenu vlagu i popravlja oštećenja? Kako se koriste i kakve efekte pružaju ovi profesionalni preparati za kosu? U nastavku ćemo dati odgovore na ova i brojna druga pitanja, kako biste mogli da napravite pravi izbor!

Maska za kosu

Šta je maska za kosu?

Maska za kosu hrani i hidrira vlasi i kožu glave. Poznata je i kao dubinski regenerator koji ima veliku emolijentnu moć. U poređenju sa regeneratorima za kosu, maske za kosu su koncentrovanije i bogatije aktivnim sastojcima. Dok regeneratori deluju na površinski sloj dlake maska prodire dublje. Naravno, postoje različite vrste maski za kosu – od maski za oštećenu do maski za masnu kosu, a neke od njih se čak mogu držati na kosi preko noći kako bi se sprečilo opadanje kose.

Prednosti upotrebe maske za kosu neznatno variraju u zavisnosti od sastojaka. Ali generalno, maska za kosu ima sledeća svojstva za kosu:

  • Čini kosu sjajnijom i mekšom
  • Povećava hidrataciju kose
  • Sprečava lomljenje kose
  • Održava zdravlje kože glave
  • Štiti kosu od oštećenja životne sredine

Šta je ulje za kosu?

Ulja sadrže masne kiseline koje pomažu u zameni lipida u kosi. Lipidi igraju važnu ulogu u zdravlju kose i takođe doprinose njenom sjajnom i mekom izgledu. Često pranje može oštetiti vašu kosu, a uz pomoć ulja za kosu, vitamini i hranljive materije izgubljene iz kose mogu se delimično nadoknaditi.

Prošlo je nesumnjivo mnogo vekova od kada je prvi put korišćeno ulje za kosu za poboljšanje zdravlja kose. Najbolja ulja koja se mogu koristiti za kosu su: arganovo, kokosovo, bademovo, maslinovo, ricinusovo i moringa ulje. Takođe možete koristiti kombinaciju svih navedenih ulja.

Ulja igraju važnu ulogu u zaštiti kose od oštećenja. Ako ih redovno nanosite vratićete kosi vlagu izgubljenu usled pranja i faktora okoline, a suva kosa će postati stvar prošlosti. Ulja štite folikule dlake od surfaktanata popunjavanjem praznina između ćelija kutikule.

Ulje za kosu se takođe može koristiti za održavanje zdravlja kože glave. Da biste to uradili, možete umasirati ulje za kosu direktno na kožu glave. Ova metoda, prema mišljenju mnogih stručnjaka, može biti od pomoći u sprečavanju gubitka kose.

Koja je razlika između maski i ulja za kosu?

Da biste znali koji od ova dva proizvoda odabrati, trebalo bi da budete upoznati sa njihovim razlikama:

Način korišćenja

Jedna od osnovnih razlika između maski i ulja za kosu je način na koji se koriste. Dok je opšta preporuka da se maske nanose od sredine dužine kose prema krajevima, uz striktno izbegavanje korena kose, ulja se obilato mogu koristiti i na dužini kose i na samom vlasištu!

Dužina delovanja

Maske se na kosi drže od 3 minute do sat vremena, dok ulja možete ostaviti da deluju i preko noći. Što ulje duže bude delovalo na vašoj kosi rezultati će biti sve bolji, dok za maske važi obrnuto. Jake proteinske maske mogu preterano ukrutiti vašu kosu ako ih ostavite da deluju predugo, dok neke mogu izazvati i opadanja kose ako ne poštujete preporuku proizvođača o vremenu držanja maske.

Maska za kosu može sadržati i ulje

Brojne maske za kosu su obogaćene uljima, zbog čega je njihova tekstura predivno glatka i svilena, dok su rezultati koje ostavljaju neuporedivo bolji od maski bez ulja. Ulja koja su najviše zastupljena u maskama za kosu su jojobino, bademovo, arganovo i kokosovo. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu – neke maske sa uljima se ne ispiraju!

Na kraju, šta odabrati – masku ili ulje za kosu?

S obzirom na objašnjenja koja smo dali o karakteristikama i prednostima ova dva proizvoda, na vama je finalna odluka koji od ovih proizvoda je prikladniji vašim potrebama i preferencijama. Ako pitate nas, mi bismo vam savetovali da kombinujete oboje – koristite i masku i ulja za kosu, jer nisu međusobno kontraindikovani.

Možete naneti hranljivo ulje po izboru na kosu i skalp nekoliko sati pre pranja kose, a zatim koristiti masku za kosu nakon šamponiranja. Možete koristiti masku za kosu nakon pranja, a ulje staviti na krajeve sveže oprane kose (ako se opredelite za ovu opciju koristite ulje koje neće zamastiti kosu i dati joj izgled froncli – recimo, arganovo ulje).

Dakle, na pitanje koji proizvod odabrati ne postoji jasno definisan i precizan odgovor, jer su oba odlična za negu kose i možete koristiti oba. Isprobajte i uverite se i sami u sinergiju dejstva aktivnih sastojaka u službi lepote vaše kose.

Podeli